Ο Σπ. Σπύρου στον ΥΠ ΕΣ για τα ταμειακά διαθέσιμα ΟΤΑ

Ο Σπ. Σπύρου στον ΥΠ ΕΣ για τα ταμειακά διαθέσιμα ΟΤΑ

Κέρκυρα, 13-02-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην κοινή συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη συμμετείχε χθες ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο  κ. Σπύρος Σπύρου ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πρόσφατη απόφαση που υποχρεώνει Περιφέρειες και Δήμους  στην μεταφορά των ταμειακών τους διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Σπύρου είχε την ευκαιρία να συζητήσει και θέματα που αφορούν τις  αυτοδιοικητικές εκλογές,  την διάσπαση των Δήμων αλλά και το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κέρκυρας.

Ειδικότερα, αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων και των Περιφερειών,  στην πολύωρη  συνάντηση  συμφωνήθηκε η αναβολή της εφαρμογής της σχετικής απόφασης για μετά το τέλος Ιουνίου, με συζήτηση των επιμέρους θεμάτων που τέθηκαν από πλευράς ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ στο μεσοδιάστημα. Όπως επισημάνθηκε, τίθενται καί ζητήματα διοικητικής διαχείρισης  της σχετικής απόφασης  αλλά καί ουσιαστικά, σε ότι αφορά την λειτουργία τόσο του α’ όσο και του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης. Ειδικά οι Περιφέρειες, τονίστηκε ότι ήδη έχουν καταθέσει μεγάλο μέρος των ταμειακών διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 2015 καθώς επίσης και ότι θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να εκτελούν απρόσκοπτα το έργο τους.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κύριος Σπύρου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και για γενικότερα θέματα που αφορούν  την  αυτοδιοίκηση και την  Περιφέρειά μας. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλία του με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση, του έθεσε το ερώτημα τι προτίθεται να πράξει με το ζήτημα της διάσπασης των Δήμων. Ο Υπουργός συμφώνησε ότι το ζήτημα ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών προβληματίζει ιδιαίτερα τις τοπικές κοινωνίες, επεσήμανε ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν το υπουργείο, δεν φάνηκε ωστόσο έτοιμος να δώσει ακόμη σαφείς απαντήσεις.

Το ενδεχόμενο οι αυτοδιοικητικές εκλογές να συμπέσουν με την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και κυρίως οι όποιες δυσκολίες προκύψουν από αυτό, ήταν το κύριο αντικείμενο της συνομιλίας του κ. Σπύρου με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και υποψήφιο για την Περιφέρεια Αττικής Γ. Πατούλη.

Επίσης, εκτενής  αναφορά σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα έγινε στην συζήτηση που είχε ο κ. Σπύρος Σπύρου με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη. Ο κ. Σπύρου έθεσε το θέμα στον κ. Καχριμάνη  ο οποίος και τον ενημέρωσε για την λειτουργία του εκεί εργοστασίου διαχείρισης. Τόνισε μάλιστα ότι για την σωστή και αποτελεσματική λειτουργία  απαιτείται πολύ καλή οργάνωση.   Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από την Κέρκυρα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δήλωσε θετικός στην κατεύθυνση παροχής βοήθειας για εκτόνωση της κρίσης. Πρωτίστως όμως, όπως ανέφερε στον κ. Σπύρου, θα πρέπει να πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις που σχετίζονται και με την συμφωνία όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση μερών.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *