Στον Αη-Γιώργη στο Νιοχώρι


Του Νίκου Γαζή
nikosfgazis@gmail.com

Πιστοί κι εφέτος στο ετήσιο ραντεβού μας ανηφορήσαμε μέχρι τον Άη-Γιώργη στο Νιοχώρι καμιά πενηνταριά εκ καταγωγής Νιοχωρίτες, προκειμένου να λειτουργηθούμε στον εκεί εορτάζοντα Άγιο. Λέω εκ καταγωγής, γιατί δυστυχώς δεν εντόπισα κανέναν απ’ τους αρκετούς σημερινούς (μέτοικους) κατοίκους του χωριού!  Και χωρίς καμιά πρόθεση διαχωρισμών και ρατσισμού, φαίνεται πως χρειάζεται μεγάλος αριθμός βιωμάτων και αναμνήσεων καθώς και σημαντικός χρόνος εγκλιματισμού σε κάποιο τόπο, μέχρι να μπολιαστεί και να δεθεί κανείς στ’ αλήθεια μ’ αυτόν… Ή για να το πω κάπως διαφορετικά, ο …παλιός είν’ αλλιώς, όπως συνηθίζεται να λέγεται…
Λειτουργός ήταν ο σεβάσμιος ιερέας και εφημέριος του χωριού παπά-Αιμίλιος Γαζής και ψάλτης ο εκ των ανακατασκευαστών-αναμορφωτών του ναού και εορτάζων στρατηγός Γιώργος Βράϊλας, συνεπικουρούμενος από παρευρισκόμενους συγχωριανούς.  Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότεροι από τους μισούς των παρευρισκομένων κοινώνησαν, ενώ υπήρχε και πλούσια αρτοκλασία.
Θυμίζουμε ότι το πολύ παλαιό εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, έξω απ’ το Νιοχώρι, σε μια καταπράσινη τοποθεσία με μοναδική θέα προς τους Σκάρους, το Νυδρί, τα Πριγκηπόνησα τα Ακαρνανικά βουνά, τον Κάλαμο και το Μεγανήσι, ήταν ένα ερείπιο καθ’ όλη την διάρκεια του εικοστού αιώνα, (τουλάχιστον), ενώ κατά την ίδια περίοδο, συνήθως ήταν τόπος που ξεμεσημέριαζαν εκεί τα πρόβατα (στάλιζαν όπως λέγεται) στον ίσκιο μιας γέρικης βαλανιδιάς, στα ζεστά μεσημεριάτικα καλοκαίρια. Ώσπου πριν από λίγα χρόνια, ο στρατηγός Βράϊλας κι ο γιατρός αδελφός του Νίκος μετά από έγκριση της Ι. Μητροπόλεως, με δική τους δαπάνη, πολύ μεράκι και ακόμη περισσότερη προσωπική εργασία, ανέλαβαν την αναστύλωση του ναού, χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα θεμέλια και τις ίδιες πέτρες, όπου αυτό ήταν δυνατόν. Έτσι με απόλυτο σεβασμό στο αρχικό σχέδιο και με την ίδια τεχνοτροπία, επανακατασκευάστηκε ο ναός και όπως προείπαμε, κάθε τέτοια μέρα γίνεται κέντρο συνάντησης των συγχωριανών. Και του χρόνου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *