Εγκαίνια Έκθεσης Νομισμάτων Ανδρέα Λάζαρη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ EΚΘΕΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΑΖΑΡΗ:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

 

Με μια σεμνή εκδήλωση χαμηλών τόνων αλλά και με περίσσια συγκίνησης  έγιναν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης ελληνικών νομισμάτων της συλλογής Ανδρέα Λάζαρη “Η ιστορία του ελληνικού κράτους μέσα από τα νομίσματα” χθες το βράδυ, 4 Αυγούστου 2021. Η έκθεση, που έχει τιμηθεί με την αιγίδα της επιτροπής “Ελλάδα 2021”, στεγάζεται μόνιμα σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκαδίων και είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 10.00 -13.00. Περιλαμβάνει πάνω από 750 κέρματα και χαρτονομίσματα από το 1830 έως σήμερα. Η έκθεση πλαισιώνεται από ιστορικά ενημερωτικά κείμενα και βιβλία.

Την εκδήλωση τίμησαν ο βουλευτής Λευκάδας κύριος Αθανάσιος Καββαδάς, ο Δήμαρχος Λευκαδίων και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κύριος Χαράλαμπος Καλός, η επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης κυρία Χριστίνα Παπακώστα και πλήθος κόσμου. Ο Δήμαρχος επισήμανε στην ομιλία του ότι εκτός από την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, παραλάβαμε στα χέρια μας και την ιστορία μιας ολόκληρης ζωής ενός ανθρώπου που είναι παράδειγμα προς μίμησιν όλων μας. Με την άοκνη προσπάθεια του ο κυρ Ανδρέας κατάφερε να γεμίσει τα Μουσεία της Λευκάδας, δωρεά όλα στον τόπο του και τις επόμενες γενιές. Την σπανιότητα και την αξία της συλλογής τεκμηρίωσε η ιστορικός κυρία Παπακώστα, λέγοντας ότι αποτελεί τη μοναδική περίπτωση ιδιωτικής συλλογής που εκτίθεται δημόσια στα Επτάνησα. Μάλιστα πολλά κομμάτια είναι σπανιότατα και πολύ σημαντικά για την ιστορική έρευνα, ενώ το σύνολο της συλλογής καλύπτει τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές του νέου ελληνικού κράτους. Η αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κυρία Χαρά Σαΐτη που είχε και την επιμέλεια της έκθεσης, ανέφερε  μεταξύ άλλων ότι η συλλογή θα εμπλουτίζεται συνεχώς, θα συντηρείται και θα αξιοποιηθεί περαιτέρω με κάθε τρόπο: ψηφιακή περιήγηση, εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, κλπ. Μάλιστα η κονστρουκτιβιστική μουσειολογική προσέγγιση που επιλέχθηκε, αφήνει ελεύθερο τον επισκέπτη να ταξιδέψει στα 200 χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και να ανακαλύψει βιωματικά την ιστορική, οικονομική και καλλιτεχνική αξία των εκθεμάτων.

Με φανερή συγκίνηση ευχαρίστησε ο κύριος Λάζαρης τους παρισταμένους και το Πνευματικό Κέντρο για την αξιοποίηση της συλλογής του, που την αφιέρωσε στη σύζυγο και συνοδοιπόρο της ζωής του  Ευγενία.

Χ.Σ.

 

Info: Μόνιμη έκθεση ελληνικών νομισμάτων συλλογής Ανδρέα Λάζαρη

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκαδίων, Α΄όροφος

Ώρες επισκέψεων:Καθημερινά 10.00-13.00 (εκτός Σ/Κ)

Επιμέλεια:Χαρά Σαΐτη

Ιστορική σύμβουλος: Χριστίνα Παπακώστα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *