Λευκάδα 1821-2021 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Λευκάδα 1821 2021 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Λευκάδα 1821-2021

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, με την ευκαιρία του εορτασμού 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αποτίει φόρο τιμής στους  Λευκαδίτες αγωνιστές, που συνέβαλαν στον αγώνα για την ελευθερία. Με μια συμβολική κίνηση, και αξιοποιώντας τις διαθέσιμες ιστορικές πηγές,  ανάρτησε στην πρόσοψη του κτιρίου του τις μορφές  των Λευκαδίων Φιλικών Ιωάννη Ζαμπέλιου (1787-1856)  και Νικόλαου Φλογαΐτη (1799-1867), του αγωνιστή Δήμου Τσέλιου (1785-1854) καθώς και τον κατάλογο των Λευκαδίων αγωνιστών του ’21,  όπως αναφέρεται  στην έκδοση του Πνευματικού Κέντρου  «Το  Ημερολόγιο του Σπυραντώνη Χαλικιόπουλου» του Δρ. Γεωργίου Τσίλη.

Η συμβολή της Λευκάδας στην ελληνική επανάσταση του 1821,  λόγω και της γεωπολιτικής της θέσης, ήταν σημαντική. Συνέβαλε ενεργά στην προετοιμασία της επανάστασης κι έγινε το ασφαλές καταφύγιο των  επαναστατημένων και το κρησφύγετο των οπλαρχηγών.  Έστειλε τα παλικάρια της να πολεμήσουν δίνοντας και το αίμα της  στον βωμό της λευτεριάς. Σήμερα, 200 χρόνια μετά, η περηφάνια και η συγκίνηση είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στην μνήμη τους.

Τα μνημεία, οι εκκλησιές, τα κάστρα, οι βιβλιοθήκες και οι τοποθεσίες  που  τεκμηριώνουν τον ρόλο της Λευκάδας στην επανάσταση και τα τεκταινόμενα του αγώνα, ανέλαβε να διερευνήσει η νέα διαδικτυακή εφαρμογή που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό. Μέσα από την ιστοσελίδα του Πνευματικού Κέντρου, στην εφαρμογή  “Η Λευκάδα του 1821: ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο”, ο επισκέπτης θα προσπαθήσει να ιχνηλατήσει  τις ηρωικές στιγμές της ιστορίας του τόπου. Ακολουθώντας βήμα βήμα τις διαδρομές στον χάρτη, ο ψηφιακός ταξιδιώτης θα έχει την δυνατότητα να ανακαλύψει γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας του νησιού:  τοποθεσίες και μνημεία, που σηματοδοτούν  γεγονότα, κτίρια και καντούνια, όπου ανάπνευσαν οι καταγεγραμμένοι όσο και οι αφανείς εργάτες της λευτεριάς. Σημεία του νησιού, που πολλές φορές τα προσπερνάμε αδιάφορα, καθώς κρύβουν τις μυστικές τους αναφορές και συνδέσεις με την ιστορία. Κάνοντας ένα απλό κλικ σε κάθε σταθμό του ταξιδιού, ο επισκέπτης θα έχει μια ολοκληρωμένη εποπτεία του χώρου και των γεγονότων που τον συνδέουν με την Επανάσταση του 1821. Η διαδραστική ψηφιακή περιήγηση στα βήματα της Λευκάδας του 1821 έχει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί και για  εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Μπορείτε να την επισκεφθείτε στην ιστοσελίδα του Πνευματικού Κέντρου.

https://1821.lefkasculturalcenter.gr/

Ο σύνδεσμος θα είναι διαθέσιμος από την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021.

Ευχαριστούμε τον Νίκο Καββαδά για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τις φωτογραφίες, τη Χρυσούλα Σκλαβενίτη για τα κείμενα και τη Χριστίνα Παπακώστα για την επιστημονική τεκμηρίωση και επίβλεψη.

 

Η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου

Χαρά Σαΐτη

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *