Ο Σύλλογος “Μελάνυδρος” τιμά τα 70 χρόνια του Σικελιανού

Ο Σύλλογος “Μελάνυδρος” τιμά τα 70 χρόνια του Σικελιανού

Ο Σύλλογος “Μελάνυδρος” τιμά τα 70 χρόνια του Σικελιανού

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ:70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ

Η 19η Ιουνίου 2021 σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τον θάνατο του Άγγελου Σικελιανού. Με την αφορμή αυτή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “ΜΕΛΑΝΥΔΡΟΣ , επιθυμώντας να τιμήσει τη μνήμη και να διατηρήσει ζωντανό το αδάμαστο πνεύμα του ποιητή, παρουσιάζει ένα φωτογραφικό αφήγημα που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Θεόδωρο Παπατρέχα.

Πρόκειται για μια φωτοποιητική διλογία, όπου ο στίχος διαπνέει την εικόνα για να αποδώσει τη συγκίνηση της αρχικής έμπνευσης, αλλά και την αισθητική της ποιητικής προσέγγισης.

Η εκκίνηση δίνεται κάτω από το φως του γενέθλιου τόπου, τη Λευκάδα. Το φως που γέννησε και θέριεψε τον ποιητικό λόγο του Σικελιανού για να τον μεταμορφώσει σε μια μεγαλειώδη ιδέα οικουμενικότητας.
Στον ιδεατό κόσμο του Σικελιανού βασιλεύουν πανανθρώπινες αξίες, αποδοχή και ειρήνη. Ο ιδιαίτερος μυστικισμός του ανάγει τα επίγεια και φθαρτά σε ουράνια σημαίνοντα.

Ο φωτογραφικός φακός του Θεοδώρου Παπατρέχα, διυλίζει την πραγματικότητα για να κρατήσει συμπυκνωμένο το απόσταγμα μιας άλλης κρυμμένης αθωότητας, προικισμένης με ποιητική ευαισθησία και απλότητα αφοπλιστική. Είναι η ίδια εκείνη συγκινητική λιτότητα των ανθρώπων της, που θα αντίκριζε ο ποιητής από το μπαλκόνι του σπιτιού του στην παλιά πόλη. Όπου η φθαρτότητα των ταπεινών υλικών, καθαίρεται από το βάρος της και ανάγεται σε καθαρή ποίηση.
Η ποιητική της εικόνας ανταμώνει την ποίηση του λόγου. Στην καρδιά του καλλιτέχνη οι στίχοι του Σικελιανού και στα μάτια του η πόλη του. Το αποτέλεσμα είναι μια διλογία με φωτογραφική αφήγηση, στίχους και μουσική, ικανά να μας μυήσουν στον κόσμο του Άγγελου Σικελιανού.

Ο καλλιτέχνης έχει γράψει για το έργο του:

“ Η κοσμοθέαση του Σικελιανού ήταν για μένα ένας ανεκτίμητος θησαυρός από σημαίνοντα και σημαινόμενα. Αυτά με ώθησαν στη μεταμόρφωση των εικόνων μου σε καλλιτεχνικές οντότητες. Η πρόσληψη του θεατή, που θα δώσει κάθε φορά τη δική του ερμηνεία, έχει μια σημαντική θέση στην φωτογραφική μου ματιά.

Δε με απασχόλησε ούτε η αιχμαλωσία του χρόνου, ούτε η αποτύπωση της εφήμερης ομορφιάς, αλλά περισσότερο αυτή η σύζευξη του κόσμου των αισθήσεων με τον κόσμο των ιδεών, όπως τη γνώρισα μέσα από την ποίηση
του Σικελιανού και την αναγνώρισα σε σημεία του γενέθλιου τόπου του.”

Χαρά Σαΐτη
εικαστικός-θεωρητικός της τέχνης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκαδίων

 

Ο Θοδωρής Παπατρέχας σπούδασε φωτογραφία στο Istituto Europeo Di Design,στη Ρώμη. Ταξίδεψε και έζησε σε διαφορετικές πόλεις (Μιλάνο, Ρώμη, Βουδαπέστη, Αθήνα), από όπου δέχθηκε καλλιτεχνικές επιρροές, εμπνεύστηκε και πειραματίστηκε. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Λευκάδα.

INFO :
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΤΡΕΧΑ “70-ΧΡΟΝΙΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ”
”/ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΑΝΥΔΡΟΣ/ ΝΕΟΧΩΡΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΑΠΟ 21 ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10.00-14.00 & 19.00-22.00

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΑΝΥΔΡΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *