Ρέκβιεμ για τους Λευκαδίτες αγωνιστές του 1821

Ρέκβιεμ για τους Λευκαδίτες αγωνιστές του 1821

OI ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821. ΡΕΚΒΙΕΜ 1203 ΗΡΩΙΚΩΝ ΨΥΧΩΝ!

Μια πρωτοποριακή παράσταση, στα πλαίσια του εορτασμού των διακοσίων χρόνων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, θα λάβει χώρα την προσεχή Πέμπτη 12 Αυγούστου, 9:30 το βράδυ, στο Κηποθέατρο <<ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ>>, όπου μέσα από ένα ποιητικομουσικό κρεσέντο, σε ελεύθερο πεζοποιημένο στίχο διανθισμένο με αυθεντικά δημοτικά και έντεχνα τραγούδια. Θα ανακληθούν στη μνήμη μας και θα έρθουν στην επικαιρότητα τα ονόματα των 1203 Λευκαδίων Αγωνιστών, που έδωσαν την ζωή τους στην Ελληνική Επανάσταση, αψηφώντας τις απειλές των φιλότουρκων Άγγλων με τις δημεύσεις περιουσιών και κυρίως τις αγχόνες, που είχαν στημένες στο Καρνάγιο, στο μεσοδιάστημα Λευκάδας – Περατιάς…

Το ΡΕΚΒΙΕΜ είναι βασισμένο πάνω στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ, ο οποίος <<ντύνει>> την παράσταση με ωραία λογοτεχνικά κείμενα , αλλά το πιο σπουδαίο είναι πως επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στον ομφαλό του θέματος , δεν αναλίσκεται σε περιφερειακά ζητήματα, αλλά ευθύβολα φέρνει στο φως και στο προσκήνιο τους 1203 Πρωταγωνιστές Λευκαδίτες του Αγώνα, Επώνυμους και Ανώνυμους, προκειμένου να τιμηθούν όπως ακριβώς αρμόζει στην μεγάλη τους θυσία!

Συνδυάζει, συγχρόνως, την μεγάλη Ελληνική Επανάσταση με όσα προεπαναστατικά γεγονότα έλαβαν χώρα στην Λευκάδα. Πρώτον, την Συνάθροιση στου Μαγεμένου στα 1807 και παρουσιάζει στο Λευκαδίτικο κοινό, για πρώτη φορά, τα ονόματα και των σαρανταπέντε Οπλαρχηγών της Ρούμελης και της Ηπείρου, που βρέθηκαν στου Μαγεμένου. Δεύτερον, με την μεγάλη Εξέγερση των Λευκαδίων Χωρικών στα 1819 και τους συμμετασχόντες σε αυτή Χωρικούς , οι οποίοι διέφυγαν στο Ξηρόμερο τις αγχόνες των άγγλων και μεγαλούργησαν στην Ελληνική Επανάσταση. Τρίτον, με την Ορκωμοσία των Φιλικών στην Βλαχέρνα, στον Κάμπο της Λευκάδος, τον Φλεβάρη του 1821.

Διοργανωτής της παράστασης είναι ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΟΣ.

Ρέκβιεμ για τους Λευκαδίτες αγωνιστές του 1821

Σκηνοθέτης και ερμηνευτής ο συμπατριώτης μας έξοχος ηθοποιός Δήμος Βερύκιος , που συναρπάζει και καθηλώνει με την αλέγρα και συγκλονιστική ερμηνεία του, και ο οποίος πλαισιώνεται από ομάδα εκπληκτικών συνεργατών, που, όπως φάνηκε απ’ τις πρώτες πρόβες, αποτελούν ένα καστ που θα μαγέψει το ακροατήριο!

Την μουσική επιμέλεια έχει ο ταλαντούχος και πανελληνίως ανερχόμενος μουσικός, συγγραφέας και λαογράφος, ο Πέτρος Μήτσου, ο οποίος τραγουδά, συγχρόνως, αλλά και παίζει τέσσερα μουσικά όργανα: καβάλι, κιθάρα, μαντολίνο και γκαϊντα.

Στο τραγούδι ο σεβαστός μας ιερέας, αλλά και εκπληκτικός ερμηνευτής του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού, ο Παπά Βασίλης Κακλαμάνης. Τραγουδά, επίσης, αλλά παίζει και κρουστά ο θαυμάσιος στα μουσικά μας πράγματα, ο Στέλιος Ζαβιτσάνος.

Έκπληξη στην παράσταση αποτελεί η συμμετοχή δύο νεαρών παιδιών, με καταγωγή απ’ τον Βουρνικά, του Κωνσταντίνου και της Ελένης Φουρλάνου. Πρόκειται για δύο πολυτάλαντα αδέρφια, αφού, παρά το νεαρόν της ηλικίας τους, έχουν ήδη πραγματοποιήσει μια έξοχη καριέρα στην μουσική σκηνή της χώρας. Η Ελένη τραγουδά, αλλά και παίζει κανονάκι, βιόλα και κλαρίνο! Ειδικότερα το τελευταίο με μια άνεση και μια γαλήνια ηρεμία που θα ζήλευαν πολλοί φτασμένοι οργανοπαίχτες! Ο Κωνσταντίνος παίζει μαντολίνο, λαούτο, κιθάρα και μπουζούκι!

Την εικαστική επιμέλεια της παράστασης έχει ο ευρηματικός και πρωτοποριακός στις συλλήψεις του Πάνος Φέτσης!

Σημαντικότατο πως, στην παράσταση, θα ακουσθούν, για πρώτη φορά στο νησί του και στο νησί μας, δύο μελοποιημένα ποιήματα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη! Είναι τα ποιήματα ΑΣΠΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ! Τα δύο ποιήματα μελοποιήθηκαν στην Κρήτη το 1913 (!) απ’ τον Κρητικό μουσικό και λαογράφο Παύλο Βλαστό σε Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή παρτιτούρα!

Οι προπωλήσεις εισιτηρίων και οι κρατήσεις θέσεων γίνονται απ’ το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΟΣ στο τηλέφωνο 26450 22620.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *