6 νταλίκες με χημικά & εκρηκτικά στη Λευκάδα

6 νταλίκες με χημικά & εκρηκτικά στη Λευκάδα

Ερωτηματικά και σοβαρή ανησυχία προκάλεσαν οι 6 νταλίκες με χημικά και εκρηκτικά που βρέθηκαν σταθμευμένες στην άκρη του επαρχιακού δρόμου Λευκάδας-Νυδριού, στους Καρυώτες, την περασμένη Πέμπτη (27-6-19) το βράδυ, οι οποίες μετά από επέμβαση μελών της πρωτοβουλίας πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την επέμβαση της Αστυνομίας,  οδηγήθηκαν στο προστατευμένο (κλειστό) πάρκινγκ μεγάλων οχημάτων απέναντι απ΄ το ΚΤΕΛ, μέχρι να αναχωρήσουν την επόμενη μέρα για Κεφαλλονιά(;)

6 νταλίκες με χημικά & εκρηκτικά στη Λευκάδα

Διαβάστε τι ακριβώς λέει η  πρωτοβουλία πολιτών για το συγκεκριμένο συμβάν με το δελτίο τύπου της (Β΄μέρος, με τα έντονα γράμματα) που ακολουθεί:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδος ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στις 26-6-19 ημέρα Τετάρτη πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση στο Ζ με θέματα: α) αποτίμηση της δράσης στη Φανερωμένη, β) δημιουργία συντονιστικού με όλες τις Πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα, γ) σχεδιασμός νέων δράσεων, δ) παράσταση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για την συζήτηση του Αιτήματος που εκκρεμεί, ε) κοινοποίηση αιτήματος προς όλους τους υποψήφιους Βουλευτές και στα Σωματεία. Α) στις 16-6-19 και με αφορμή το πλήθος κόσμου που θα συμμετείχε στον εορτασμό της Φανερωμένης τα μέλη μας μοίρασαν περίπου 1000 φυλλάδια προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και συνέλεξαν πλήθος υπογραφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά στη Συλλογή υπογραφών και δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί ούτε τα πειράματα αλλά ούτε και την εξεύρεση πετρελαίου τόσο στη Λευκάδα όσο και στο υπόλοιπο Ιόνιο. Κανείς δε ρισκάρει την μόλυνση της θάλασσας, την καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου αλλά και τον κίνδυνο σεισμού. Οι περισσότεροι ήταν δυσαρεστημένοι για τον «σιωπηλό» τρόπο που έχουν πέσει οι πρώτες υπογραφές, για το ότι οι Τοπικοί Άρχοντες δεν έφεραν καμία αντίρρηση στις εντολές του Υπουργείου και το κυριότερο δεν ήρθαν σε καμία διαβούλευση – ενημέρωση με τους πολίτες, αλλά γνωμοδότησαν και αποφάσισαν ερήμην μας. Σημαντική ήταν για μας και η παρότρυνση Αφρικανών στους πάγκους της Φανερωμένης, να μη δεχτούμε με κανέναν τρόπο να γίνουν εξορύξεις και μας ανέφεραν με πολύ δραματικό τρόπο για το τι ακριβώς συμβαίνει στην δική τους Ήπειρο. Χαρακτηριστικά μας είπαν: «Μην τους αφήσετε …. Αίμα… πολύ αίμα…. Βρωμιά και αίμα… πόλεμος…. εμείς πεινάμε και αυτοί πλουτίζουν…..». Επίσης η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις αυξάνεται κατακόρυφα όχι μόνο στο Ιόνιο αλλά και σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Β) Αποφασίστηκε ομόφωνα να δημιουργηθεί συντονιστικό με όλες τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, προκειμένου να υπάρχει συνεργασία κοινών δράσεων, ανταλλαγή απόψεων και ενεργοποίηση όταν και όπου χρειασθεί. Γ) Αποφασίστηκε ομόφωνα η επόμενη δράση μας ενημέρωσης των πολιτών με φυλλάδια και συλλογή υπογραφών το Σάββατο 6-7-19 στο Νυδρί και η διοργάνωση συναυλίας. Δ) Αποφασίστηκε ομόφωνα η εκ νέου παράστασή μας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί το Αίτημά μας, όπου το έχουμε καταθέσει και πρωτοκολλήσει ήδη δύο φορές, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Ε) Αποφασίστηκε ομόφωνα η κοινοποίηση του ήδη γνωστού αιτήματός μας προς όλους τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων καθώς επίσης και όσων σωματείων δεν έχουν πάρει ακόμη θέση. Είναι σημαντικό όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές να ανακοινώσουν τις θέσεις τους απέναντι στις εξορύξεις πετρελαίων.

ΟΙ 6 ΝΤΑΛΙΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ & ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ

6 νταλίκες με χημικά & εκρηκτικά στη Λευκάδα

Μετά το πέρας της συνεδρίασης περίπου 23.30μμ και ενώ κάποια μέλη μας είχαν ήδη αποχωρήσει, δεχθήκαμε τηλεφώνημα ότι στην άκρη του δρόμου προς Καρυώτες και συγκεκριμένα στο σημείο που βρίσκεται το μαρμαράδικο του «Γκέκα» βρίσκονται παρκαρισμένες 6 νταλίκες στη σειρά με χημικά και εκρηκτικά υλικά. Σε σχεδόν μηδενικό χρόνο, περίπου 12-15 μέλη μας πήγαμε στο συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να μάθουμε τι συμβαίνει, καθόσον μια τόσο μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και χημικών σ’αυτό το σημείο του δρόμου που έχει θρηνήσει πολλά θύματα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και επιπλέον θεωρήσαμε ότι αφορούν τις εξορύξεις. Όταν φθάσαμε στο συγκεκριμένο σημείο, βρήκαμε τους οδηγούς και τους ρωτήσαμε τι κουβαλούν και γιατί έχουν παρκάρει σ’ένα τόσο επικίνδυνο σημείο και με τόσο επικίνδυνο φορτίο. Οι οδηγοί αρνήθηκαν να μας απαντήσουν και μας προειδοποίησαν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να τραβήξουμε φωτογραφίες απειλώντας μας με μηνύσεις και άλλα υβριστικά σχόλια, σε περίπτωση που αυτές δημοσιευθούν. Εμείς ήδη είχαμε καλέσει την αστυνομία, η οποία αρχικά (τηλεφωνικά), παραδέχθηκε ότι γνώριζε για το φορτίο και ότι οι οδηγοί της είχε ήδη ζητήσει την άδεια για να περάσουν. Όταν όμως οι αστυνομικοί ήρθαν επιτόπου μας είπαν ότι υποθέτουν ότι έχουν άδεια, και ότι υποθέτουν ότι δεν είναι παράνομοι και για το λόγο αυτό τους ζητήθηκαν τα απαραίτητα παραστατικά που τους συνόδευαν. Εμείς διαμαρτυρόμασταν γιατί βρίσκονται παρκαρισμένοι σε εκείνο το επικίνδυνο σημείο όπου ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να συμβεί θανάσιμο ατύχημα και να ανατιναχθεί όλη η Λευκάδα στον αέρα με μια τόσο μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών. Οι απαντήσεις που παίρναμε ήταν ότι δεν ήταν παράνομοι και αλλά βρίσκονται στην άκρη του δρόμου και πως ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε. Συνεχίσαμε να διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν συνοδεύονται οι συγκεκριμένες νταλίκες όπως θα’πρεπε μεταφέροντας τέτοιου είδους φορτίο και σε τόσο μεγάλη ποσότητα και καλέσαμε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαλικιά, ο οποίος είχε πλήρη άγνοια για το γεγονός. Ο κ. Χαλικιάς εμφανίσθηκε αμέσως (σε λιγότερο από 10 λεπτά), δίνοντας και άμεση λύση, υποχρεώνοντας τις νταλίκες μαζί με την συνοδεία της αστυνομίας (η οποία έφερε και άλλο περιπολικό) να απομακρυνθούν απ’το συγκεκριμένο σημείο προς το κλειστό παρκινγκ απέναντι από το ΚΤΕΛ, ώστε να μη συντρέξει κίνδυνος ατυχήματος, μέχρι αυτές να φύγουν στις 4.30πμ. για Σάμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι διερχόμενα αυτοκίνητα σταματούσαν και διαμαρτύρονταν για το τι γύρευαν 6 νταλίκες με εκρηκτικά και χημικά σε εκείνο το επικίνδυνο σημείο.

6 νταλίκες με χημικά & εκρηκτικά στη Λευκάδα

Από την Κεφαλλονιά η ενημέρωση που έχουμε είναι πως οι νταλίκες αποβιβάσθηκαν στο Φισκάρδο κατά τις 6 το πρωί και κατευθύνθηκαν προς Σάμη, που όμως δεν σταμάτησαν αφού δεν υπάρχει κανένα λατομείο.

Τα ερωτηματικά πολλά….. τα συμπεράσματα δικά σας! Εμείς θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε και να αγωνιζόμαστε με όλα τα μέσα ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *