Η απονομή των Βραβείων “Αργύρη” & λίγα λόγια για τον ίδιο

Η απονομή των Βραβείων “Αργύρη”

Ποιος είναι ο Πέτρος Αργύρης

Ο  Πέτρος Αργύρης γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1927 και μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εισάγεται 1ος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ το 1943. Μετά το 1ο έτος, αποφασίζει να συνεχίσει  τις  σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

To 1954 παίρνει το Διδακτορικό  του Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο  Καλιφόρνιας.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία το 1953, με ένα  σημαντικό άρθρο στο περιοδικό Acta Metallurgica.  Ασχολήθηκε ερευνητικά με ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων της Φυσικής σε θέματα κβαντικής στατικής μηχανικής και  θερμοδυναμικής.

Στη συνέχεια διδάσκει (1955 –  1959) στο Pittsburgh της Πενσυλβάνια, (1958 – 1969) στο MIT, (1969 – 1970) στο French University at Paris, όπου δίδαξε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές «τα φαινόμενα μεταφοράς σε συμπυκνωμένη ύλη».

Από το 1969 έως τη συνταξιοδότησή του διδάσκει στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Northeastern στη Βοστώνη, ενώ το 1982 – 83 διδάσκει στο Ε.Μ.Π.

 

Εξέχουσα προσωπικότητα στους ερευνητικούς κύκλους της φυσικής, διακρίθηκε για το πλούσιο και σημαντικό δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο, αλλά και ως ταλαντούχος δάσκαλος με διδακτική αρτιότητα.

Η λιτή περιεκτική επιστημονική γραφή του, η πειθαρχία, η σεμνότητα  και η νηφαλιότητά του συνεχίζουν να αποτελούν πρότυπο έμπνευσης, καθώς χαίρει μεγάλης εκτίμησης από συναδέλφους και φοιτητές και μονίμως έπαιρνε τον υψηλότερο βαθμό στην αξιολόγηση της διδασκαλίας του.

Χαρισματικός αναλυτής δύσκολων γεωπολιτικών εξισώσεων, ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος για σημαντικά ελληνικά και διεθνή ζητήματα, απλός άνθρωπος, ευγενής, καλλιεργημένος και ενεργός πολίτης, με πηγαίο χιούμορ.

 

Το 1976 εκλέγεται αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μαζί με τον Αδριανό Μελισσηνό και την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Σήμερα  είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Northeastern, ζει στην Αμερική,  με τη σύζυγό του κ. Νίτα Αργύρη, επίσης διακεκριμένη επιστήμονα της Παιδαγωγικής και είναι γονείς 3  επιστημόνων.

Χρηματοδότησαν την ίδρυση τμήματος θετικών επιστημών στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας  (με βιβλία φυσικής, χημείας, βιολογίας, ιατρικής, αστρονομίας, μαθηματικών κ.α.). και τους ευχαριστούμε πολύ.

***

Δελτίο τύπου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την 24η απονομή των Βραβείων Αργύρη, την Τετάρτη 22/09/2021, στον κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας, παρουσία εκπροσώπων φορέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στον 1ο απόφοιτο από κάθε σχολείο της πόλης Λευκάδας, που εισάγεται  με τον μεγαλύτερο βαθμό σε Α.Ε.Ι.  και συνοδεύτηκε με χρηματικό έπαθλο.

Η απονομή των Βραβείων “Αργύρη”

Εφέτος οι δικαιούχοι του βραβείου «Πέτρου και Νίτας Αργύρη» είναι:

  1. Σκλήβας Παναγιώτης του Δημητρίου και της Σταυρούλας.

Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Λευκάδας και εισάγεται στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Ε.Μ.Π.

 

  1. Σιώζος Ορφέας του Μιχαήλ και της Μαρίας.

Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Λευκάδας και εισάγεται στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Α.Π.Θ.

 

  1. Κωνσταντακόπουλος Αλέξανδρος του Πέτρου και της Μαρίας.

Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας και εισάγεται στο Τμήμα Φυσικής του Ε.Κ.Π.Α.

 

  1. Κατωπόδης Ευστάθιος του Ανδρέα και της Ζωής.

Αποφοίτησε από το 1ο ΕΠΑΛ Λευκάδας και εισάγεται στη Σχολή Μηχανικών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

 

Εκ μέρους και του Εφορευτικού Συμβουλίου, τους συγχαίρουμε θερμά, τους ευχόμαστε καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία.

Συγχαίρουμε επίσης τους γονείς και τους δασκάλους τους.

 

Η προϊσταμένη

Μαρία Ρούσσου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *