Η Διημερίδα για την άδουσα φωνή

Η Διημερίδα για την άδουσα φωνή

 

Η ΑΔΟΥΣΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

(ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

Το τριήμερο που μας πέρασε, 3-5 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η διημερίδα για την “άδουσα φωνή”, που υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μουσικής και Ακουστικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κάτω από τον τίτλο:

 

“Σύγχρονες ερευνητικές προσεγγίσεις για την καλλιέργεια της άδουσας φωνής στη σχολική εκπαίδευση με νέες τεχνολογίες”.

 

Η δράση ήταν πολύ πλούσια και πολυεπίπεδη και συμπεριελάμβανε παρουσιάσεις, ομιλίες, συζητήσεις, εργαστήρια και συναυλίες. Την έναρξη της διημερίδας χαιρέτησε ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός, τονίζοντας τη σημασία τέτοιων σημαντικών διοργανώσεων για τον τόπο μας και ευχόμενος αυτή να είναι μόνο η αρχή για μια συνεργασία διαρκείας με το ΕΚΠΑ. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί την Πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και υπεύθυνη για την διοργάνωση κ. Αναστασία Γεωργάκη, παιδί της Λευκάδας, που δεν ξεχνάει ποτέ τον τόπο που μεγάλωσε και δείχνει την αγάπη της με ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς.

Η αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικού κέντρου ήταν κατάμεστη από ανθρώπους που είχαν έρθει από πολύ μακριά για να παρακολουθήσουν αποκλειστικά τη διημερίδα, αλλά και φιλόμουσους Λευκαδίτες, καθηγητές μουσικής,κ.λ.π. Ήταν για πολλούς μια αποκάλυψη, η απλότητα και σαφήνεια των εισηγήσεων, που σύστησαν το κοινό σε έναν άγνωστο κόσμο με ήχους, φθόγγους, μελωδίες. Πώς δημιουργείται ο λόγος, πώς καταγράφεται και ερευνάται μέσω της τεχνολογίας, ποιος ο ρόλος του στην εκπαίδευση και την αυτοπραγμάτωση του ατόμου. Επίσης προτάθηκαν σύγχρονα εργαλεία αυτοεκπαίδευσης και αγωγής της φωνής, που έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν τον τρόπο που μαθαίνουμε, σε όλον τον κόσμο. Η παρουσίαση του βιβλίου σε επιμέλεια Αναστασίας Γεωργάκη και Ευάγγελου Αγγελάκη “Τεχνικές και τεχνολογίες της άδουσας φωνής” , που έγινε μέσα στα πλαίσια της διημερίδας, πραγματεύεται διεξοδικά ανάλογα θέματα. Η διημερίδα έκλεισε με ερευνητικό εργαστήριο για παιδιά.

Η εργασίες της διημερίδας αναμεταδόθηκαν σε live streaming και βιντεοσκοπήθηκαν. Το βίντεο θα είναι πολύ σύντομα στη διάθεση του κοινού.

 

Σε ένα από τα σπάνια διαλείμματα οι εισηγητές αλλά και αρκετοί από το κοινό επισκέφθηκαν την έκθεση“Επαναπατρισμός: 200 χρόνια ελληνική τέχνη”, στην αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”  και παρακολούθησαν μια έκτακτη ξενάγηση από τον συλλέκτη Δημήτρη Φατούρο και την επιμελήτρια της έκθεσης Χαρά Σαΐτη. Το κατά γενική ομολογία σχόλιο τους, που συνέκρινε την έκθεση αυτή με μια μικρή Εθνική Πινακοθήκη, δικαίωσε την προσπάθεια.

 

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΙΚH ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Δύο καταπληκτικές συναυλίες πραγματοποιήθηκαν στο Κηποθέατρο “Άγγελος Σικελιανός”, από τους εισηγητές της διημερίδας, οι περισσότεροι καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, ερευνητές, επιστήμονες και ταυτόχρονα μουσικοί και καλλιτέχνες.

Οι συναυλίες ξεκίνησαν με ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη και στη συνέχεια αφιέρωσαν ένα μεγάλο μέρος τους σε τραγούδια του  σπουδαίου αυτού Έλληνα δημιουργού, που έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων. Οι εξαιρετικές ερμηνείες τζαζ και κλασικών λυρικών τραγουδιών άφησαν το κοινό του κατάμεστου Κηποθεάτρου συγκλονισμένο και μαγεμένο. Ήταν από τις κορυφαίες στιγμές τέχνης και πολιτισμού, που τίμησαν φέτος τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης.

 

Το Πνευματικό Κέντρο θέλει να ευχαριστήσει την κ. Αναστασία Γεωργάκη και τους συνεργάτες της για την τιμή και την προσφορά τους στο νησί μας και να εκφράσει  την χαρά του για αυτήν τη συνεργασία, ελπίζοντας πως έγινε μόνο  αρχή για περαιτέρω συνδιοργανώσεις τέτοιας ποιότητας και κύρους.

                                                                                                                

 

 

                                                                                                                   ΧΑΡΑ ΣΑΪΤΗ

                                                                           ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *