Σπύρος Σπύρου: Εικόνες ντροπής σε δημόσιες υπηρεσίες

Ιόνιος Πολιτεία: Εικόνες ντροπής σε δημόσιες υπηρεσίες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κέρκυρα, 07-02-2019

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις του Δημόσιου ΚΤΕΟ και  η κακή εικόνα του κτηρίου των παλιών Δικαστηρίων στην Κέρκυρα αποτελούν τα δύο θέματα που έχει θέσει υπό την μορφή επερωτήσεων ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το ερχόμενο Σάββατο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρος Σπύρου. Ο κ. Σπύρου ζητά αντί για απαντήσεις στα ερωτήματα, να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία προκειμένου οι επικεφαλής των παρατάξεων να μεταβούν στα σημεία και να λάβουν επιτόπου ενημέρωση και απαντήσεις από την περιφερειακή αρχή για τις ενέργειές της.

Το θέμα της άθλιας εικόνας που παρουσιάζει το Δημόσιο ΚΤΕΟ σε κτηριακό επίπεδο,  είχε τεθεί ξανά υπόψη της περιφερειακής αρχής, και συγκεκριμένα στις 13-07-2018, ωστόσο, αντί η κατάσταση να καλυτερεύσει, μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Μετά από νέα του επίσκεψη στο χώρο, ο κ. Σπύρου αναφέρει  στη σχετική ερώτησή του τα εξής:

«Πολλά λέγονται και θα ειπωθούν το επόμενο διάστημα από πλευράς της σημερινής περιφερειακής αρχής  για εκτέλεση πολλών έργων και χρηματοδοτήσεις. Νομίζω όμως θα πρέπει  να επαναφέρουμε τα πράγματα στα πραγματικά τους δεδομένα.

Η εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης συνεχίζεται στο Δημόσιο ΚΤΕΟ Κέρκυρας. Μια εικόνα που προσβάλει τον θεσμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε πλέον ερωτήσεις σχετικά με το πότε θα γίνουν παρεμβάσεις και ποιες θα είναι αυτές.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, οι πολίτες πηγαίνουν να εξυπηρετηθούν σε χώρο που προκαλεί μόνο ντροπή. Η κατάσταση του περιβάλλοντος χώρου είναι άθλια, αντικείμενα και σκουριασμένα μηχανήματα «διανθίζουν» ακόμη περισσότερο την εικόνα εγκατάλειψης. Εντός του κτηρίου, σοβάδες πεσμένοι, τρύπες στους τοίχους, ταβάνια στάζουν, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ξεχαρβαλωμένες. Επί τρεις μήνες ο διάδρομος των φορτηγών δεν λειτουργούσε. Εντός του χώρου του κτηρίου χρειάζεσαι ομπρέλα για να σταθείς.

Παρότι σας επισημάναμε εδώ και μήνες αυτή την κατάσταση, δεν έχετε κάνει καμία απολύτως παρέμβαση. Ας μην μας δείξετε λοιπόν τα μεγάλα σας έργα. Η κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο ΚΤΕΟ δείχνει την αποτελεσματικότητά σας.  Δείχνει την πραγματικότητα.

Εμείς θα αρκεστούμε αυτή τη φορά σε μόνο μία ερώτηση σχετικά με το θέμα αυτό.

Ποια είναι η ημερομηνία που θα ορίσετε για να επισκεφθούμε όλοι μαζί οι επικεφαλείς των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου τις εγκαταστάσεις του Δημόσιου ΚΤΕΟ από κοντά ώστε να μας πείτε επιτόπου τις ενέργειες που έχετε κάνει για την βελτίωση της κατάστασης;»

 

Εικόνες ντροπής και στα παλιά Δικαστήρια της Κέρκυρας

 

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Σπ. Σπύρου επισκέφθηκε και το χώρο των παλιών Δικαστηρίων της Κέρκυρας. Εκεί, ενώ ανέμενε να αντικρύσει ένα έργο το οποίο έβαινε προς ολοκλήρωση, δηλώνει μέσα από την σχετική επερώτηση ότι το κτήριο των παλιών Δικαστηρίων βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση χειρότερη από αυτήν που επικρατούσε όταν τα Δικαστήρια λειτουργούσαν στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Κάνει επίσης λόγο για χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιμετώπισης του ζητήματος των υποδομών από πλευράς περιφερειακής αρχής αποδίδοντας σε αυτήν την γενικότερη εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης στα Ιόνια νησιά. Ειδικότερα, η επερώτηση του κ. Σπύρου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θα μπορούσαμε να θέσουμε σε αυτήν εδώ τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πλήθος ερωτήσεων που σχετίζονται με την πορεία σημαντικών έργων όπως το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο καφέ Γυαλί,  η παραλιακή της Γαρίτσας, το άθλιο περιφερειακό οδικό δίκτυο και η απουσία φωτισμού, το θολό τοπίο μέσα στο οποίο κινείται το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Προβλήματα που απασχολούν, ανησυχούν, θυμώνουν και ταλαιπωρούν τους πολίτες. Η εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης είναι ορατή.

Θα αρκεστούμε όμως στο να αναφερθούμε σε ένα έργο το οποίο μετά λύπης μας βλέπουμε να μην έχει ολοκληρωθεί. Στα 3,5 χρόνια της δικής μας θητείας πετύχαμε να παραχωρηθεί στην Π.Ι.Ν. το κτήριο των παλιών Δικαστηρίων και να χρηματοδοτήσουμε, να δημοπρατήσουμε και να συμβασιοποιήσουμε το έργο ανακατασκευής τους. Στα 5 χρόνια της δικής σας θητείας πετύχατε να ξεκινήσετε το έργο και σήμερα να το έχετε φέρει σε κατάσταση χειρότερη δυστυχώς από αυτήν που επικρατούσε όταν τα Δικαστήρια λειτουργούσαν. Αν μην τι άλλο δεν έσταζαν τα ταβάνια κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων.

Παρότι έχουν εξελιχθεί 4 εργολαβίες στο κτήριο, επισκεπτόμενος τους χώρους αντίκρισα εικόνες που μόνο έκπληξη μου προκάλεσαν. Έχουν γίνει παρεμβάσεις οι οποίες μάλιστα έχουν παραληφθεί και όμως το κτήριο μοιάζει κατεστραμμένο. Σοβάδες έχουν πέσει, ξηλωμένες οροφές, ταβάνια στάζουν, ενώ η αποκατάσταση μετά την φωτιά που ξέσπασε σε κλιματιστικό έξω από το κτήριο δεν έχει γίνει ακόμη. Και ενώ νομίζαμε ότι το έργο έβαινε προς ολοκλήρωση όπως μας διαβεβαιώνατε μετά από ερωτήσεις άλλων συναδέλφων και απέμενε να μπει εντός του κτηρίου ο εξοπλισμός, αντικρίσαμε και εκεί εγκατάλειψη. Δυστυχώς οι εικόνες μιλούν και εκεί από μόνες τους. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το έργο για να αποδοθεί στην κοινωνία.

Θα προτείνουμε και σε αυτή την αναφορά μας, το εξής: να ορίσετε και εδώ ημερομηνία και ώρα, και πιστεύω ότι θα το αποδεχθείτε, ώστε να επισκεφθούμε όλοι οι επικεφαλείς των παρατάξεων και το κτήριο αυτό, για να μας πείτε και εσείς ίσως με τις γνώσεις που έχετε ως μηχανικός πότε τελικά το έργο αυτό θα τελειώσει.

Γιατί, ξέρετε, ορισμένες φορές μπορεί να τεθούν ερωτήσεις με στόχο να ασκηθεί κριτική, αλλά εδώ το ζητούμενο είναι το τι μένει τελικά για την κοινωνία της Κέρκυρας μετά από τα χρόνια της θητείας σας.»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *