Ερώτηση βουλευτών για καθυστερήσεις στις συντάξεις

Ερώτηση του βουλευτή για καθυστερήσεις στις συντάξεις

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 6 Φεβρουαρίου 2018

Ερώτηση για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων

κατέθεσε ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς

Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, κατέθεσε ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς  μαζί με 53 ακόμα βουλευτές της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας από την υπουργό τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τους λόγους των καθυστερήσεων και το προγραμματισμό του υπουργείου.

Στην ερώτηση καταγγέλλεται ότι η κυβέρνηση εσκεμμένα δίνει την εντύπωση εύρυθμης λειτουργίας του ΕΦΚΑ, ενώ στην πραγματικότητα επικρατεί κατάσταση πλήρους απορρύθμισης. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το Υπουργείο εφαρμόζει μεθόδους τεχνητής απόκρυψης του πραγματικού ύψους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ επισημαίνουν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν ειδικά στα πρώην ταμεία Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ καθώς και στο ΕΤΕΑΕΠ επιβεβαιώνουν τη σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού έκδοσης οριστικών συντάξεων σε σχέση με το 2014.

Παραθέτονται μάλιστα και στοιχεία από το σύστημα ΗΛΙΟΣ τα οποία επιβεβαιώνουν τις καθυστερήσεις στον ρυθμό έκδοσης των οριστικών συντάξεων για τα ανωτέρω ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συντάξεις Δημοσίου το 2014 ο μέσος μηνιαίος ρυθμός  έκδοσης οριστικής σύνταξης ήταν περίπου 2.500 αιτήσεις το μήνα, ενώ στο εννεάμηνο του 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ρυθμός έπεσε στις 868 αιτήσεις μηνιαίως. Αντίστοιχη πτώση έχουμε και σε όλα τα υπόλοιπα ταμεία πλην του ΙΚΑ.

Στην ερώτηση επισημαίνεται μεταξύ άλλων η σύγχυση που επικρατεί στους δικαιούχους για το χρόνο που θα λάβουν τη σύνταξή τους, καθώς όπως υπογραμμίζεται «αισθάνονται ότι η κυβέρνηση τους εξαπατά κατ΄ εξακολούθηση, καθώς λέει ψέματα και έχει  αποτύχει σε όλα τα χρονοδιαγράμματα που η ίδια έθεσε»

Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι  υπάρχουν καταγγελίες για καθυστερήσεις που υπερβαίνουν τα τρία και τα τέσσερα χρόνια, την ίδια στιγμή που χιλιάδες άλλοι συνταξιούχοι λαμβάνουν μόνο προσωρινή σύνταξη.

Ο κ. Καββαδάς και οι συνάδελφοί του υπογραμμίζουν ότι η υπουργός αλλά και ο  υφυπουργός Εργασίας έχουν διαψευστεί απόλυτα σε όλες τις προηγούμενες προβλέψεις τους για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων και κατηγορούν την κυβέρνηση για την εγκατάλειψη του καινοτόμου συστήματος ΑΤΛΑΣ, που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014 και το οποίο περιελάμβανε το ασφαλιστικό ιστορικό εκατομμυρίων ασφαλισμένων για 21 έτη, προσφέροντας τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης ηλεκτρονικής έκδοσης των συντάξεων.

Η αρμόδια υπουργός καλείται να απαντήσει στη Βουλή, μεταξύ άλλων, πόσοι είναι σήμερα οι ασφαλισμένοι οι οποίοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη από τον ΕΦΚΑ και για πόσο χρόνο, ποιος είναι ο συνολικός μέσος χρόνος αναμονής για τις συντάξεις και τα εφάπαξ που εκκρεμούν σήμερα καθώς και εάν είναι στις προθέσεις της  κυβέρνησης η επαναφορά και η αξιοποίηση του συστήματος ΑΤΛΑΣ.

Για να δείτε την ερώτηση πατήστε εδώ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *