Ομιλία Θανάση Καββαδά στη Βουλή για

Ομιλία Θανάση Καββαδά στη Βουλή για

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 5 Ιουλίου 2021

 

Θανάσης Καββαδάς: «Καλώ τους πολίτες να εμβολιαστούν: είναι προϋπόθεση για την απελευθέρωση της κοινωνίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας»

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025.

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο αφορά το μέλλον, κάνοντας προβλέψεις και αποτυπώνοντας αποτελέσματα, επεσήμανε όμως ότι υπάρχει μία προϋπόθεση για την επιτυχία του, που δεν είναι άλλη από την υγεία, η δημόσια υγεία αλλά και η υγεία καθενός ξεχωριστά. Τόνισε ότι για να έχουμε ανάπτυξη, πρέπει να είμαστε σε θέση να παράγουμε. Θα πρέπει να έχουμε ανοιχτά καταστήματα και επιχειρήσεις, ανοιχτά εργοστάσια, να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε υπηρεσίες και, γενικά, να κινούμε την οικονομία μας.

Γι’ αυτό και κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να θωρακιστούν απέναντι στον ύπουλο εχθρό που ακόμα κι όταν πιστεύουμε ότι τον νικήσαμε, βρίσκει τρόπους, μεταλλάσσεται και ξεφυτρώνει πάλι και μάλιστα πιο επιθετικός. Έκανε έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν, στις μέσες ηλικίες επίσης, να μη φοβηθούν, και στους πιο καχύποπτους να μην πιστεύουν τα σενάρια συνωμοσίας για τα εμβόλια, αναφέροντας ότι η ιατρική επιστήμη είναι εδώ για να υπηρετεί υπεύθυνα τον άνθρωπο.

Κατέληξε ζητώντας από τους πολίτες να εμβολιαστούν, να προστατευθούν και να προστατεύσουν τους οικείους και τους συνανθρώπους σας, για να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή, στην οικονομία, στην κοινωνικότητα, στους φίλους και τις δραστηριότητές μας, μια και καλή.

Επανερχόμενος στο νομοσχέδιο, ο Βουλευτής ανέφερε ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής συνδέεται με την επιλογή της κυβέρνησης να προτάξει τη στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας, μια επιλογή που βασίζεται σε ένα συγκροτημένο και συνεκτικό σχέδιο με θεμέλιο την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που την τριετία 2022-2025 θα ανέλθει σε 28,3 δισεκατομμύρια ευρώ (24,4 δις συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 4 δις εθνικό).

Αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, όπου χρειάστηκε ένα ορθολογικό σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της, με στοχευμένα μέτρα για να σταθεί η ελληνική οικονομία όρθια μέσα σε οριακές και πρωτόγνωρες συνθήκες, τονίζοντας ότι μέσα στη διετία 2020-2022, η κυβέρνηση διέθεσε ή θα διαθέσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων, αλλά και της πραγματικής οικονομίας, για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, για αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις, προγράμματα ενίσχυσης με κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων στην εστίαση, στον τουρισμό και σε άλλους κλάδους, με παράλληλη όμως διατήρηση των ταμειακών διαθέσιμων του κράτους σε υψηλό επίπεδο, κάτι που επιβραβεύτηκε με την εμπιστοσύνη των αγορών.

Αναφέρθηκε σε μειώσεις φόρων που εφαρμόστηκαν όπως:

  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
  • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις στο 22% (η δεύτερη που γίνεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την πρώτη μείωση από το 26% στο 24%)
  • Αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που η προηγούμενη κυβέρνηση την είχε μετατρέψει σε ένα μόνιμο φόρο, αυξάνοντας και τους συντελεστές.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες.

Σε ό, τι αφορά τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, ανέφερε ότι αποτυπώνει τον κυρίαρχο στόχο αυτής της κυβέρνησης, δηλαδή την ανάπτυξη παραθέτοντας τις προβλέψεις για υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια και συγκεκριμένα: 6,2% για το 2022, 4,1% το 2023, 4,4% το 2024 και 3,3% το 2025.

Αναφέρθηκε στην αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ από 165 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ φέτος σε 217 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων όπου αναμένεται άλμα της τάξης του 30% το 2022, καθώς και την αναμενόμενη σημαντική μείωση της ανεργίας, με τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων έως το 2025. Τόνισε ότι η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 14,4% το 2022, σε 13,2% το 2023 και σε 11,9% το 2024, για να καταλήξει εντέλει μεταξύ 10-11% το 2025.

Ο Βουλευτής έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η αξιωματική αντιπολίτευση. Περίμεναν μνημόνια, περιοριστικές πολιτικές, επιβολή νέων φόρων και αντί για αυτά, βλέπουν μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή πολιτική, ενίσχυση των επενδύσεων, μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Τα φορολογικά έσοδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν χτίζονται μέσα από την υπερφορολόγηση. Αυτός είναι ο εύκολος δρόμος για εσάς αλλά ο επώδυνος δρόμος για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες. Αύξηση φορολογικών εσόδων μπορεί να υπάρξει μέσα από την ανάπτυξη, την αύξηση του ΑΕΠ ενώ ταυτόχρονα η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου να δίνει τη δυνατότητα μείωσης των φόρων.

Το Μεσοπρόθεσμο σκιαγραφεί μια Ελλάδα που γυρίζει σελίδα και μπαίνει σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Αλλάζει το παραγωγικό της πρότυπο, μεταβαίνει σε ένα νέο πράσινο και βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, επιτυγχάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας της, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει αυτή την επιλογή, στηρίζει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.»

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *