Έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της Ρένας Ανούση-Ηλία

Έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της Ρένας Ανούση Ηλία

Έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της Ρένας Ανούση Ηλία

Έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της Ρένας Ανούση Ηλία

Η Λευκάδα εντός μου

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της Ρένας Ανούση -Ηλία, “Η Λευκάδα εντός μου”, στην αίθουσα τέχνης Θεόδωρος Στάμος, στην πλατεία Μαρκά. Η έκθεση διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων, για να τιμήσει μια σπουδαία εικαστικό, που τόσα πολλά έχει προσφέρει στον τόπο μας. Η Ρένα Ανούση – Ηλία έχει παρουσιάσει και παλαιότερα το έργο της στη Λευκάδα. Έχει επίσης συμμετάσχει και στις δύο Trienalle μικροχαρακτικών  ex libris, που είχε διοργανώσει το Πνευματικό Κέντρο και τα χαρακτικά της λαμπρύνουν τη συλλογή του. Μάλιστα με την εικαστική ενότητα “Το φως της σκέψης” αφιερωμένη στη Λευκάδα, έγινε πρέσβειρα του νησιού μας, μέσα από εκθέσεις της σε κεντρικές γκαλερί της πρωτεύουσας.

Έχει δωρήσει στη Λευκαδιακή Δημοτική Πινακοθήκη περισσότερα από 10 χαρακτικά της μεγάλων διαστάσεων, ξυλογραφίες, μικτές τεχνικές και ακουαρέλες, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Η αγάπη της για τη Λευκάδα και τους ανθρώπους της επιβεβαιώθηκε επιπλέον με την ανεκτίμητη προσφορά της στη Χαραμόγλειο Βιβλιοθήκη. Παρούσα και ομιλήτρια η ίδια στα εγκαίνια της Χαραμογλείου, κατέθεσε ως δώρο, εκτός από το τεράστιο πρωτότυπο αρχείο της, 20 αριθμημένες ξυλογραφίες με το πορτρέτο του Γεράσιμου Γρηγόρη, σπουδαίου συγγραφέα και ζωγράφου. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές μας, τίποτα από αυτά δεν βρέθηκε σήμερα στη συλλογή της Χαραμόγλειου. Η κυρία Ανούση μας παραχώρησε εκ νέου σε ψηφιακή μορφή το αρχείο της, ό,τι βέβαια αντίγραφο έχει κρατήσει από το αρχικό,  για να συμπληρωθεί το υλικό που αφορά στον Γεράσιμο Γρηγόρη.  Όπως συχνά αναφέρει η ίδια,  η Λευκάδα παρουσιάστηκε διαισθητικά στα έργα της, σαν να ήταν από πάντα μέσα της και τη νιώθει σα δεύτερη πατρίδα της. Οι βαθιές και ουσιαστικές φιλικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν μέσα στο χρόνο  με πολλούς ανθρώπους της τέχνης  από τη Λευκάδα, διατηρεί τους δεσμούς ζωντανούς και δημιουργικούς με αυτήν.

“Στην έκθεση που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων, η Ρένα Ανούση -Ηλία θα παρουσιάσει μια σειρά από ακουαρέλες και χαρακτικά.  “Η Λευκάδα εντός της” δίνει στον αναγνώστη ένα εισιτήριο για ταξίδι χωρίς επιστροφή, σε  θάλασσες κι ορίζοντες απατηλούς, λουσμένους σε φως εκτυφλωτικό. Σε ανέμους καβαλάρηδες που ξεδιψούν στα σύννεφα. Σε ένα σύμπαν παλλόμενο από  ζωή, ρυθμό, αρμονία. Το χρώμα της απλώνεται στα χαρτιά απαιτητικό κι ανεπαίσθητο, τόσο όσο για να κρατήσει στη μνήμη μιαν ουτοπία. Το πινέλο της τρέχει σε μιαν αυθόρμητη διαδρομή για να προλάβει να καταγράψει τις διακυμάνσεις της ψυχής, της καρδιάς τα σκιρτήματα. Η καλλιτέχνις μας παίρνει από το χέρι για να περπατήσουμε μαζί σε έναν τόπο μαγικό και ξεχασμένο, κι ας είναι μπροστά στα μάτια μας. Μας καλεί να δούμε το νησί με τα μάτια τα δικά της, ως τόπο αιθέριο κι ακτινοβόλο, ως ονειρικό συνειρμό αλμυρής πάχνης.” (από το σημείωμα της επιμελήτριας της έκθεσης Χαράς Σαΐτη).

 

info:

Ρένα Ανούση Ηλία: “Η Λευκάδα εντός μου”

21 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2021

Αίθουσα τέχνης Θεόδωρος Στάμος

Πλατεία Μαρκά /Λευκάδα

Καθημερινά 10.00-13.00 & 19.00-23.00

Επιμέλεια:Χαρά Σαΐτη

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΡΕΝΑ ΑΝΟΥΣΗ – ΗΛΙΑ

Σπουδές (τίτλος σπουδών, ίδρυμα-δάσκαλοι, χρόνος φοίτησης):

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με υποτρο­φία του Ι.Κ.Υ. και με δάσκαλο τον Γιάννη Κεφαλληνό. Πήρε δίπλωμα θεωρητικών με άριστα και έπαινο στην έγχρωμη ξυλογραφία.

 

Κυριότερες Ατομικές εκθέσεις Εσωτερικού (Χρονολογία, χώρος, πόλη):

1973και 1975 Πανελλήνια καλλιτεχνική Έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο,
1986Πανελλήνια καλλιτεχνική Έκθεση στην Εθνι­κή Πινακοθήκη
2003Art Tower Agora «Άγγελοι»
2012Τεχνοχώρος art gallery «Περί Ελευθερίας»
2012Τεχνοχώρος art gallery, οδοιπορικό στον ΟΛΥΜΠΟ.
2013Πινακοθήκη Ζίτσας
2014e.e.e. Res Q. Θεσσαλονίκη Μ. Γουναροπούλου
2014Πινακοθήκη Καλλιθέας «Τέχνη μεσ’ το χειμώνα»
2014Τεχνοχώρος 18/9-8/10 2014 «Το Μεσολόγγι και ο Λόρδος Βύρων»
2017Ατομική έκθεση «60 χρόνια χαρακτικής ζωγραφικής 1957-2017», 25 Απριλίου-25 Μαϊου 2017 στο ART ΚΟΡΑΗ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ.

 

Κυριότερες Ομαδικές εκθέσεις Εσωτερικού (Χρονολογία, χώρος, πόλη):

1988Ελληνική Μεταπολεμική Χαρακτική, Πρώτη Μεσογειακή Bienale Χαρακτικής, Μιράμπελο Κρήτης
2008Διεθνής Τριενάλε Ex Libris, Λευκάδα
2009Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF “Αντισταθείτε” επιμέλεια Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
2009«Athens – Print fest» 1o Φεστιβάλ χαρακτικής Αθηνών – Ένωση Ελλήνων Χαρακτών – Πολιτιστικός οργανισμός Δήμου Αθηναίων.
2011Έκθεση εικαστικών Τεχνών μελών του ΕΕΤΕ Πολιτιστικό Κέντρο Δήμ. Αθηναίων & ΕΕΔΔΑ 10 Νοεμβρίου – 29/11/2011 Μελίνα Μερκούρη
2012Print Feste second edition – Plan B. 2o Διεθνές Φεστιβάλ χαρακτικής & εκτυπώσεων Μέγαρο Ευνάρδου (ΜΙΕΤ). Ένωση Ελλ. Χαρακτών, Οργανισμός Πολιτισμού, αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων
2012Τεχνοχώρος. «Η Γραμμή της χαρακτικής ενώνει Αθήνα-Φλωρεντία»

II Bisione Φλωρεντία

2014Επιμ. Εικ. Τεχνών Ελλάδος. «Αντίσταση τώρα».

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

2014Greek artist info «Μ’ ένα ποδήλατο πετά» Μελίνα Μερκούρη
2014Greek artist info 7/3-31/5 2014 Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας
2018Ομαδική έκθεση εικαστικών “Μεσόγειος. Η Μεσόγειος Θάλασσα μέσα από την ποίηση των λαών της” στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.
2019Ομαδική έκθεση χαρακτικής «Από καρδίας», Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών

Κυριότερες Ομαδικές εκθέσεις Εξωτερικού (Χρονολογία, χώρος, πόλη):

1979VIΙ Bienale International del Deporte en Las Bellas Aries στην Βαρκελώνη
1986Universal Festival of Art Bagdad Nippon Television Network Cultural Society στο Τόκιο
1989Contemporary Greek Graphic Art, Warsaw Kilcen Poznan
1989Contemporary Greek Graphic Art Artist of the Soviet Union, Moscow
1990Contemporary Greek Graphic Art Savet Gallery Belgrade
1990Grand Prix European des Beaux Arts, Bourg de Peage Γαλλία
199213th International Poster Biennale Warsaw
1995Contemporary Greek Graphic Art Bratislava,
1995International Biennal of Graphic Art Ljublijana,
20098th LESSEDRA WORLD ART PRINT ANNUAL MINI PRINT
2010La spera celeste” 5o CONCORSO INTERNAZIONALE Ex Libris Biblioteca di Bodio Lomnago 24 Aprile-15 Maggio 2010
2011«Bibliotheca Alexandrina» Biennale International 12 Mαϊου – 31 Μαΐου 2011 σελ. 397 (5 έργα P.A.)
2012Mini Print International 32 Caraques 2012 adogi, Ap. De Correus 9319, Barcelona 08080 Spain.
2012Ρώμη, Museo Nazionale Romano – Terme di Diocleziano. www. Archeorama. Beniculturalt.it/musei. Έργα χαρακτικά από το 50 έως σήμερα. Έκθεση “L’ incisone greca alle terme di Diocleziano“.
2012Τεχνοχώρος. «Η Γραμμή της χαρακτικής ενώνει Αθήνα-Φλωρεντία»

II Bisione Φλωρεντία

2013Σεπτέμβρης Σαγκάη Επιμ. Εικαστικών τεχνών Ελλάδος
20193-11 Αυγούστου 21 Ελληνική Χαρακτική στην Ιαπωνία, Τόκιο
201926/08-23/09 8η Διεθνής Έκθεση Art Biennale Πεκίνο
201910ος Διεθνής Διαγωνισμός Ex-Libris Biblioteca di Bodio Lomnago.

 

Βραβεία – Διακρίσεις:

Έχει λάβει δια­κρίσεις από τον Δήμο Νέας Σμύρνης το 1973, την Εταιρεία Πολιτισμού Γραμμάτων και Τεχνών το 1979-81 και το 1983, τον Σύλλογο Πνευματικής Ανάπτυξης Ελληνίδων το 1981. Από το Υπουργείο Παιδείας, από το Υπουργείο Πολιτισμού, από την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, στις 13 Οκτωβρίου 2004 τιμητική εκδήλωση στην Πινακοθήκη Σοφίας Λασκαρίδου στην Καλλιθέα, στις 19/10/2007 παρουσίαση του έργου της στο ART-ACT από τους καλλιτέχνες Ντιάνα Αντωνακάτου, Ζωγράφος, Δήμητρα Σιατερλή χαράκτρια, Θεοφίλης, Τάκης Ζερβάκης. Το 2008 στη Γκαλερί «ARTOWER AGORA” (ΑΡΤΝΕΤ GALLERIES, Αρμοδίου 10) παρουσίασε ο Ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης με υπέροχη απαγγελία ένα δικό του έμμετρο πορτραίτο της Ρένας. Το 2012 (11 Μαϊου – 9 Ιουνίου) Εικαστικό Οδοιπορικό στον Όλυμπο Χαρακτική Ροές Ζωγραφική στην αίθουσα «Τεχνοχώρος» (Λεμπέση 6, Μακρυγιάννη). Την Έκθεση παρουσίασε ο κριτικός Τέχνης Νίκος Μοσχονάς και η Δρ. Ιστορικός Τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν δημοσίευσε στο περιοδικό Εικαστικά Τέχνες κριτικό αφιέρωμα.  Το 2019 βραβεύτηκε σε μία τιμητική εκδήλωση για την πολυετή προσφορά στην εικαστική εκπαίδευση και στις τέχνες από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από 6-9 Φεβρουαρίου 2019 και Έκθεση έργων της στην ΑΣΚΤ (στο χώρο της παλαιάς βιβλιοθήκης) Πειραιώς 256.

Πολλά περιοδικά και εφημερίδες έχουν αφιερώσει αναλυτικές κριτικές για το έργο της. 19 Ιουλίου 2017 «Βοιωτική Ώρα», «Επίκαιρα» ανάτυπο με τίτλο ΡΕΝΑ ΑΝΟΥΣΗ-ΗΛΙΑ Μία πολύπλευρη εργάτιδα της Τέχνης και Παιδαγωγός του Δρ. Αθανασίου Παππά Μητροπολίτου Γέρoντος Χαλκηδόνος / Χάλκης. Πατριαρχικό Ίδρυμα πατερικών Μελετών Θεσσαλονίκη Τόμος 37, Τεύχη Α΄-Β΄ Ιανουάριος 2005 – Δεκέμβριος 2013. «Ρινήματα» Δρος Αθανασίου Παππά Θεολογικά, τεχνοκρτικά, ιστορικά και άλλα τινά από το ΒΟΣΠΟΡΟ Ε΄. Θεσσαλονίκη 2015.

 

Επαγγελματική δραστηριότητα:

Εργάστηκε ως εκπαιδευ­τικός τέχνης από το 1966-2001 στη Μέση και Ανωτάτη Εκπαίδευση, έχει διδάξει Ειδική Διδακτική Τέχνης στα ΠΕΚ Αθηνών και Ανα­τολικής Αττικής, στους νηπιαγωγούς, δασκά­λους και καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημά­των. Η Ένωση Καθηγητών έχει εκδώσει βιβλίο «Το Εικαστικό Παιχνίδι» με έργα των μαθητών της από τη διδασκαλία της στην πρότυπο Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, όπου δίδαξε από το 1971-2001.

Άλλες δραστηριότητες:

Είναι ενεργό μέλος του Επιμε­λητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του σώματος κριτών αυτού. Υπήρξε Γενική γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου και έφορος χαρακτικής. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια, σεμινάρια και συμπό­σια σχετικά με την τέχνη και την εκπαίδευση και έχει τιμηθεί για το εικαστικό και εκπαι­δευτικό της έργο με πολλές τιμητικές διακρί­σεις από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς.  Έργα της βρίσκονται σε πινακοθήκες, μου­σεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 Μέλος άλλων οργανώσεων εθνικών ή διεθνών σχετικών με τα εικαστικά:

 Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, της εικα­στικής ομάδος “Greek artists”, της Ένωσης Αποφοίτων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) καθώς και της Ένωσης Καθηγη­τών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων. Τέλος, είναι μέλος της ομάδος εκδόσεως διδακτικών βιβλίων για την τέχνη, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Διδάσκει στο Ανοιχτό εργαστήριο Χαρακτικής του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη που λειτουργεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 2010 έως σήμερα (Σχέδιο, Ξυλογραφία, όρθιο ξύλο κι άλλες τεχνικές). Διδάσκει επίσης στην ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών Π. Φαλήρου. Εισήγηση και εργαστήριο στο ετήσιο Πανελλαδικό συνέδριο στην ΑΣΚΤ 4-8 Σεπτεμβρίου 2018 με θέμα Χαρακτική: Από τη γραμμή στη φόρμα, στο τύπωμα, στην αποκάλυψη.

Ήταν μέλος της συγγραφικής ομάδας για την έκδοση του διδακτικού βιβλίου των Εικαστικών της Α΄ Γυμνασίου (1. Βιβλίο Εκπαιδευτικού, 2. Βιβλίο Μαθητού και 3. Τετράδιο Εργασιών) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Από το 1986 έως σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Εικαστική Παιδεία» με θέματα σχετικά με την εκπαίδευση.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *