Ομιλία του βουλευτή στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Ομιλία του βουλευτή στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 13 Δεκεμβρίου 2018

 

 

Ομιλία βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά επί του προϋπολογισμού 2019

«Το μόνο θετικό του προϋπολογισμού είναι ότι είναι ο τελευταίος των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ»

 

Για έναν ακόμη προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ αντιαναπτυξιακό που επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος και διατηρεί την υπερβολική φορολόγηση έκανε λόγο ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του προϋπολογισμού για το 2019.

Ο βουλευτής κατήγγειλε την οικονομική πολιτική που περιγράφει ο προϋπολογισμός για τον επόμενο χρόνο, σημειώνοντας ότι στερείτε προοπτικής που μπορεί να δημιουργήσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας που έχει ανάγκη ο τόπος.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια πήρατε πάρα πολλά από πάρα πολλούς, για να δώσετε τελικά πολύ λίγα σε πολύ λίγους. Επιβάλατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 9,5 δις Ευρώ και τώρα επιστρέφετε σε μια μερίδα πολιτών περίπου το 1 δισ.  Πήρατε δηλαδή από τις τσέπες των πολιτών σχεδόν 10 Ευρώ και δίνετε πίσω σε λίγους ένα Ευρώ, κάτι που δεν θα έχει κανένα θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη».

Συνεχίζοντας ο κ. Καββαδάς υπογράμμισε ότι η οικονομία «δεν έχει ανάγκη από επιδόματα και ότι οι πολίτες «δεν θέλουν να είναι όμηροι των προεκλογικών σας δώρων. Έχουν ανάγκη από δουλειές, από ευκαιρίες να αναπνεύσουν. Θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να δημιουργήσουν».

Μεταξύ άλλων κατηγόρησε τη κυβέρνηση για την δημιουργία κομματικού κράτους, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος στην εθνική οικονομία, τονίζοντας ότι «υπάρχουν μόνο τα χρήματα των φορολογουμένων και αυτά είναι που διαχειρίζεστε. Σταματήστε λοιπόν να συμπεριφέρεστε σαν το δημόσιο ταμείο να είναι το πορτοφόλι σας. Σταματήστε να υιοθετείτε πρακτικές του παρελθόντος που γιγάντωσαν το δημόσιο τομέα και μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν».

«Το θετικό στοιχείο που έχει ο παρόν προϋπολογισμός, κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης,

είναι ότι αυτός είναι ο τελευταίος σας. Γιατί σε λίγους μήνες, οι πολίτες θα σας δώσουν μέσα από την κάλπη την απάντηση που σας αξίζει», κατέληξε ο κ. Καββαδάς.

 

Ακολουθούν σημεία από την ομιλία του βουλευτή:

 

 

 • Συζητάμε σήμερα τον τέταρτο προϋπολογισμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.Έναν προϋπολογισμό λιτότητας που δυστυχώς επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη και ακολουθεί την ίδια στρεβλή πρακτική των τελευταίων ετών.
 • Η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά και για το 2019 να διατηρεί τους υπερβολικούς φόρους και να στερεί από τη χώρα κάθε ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική.
 • Σας το έχουμε πει σε όλους τους τόνους: η δημοσιονομική υπερ-απόδοση, για την οποία εσείς περηφανεύεστε, τα υπερ-πλεονάσματα, στα οποία εσείς επιμένετε, είναι αποτέλεσμα μιας εντελώς λανθασμένης πολιτικής.
 • Περικόπτετε ακόμα περισσότερο, το ήδη περιορισμένο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και μάλιστα κατά 550 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσετε μια λανθασμένη και επικίνδυνη για τη χώρα συνταγή οικονομικής πολιτικής.
 • Συνεχίζετε συνειδητά την εσωτερική στάση πληρωμών, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παραμένουν σταθερές στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί τον Αύγουστο, μαζί με το τέλος του προγράμματος.
 • Η οικονομία μας δεν έχει ανάγκη από επιδόματα. Οι πολίτες δεν πρέπει και δεν θέλουν να είναι όμηροι των προεκλογικών σας δώρων. Έχουν ανάγκη από δουλειές, από ευκαιρίες να αναπνεύσουν. Θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να δημιουργήσουν.
 • Αυτές τις ημέρες, πιθανώς λόγω Χριστουγέννων, ξαναφορέσατε τη μάσκα του φιλάνθρωπου για να μοιράσετε ένα φιλοδώρημα, το οποίο προέρχεται από το δικό τους εισόδημα, από την φοροκαταιγίδα που έχετε επιβάλει στην οικονομία και στους πολίτες.
 • Να σας θυμίσω κάτι, γιατί φαίνεται ότι το έχετε ξεχάσει: «Υπάρχουν μόνο τα χρήματα των φορολογουμένων και αυτά είναι που διαχειρίζεστε». Σταματήστε λοιπόν να συμπεριφέρεστε σαν το δημόσιο ταμείο να είναι το πορτοφόλι σας. Δεν είναι. Σταματήστε να υιοθετείτε πρακτικές του παρελθόντος που γιγάντωσαν το δημόσιο τομέα και μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν.
 • Μετά από τέσσερα χρόνια, οι πολίτες γνωρίζουν και κατανοούν ότι βασικό σας μέλημα είναι η δημιουργία μιας φτωχοποιημένης κοινωνίας που θα εξαρτάται από τα επιδόματα.
 • Γνωρίζουν ότι τους κοροϊδέψατε με ψεύτικες υποσχέσεις, ότι διαλύσατε τη μεσαία τάξη και ότι με την πολιτική σας κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους.
 • Γνωρίζουν ότι κάνατε 17 αρνητικές παρεμβάσεις στις συντάξεις, ότι καταργήσατε το ΕΚΑΣ, ότι μειώσατε κατά 35% τις κύριες και κατά 45% τις επικουρικές συντάξεις όλων των νέων συνταξιούχων.
 • Γνωρίζουν ότι επιβάλλετε 29 νέους φόρους μέσα σε μόλις 4 χρόνια, γεγονός που εξανέμισε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και γιγάντωσε τις οφειλές και τα χρέη τους.
 • Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια πήρατε πάρα πολλά από πάρα πολλούς, για να δώσετε τελικά πολύ λίγα σε πολύ λίγους. Και την ώρα που μοιράζετε ψίχουλα, καθυστερείτε να δώσετε τις συντάξεις στους νέους συνταξιούχους και τους καταδικάζετε στη ζητιανιά και στην ανέχεια.
 • Επιβάλλατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 9,5 δις Ευρώ και τώρα επιστρέφετε σε μια μερίδα πολιτών περίπου το 1 δις. Πήρατε δηλαδή από τις τσέπες των πολιτών σχεδόν 10 Ευρώ και δίνετε πίσω σε λίγους ένα Ευρώ, κάτι που δεν θα έχει κανένα θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.
 • Το μόνο θετικό στοιχείο που έχει ο παρόν προϋπολογισμός, κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης, είναι ότι αυτός είναι ο τελευταίος σας. Γιατί σε λίγους μήνες, οι πολίτες θα σας δώσουν μέσα από την κάλπη την απάντηση που σας αξίζει. Και θα σας στείλουν μια και καλή στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *