Κουρά μοναχού στην Ι. Μονή του Αγ. Ιωάννη στο Λιβάδι

κατά τον Αρχιερατικό Εσπερινό

Κούρα μοναχού στην Ι. Μονή του Αγ. Ιωάννη στο Λιβάδι

Σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 23 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 5.30 μ.μ. στο Καθολικό της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι Καρυάς Αρχιερατικός Εσπερινός, τηρουμένων των προστατευτικών προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού covid-19, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου.

Κούρα μοναχού στην Ι. Μονή του Αγ. Ιωάννη στο Λιβάδι

Κατά τη διάρκεια του Αρχιερατικού Εσπερινού μέσα σε κλίμα κατανύξεως και βαθιάς συγκινήσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Μοναχική Κουρά του μέχρι πρότινος εφημερίου του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Καρυάς και αδελφού της Ιεράς Μονής π. Πανογιώργου Κτενά. Ο νεόκουρος Ιερομόναχος έλαβε το όνομα Μακάριος προς τιμήν του Αγίου Μακαρίου, Επισκόπου Κορίνθου εκπληρώνοντας έτσι τον πόθο του να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην διακονία της Ιεράς Μονής. Να αναφερθεί εδώ πως ο π. Μακάριος είναι ο τρίτος κατά σειρά αδελφός της Ι. Μονής μετά τον Hγούμενο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρο Αραβανή και τον ευλαβέστατο Διάκονο π. Σεραφείμ Περγάρη.

Κουρά μοναχού στην Ι. Μονή του Αγ. Ιωάννη στο Λιβάδι

Ο νεόκουρος Ιερομόναχος Μακάριος

Από τον περασμένο Μάιο η Ιερά Μονή παρέμενε κλειστή, καθώς στο Καθολικό βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης των περίτεχνων τοιχογραφιών του από εξειδικευμένο συνεργείο με την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο μνημειακής ζωγραφικής που αποκαθίσταται στο νησί της Λευκάδας. Οι εκπληκτικές παραστάσεις, πρωτότυπες αρκετές, φιλοτεχνήθηκαν από άγνωστο αγιογράφο πιθανόν τον 17ο αιώνα, ενώ υπάρχουν ίχνη παλαιότερης φάσης. Για δεκαετίες είχαν καλυφθεί από στρώματα ασβέστη. Είχε φτάσει πλέον η ώρα να ξανάρθει στο φως η αρχέγονη ομορφιά τους. Παράλληλα, προχώρησαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια τα έργα αποκατάστασης των κτισμάτων της Μονής.

Κουρά μοναχού στην Ι. Μονή του Αγ. Ιωάννη στο Λιβάδι

Από το τεράστιο άλλοτε οικοδομικό συγκρότημα που στέγαζε δεκάδες μοναχούς και παρείχε συνεχώς φιλοξενία και ανάπαυση σε εργάτες και προσκυνητές, αποκαταστάθηκε σχεδόν το ένα τρίτο: κελιά διαμονής για τρεις μοναχούς, χώροι υποδοχής και φιλοξενίας των προσκυνητών (αρχονταρίκι, τραπεζαρία, κουζίνα, συνοδικό, κελιά φιλοξενίας) και άλλοι αναγκαίοι βοηθητικοί χώροι. Είναι σημαντικό να τονισθεί πως το έργο αυτό υλοποιείται σήμερα χωρίς κρατική ή κοινοτική χρηματοδότηση. Βασίζεται σε μελέτη που εκπονήθηκε το 2010, με δαπάνη της τότε Ν.Α. Λευκάδας. Παίρνει όμως σάρκα και οστά χάρη σε μικρές και μεγάλες δωρεές ευσεβών Χριστιανών, ανθρώπων που αγαπούν τόσο το μοναστήρι όσο και τον πολιτισμό αυτού του τόπου και αναμφίβολα δεν θα πάψουν να στηρίζουν ηθικά και υλικά τις πολλές εργασίες που απομένουν και θα πρέπει απαραίτητα να συνεχιστούν το συντομότερο.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Λευκάδος και Ιθάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *