ΚΚΕ- Τ.Ο. ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Εκδήλωση με θέμα το νερό

ΚΚΕ Τ.Ο. ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Εκδήλωση με θέμα το νερό

ΚΚΕ Τ.Ο. ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Εκδήλωση με θέμα το νερό

***

            ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ

«ΝΕΡΟ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ή ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ;»

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ – ΠΛ. ΜΑΡΚΑ 20:00

 

Ομιλητής: Βερροιώτης Βαγγέλης – μέλος της ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Λευκάδας

 

Πέρυσι και ακόμα περισσότερο φέτος εμφανίζεται οξυμένο το διαχρονικό πρόβλημα της υδροδότησης ενός μεγάλου μέρους του νησιού της Λευκάδας.

Αρκετές περιοχές κυρίως σε χωριά αλλά και στην ίδια την πόλη της Λευκάδας εμφανίζουν έλλειψη νερού για αρκετές ώρες στη διάρκεια του 24ώρου. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι οι λαϊκές οικογένειες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν δεξαμενές κλπ.

Η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη στον κλάδο του τουρισμού, με τα πάρα πολλά καταλύματα, δημιουργεί πολύ μεγάλες ανάγκες για ύδρευση απότομα, κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου είναι απαρχαιωμένο με αποτέλεσμα να παθαίνει βλάβες πάρα πολύ συχνά. Το ίδιο συμβαίνει και στον κεντρικό αγωγό που διαμοιράζει το νερό από τις πηγές Αγ. Γεωργίου, σε Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα και τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας.

Άμεσο αποτέλεσμα είναι ότι δεν φτάνουν οι ποσότητες να καλύψουν τις ανάγκες των περιοχών που υδροδοτεί.

Οι μεγάλες τουριστικές μονάδες του νησιού είναι ιδιαίτερα υδροβόρες καθώς χρησιμοποιούν μεγάλες κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες), μεγάλες εκτάσεις βλάστησης (γκαζόν, δέντρα κλπ). Οι αυξημένες ανάγκες τους για νερό ιδιαίτερα το καλοκαίρι δημιουργούν συνθήκες έλλειψης πίεσης στο υπόλοιπο του δικτύου. Οι δημοτικές αρχές, διαχρονικά, έχουν ευθύνη που αφήνουν χωρίς έλεγχο αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις να υπερκαταναλώνουν το νερό κι ενώ είναι γνωστό το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψής του.

Τα έργα βασικών υποδομών όπως της ύδρευσης και της αποχέτευσης δεν είναι «επιλέξιμα» από τα διάφορα ευρωπαϊκά και προγράμματα που χρηματοδοτούνται από χρήματα των φόρων του ελληνικού λαού, που παρακρατούνται για να τα δίνουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ με το σταγονόμετρο και για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τα ζητήματα της διαχείρισης του νερού είναι διαχρονικό, γιατί αυτός ο πολύτιμος πόρος πρέπει να αποτελεί πραγματικά κοινωνική ιδιοκτησία ώστε ο λαός να απολαμβάνει φθηνό και ποιοτικό νερό σε κάθε περιοχή της Ελλάδα ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά της χαρακτηριστικά.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές προϋποθέσεις για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.  Μια τέτοια βασική κοινωνική ανάγκη είναι και η ύδρευση.

Σε αυτή την υπαρκτή δυνατότητα μπαίνει εμπόδιο μία ανάπτυξη που έχει στο επίκεντρο της την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η πολιτική που υπηρετεί αυτού του είδους την ανάπτυξη την εφαρμόζουν διαδοχικές κυβερνήσεις αλλά και όσοι έχουν διαδοχικά διοικήσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Αυτή η πολιτική διαχείρισης είναι που οδηγεί και σε τραγικές καταστάσεις έλλειψης νερού, όπως αυτές που βιώνουν αρκετές περιοχές του Δήμου Λευκάδας τα τελευταία χρόνια.

 

25-7-21

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *