Καινοτομία: Άρχισαν οι προεκλογικές ξιφομαχίες ουσίας!

Καινοτομία: Άρχισαν οι προεκλογικές ξιφομαχίες ουσίας!

Πολύ ενδιαφέροντες ο λόγος κι ο αντίλογος (μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θ. Σολδάτου και Κ. Γληγόρη) που ελπίζουμε να έχουν συνέχεια και να επεκταθούν

Ομολογούμε πως ο λόγος του κ. Θοδωρή Σολδάτου που προκάλεσε τον αντίλογο του κ. Κώστα Γληγόρη ήταν μια καινοφανής και πολύ ευχάριστη έκπληξη, η οποία ευχόμαστε να συνεχιστεί και να επεκταθεί κατά την προεκλογική διαδικασία και από τους υπόλοιπους υποψήφιους, ώστε η συνήθης συνθηματολογία και οι ανούσιοι μονόλογοι των υποψηφίων να αντικατασταθούν σε τούτες τις εκλογές από συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες θέσεις και “αντιθέσεις” ουσίας.

Η αρχή έγινε με το “δελτίο Τύπου” του Θ. Σολδάτου (το οποίο ουδέποτε εστάλη στο ΦΟΡΤΣΑ -εκ παραδρομής ελπίζουμε κι όχι επειδή κάποιος άναψε κόκκινο-)***, με το οποίο ο υποψήφιος δήμαρχος με παρατηρήσεις και προτάσεις του για την διαχείριση των απορριμμάτων, επιχείρησε να απαντήσει έμμεσα σε όσους του προσάπτουν πως δεν έχει ιδέα απ΄την αυτοδιοίκηση και τα προβλήματά της.

Η έκπληξη όμως ήρθε από τον υποψήφιο δήμαρχο επίσης Κ. Γληγόρη, ο οποίος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο φεης μπουκ, απάντησε σε μια προς μια στις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του ανθυποψηφίου του, θέτοντάς του ταυτόχρονα καίρια και πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία φανταζόμαστε πως θα απαντήσει ο ερωτώμενος…

Παραθέτουμε παρακάτω τις απόψεις των δύο υποψηφίων, με την διευκρίνιση ότι το δελτίο τύπου του κ. Σολδάτου –που δεν μας έστειλε(***)- το πήραμε από το mylefkada.gr, το οποίο και ευχαριστούμε.

(***Σημαντική διόρθωση: Εκ των υστέρων διαπιστώνουμε ότι ο κ. Θοδωρής Σολδάτος είχε στείλει και στο ΦΟΡΤΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑ το δελτίο τύπου -με τις προτάσεις του για τα απορρίμματα- στο οποίο αναφέρεται το άρθρο,  πλην όμως ο δαίμων του Ίντερνετ σε συνδυασμό με τις τεχνικές δυσκολίες απ΄ το γεγονός ότι κατά το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε εκτός έδρας, είχαν σαν αποτέλεσμα να το πάρουμε με μεγάλη καθυστέρηση. Απολογούμαστε γι αυτή την ατυχία μας που μας οδήγησε σε παρεξήγηση και σε λαθεμένα συμπεράσματα και εξυπακούεται βέβαια πως ανακαλούμε τις δυο παραπάνω σχετικές εγγραφές μας [με τα πλάγια γράμματα] με κάθε υπονοούμενό τους).

*****

Καινοτομία: Άρχισαν οι προεκλογικές ξιφομαχίες ουσίας!

Θεόδωρος Σολδάτος – Δελτίο Τύπου

Χωρίς αμφιβολία, η αντιμετώπιση του θέματος των σκουπιδιών έχει καθυστερήσει δραματικά. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η κατασκευή της Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων και Κομποστοποίησης, (ΜΟ.Π.Α.Κ.),  δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Το αίτημα της Δημοτικής Αρχής προς το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας για μεταφορά 10.000 τόνων δεματοποιημενων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Παλαίρου, δε μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε ως προσωρινή λύση, δεδομένου ότι σύμφωνα με τη δημοτική αρχή παράγονται ετησίως 30.000 τόνοι απορριμμάτων, ενώ ήδη υπάρχουν αποθηκευμένοι 5.500 τόνοι δεματοποιημένων που πρέπει να μεταφερθούν το δυνατόν συντομότερο, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτανάφλεξης.

Επιπροσθέτως πρέπει να σημειωθεί ότι οι προθέσεις των γειτόνων μας δεν κρίνονται θετικές.

Το αντίστοιχο αίτημα της Δημοτικής Αρχής προς τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, (ΦΟ.Δ.Σ.Α.), Ιωαννίνων, είναι μάλλον προσχηματικό.

Αφενός ο ΧΥΤΑ Ελληνικού Ιωαννίνων είναι σχεδόν κορεσμένος, ο δε όγκος των σκουπιδιών και το κόστοςμεταφοράς και επεξεργασίας στο εργοστάσιο απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ, στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, που πρόκειται να λειτουργήσει στους προσεχείς μήνες, καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Λευκάδας στην περιοχή της Ηπείρου.

Στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η αποδοχή των απορριμμάτων της Λευκάδας σε κοντινό ΧΥΤΑ για τα επόμενα 3-4 χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής και τη λειτουργία της ΜΟ.Π.Α.Κ., πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε υλοποίησημεταβατικής λύσης ολοκληρωμένης διαχείρισης, με κινητή μονάδα, και εξοπλισμό διαλογής απορριμμάτων στην πηγή.

Θεωρώ λοιπόν αναγκαία τα παρακάτω βήματα:

  1. Γωνιές ανακύκλωσης- Πράσινα σημεία με 6 -8 θυρίδες καθεμιά,σε κεντρικά σημεία του νησιού, για χωριστή διαλογή ξηρών ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.
  1. Καφέ κάδοι  για κάλυψη κεντρικών σημείων του δήμου, με έμφαση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία,λαϊκή αγορά, κ.λ.π.
  2. Κινητή μονάδα προεπεξεργασίας, (κινητή συστοιχία μηχανημάτων/μίνι εργοστάσιο), ανάκτησης υλικών και κομποστοποίησης οργανικών, καφέ κάδου και σύμμεικτων.
  1. Άμεση αποκατάσταση της χωματερής, ώστε να εκλείψουν άμεσα τα φαινόμενα των επικίνδυνων οσμών και πυρκαγιών. (Το ποσό που απαιτείται είναι σχετικά μικρό και όπως πληροφορούμαι είναι διαθέσιμο από κονδύλια που αφορούν σε σχετικές δράσεις του δήμου μας, σχετικές με τη διαχείριση των αποβλήτων).
  1. Οργάνωση «καμπάνιας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, συνεργασίας όλων των πολιτών,  για την αναγκαιότητα διαχωρισμού – ανακύκλωσης (σε οργανικά, ανακυκλώσιμα κλπ), ως σημαντικό μέτρο μείωσης του όγκου απορριμμάτων και της ρύπανσης», σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση του συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας.

Επιπροσθέτως υπηρεσία που θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα στην Α/βάθμια εκπαίδευση,ακόμη και με σχολικούς διαγωνισμούς,για 5 μήνες κατά έτος, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Αν ακολουθήσουμε την προτεινόμενη διαδικασία, το μη αδρανές υπόλειμμα που πρέπει να πάει για περαιτέρω επεξεργασία ή ταφή, υπολογίζεται στο 40% της αρχικής μάζας των στερεών αποβλήτων και επομένως το κόστος διαχείρισης μειώνεται καθοριστικά τόσο για την προτεινόμενη μεταβατική λύση, όσο και μετά την κατασκευή της ΜΟ.Π.Α.Κ..

Μας δίνεται ενδεχομένως έτσι και η δυνατότητα, να προτείνουμε στους γείτονες την έναρξη της συνεργασίας ευθύς αμέσως μετά την εγκατάσταση της κινητής μονάδας.Δηλαδή να φέρνουν τα δικά τους σκουπίδια για επεξεργασία στην κινητή μονάδα που θα λειτουργήσει στη Λευκάδα και να τους στέλνουμε το μη αδρανές υπόλειμμα για ταφή στο ΧΥΤΑ Παλαίρου.

Οι λεπτομέρειες του προτεινόμενου εγχειρήματος είναι στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής.

Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε την όποια ρεαλιστική προσπάθεια, με τον οποιοδήποτε τρόπο μας ζητηθεί και χωρίς πρόθεση δημαγωγίας και ανέξοδης κριτικής.

Για μας προέχει η «Λευκάδα,ο Δήμος που αξίζουμε».

*****

Καινοτομία: Άρχισαν οι προεκλογικές ξιφομαχίες ουσίας!

Κι εδώ η απάντηση -και τα ερωτήματα του κ. Κ. Γληγόρη:

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.

Κύριε Θοδωρή Σολδάτο,

Αρχικά και όπως αναφέρετε στο Δελτίο Τύπου σας, ότι οι λεπτομέρειες του προτεινόμενου εγχειρήματος είναι στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής, θα ήθελα να σας προσκαλέσω στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μας αναλύσετε τα 5 αναγκαία βήματα που περιγράφετε, υποθέτοντας βέβαια ότι με τον όρο Δημοτική Αρχή εννοείτε και το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι απλά το Δήμαρχο και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους. Από τη δική μου πλευρά θα επιδιώξω η πρότασή σας να οριστεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης.
Στη συνέχεια και πιο συγκεκριμένα θα επιζητούσα στα αναφερόμενα αναγκαία βήματα της μεταβατικής λύσης που προτείνετε να έχουμε πιο αναλυτική ενημέρωση στα επόμενα σημεία, με βάση και το ψηφισμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων:
– Σχετικά με τις γωνίες ανακύκλωσης θα ήθελα ενημέρωση ως προς τον αριθμό και τα κριτήρια επιλογής των γεωγραφικών θέσεων. Αναφέρεστε αποκλειστικά για την πόλη της Λευκάδας ή και για τους οικισμούς? Για τις εκτός σχεδίου περιοχές με την πληθώρα των τουριστικών καταλυμάτων και εξοχικών κατοικιών θα προτείνατε? Υπάρχει ενδεικτικό κόστος στην πρότασή σας?
Για τα πράσινα σημεία αντίστοιχα θα ήθελα ενημέρωση για τον αριθμό που προτείνετε στο σύνολο του Δήμου και για ενδεικτικό κόστος μελετών και κατασκευής τους. Με τι προσωπικό σκέφτεστε να λειτουργήσουν?
Τα νησιά του Καλάμου και του Καστού συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση?
Είναι σημαντικό σε συνέχεια της κοστολόγησης να περιγραφεί και η πηγή των πόρων για την υλοποίηση.

– Σχετικά με τους καφέ κάδους στους οποίους δίνετε έμφαση σε εστιατόρια και ξενοδοχεία και επειδή απαγορεύεται να ρίχνουμε στους καφέ κάδους τα παρακάτω: μαγειρεμένες τροφές, ζυμαρικά, ψωμί, υπολείμματα κρέατος και ψαριού, κόκκαλα, γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμες), λάδια, μαργαρίνες, βούτυρο, λίπη, μήπως η έμφαση θα έπρεπε να δοθεί και στις γειτονιές? Για τους οικισμούς προτείνετε καφέ κάδους? Για τις εκτός σχεδίου περιοχές? Με τι οχήματα σκέφτεστε να γίνεται η συλλογή των καφέ κάδων και ποιό προσωπικό? Για τον Κάλαμο και τον Καστό τι θα προτείνατε για τους καφέ κάδους? Για τα υπολείμματα των εστιατορίων, ξενοδοχείων που δεν απορρίπτονται στους καφέ κάδους έχετε κάποια πρόταση διαχείρισής τους?
Είναι σημαντικό σε συνέχεια της κοστολόγησης να περιγραφεί και η πηγή των πόρων για την υλοποίηση.

Σχετικά με την κινητή μονάδα προεπεξεργασίας, ανάκτησης υλικών και κομποστοποίησης οργανικών, καφέ κάδου και σύμμεικτων που αναφέρετε, θα ήθελα να ενημερωθώ για το κόστος της προμήθειας, καθώς και το κόστος λειτουργίας. Έχετε πρόταση για τις θέσεις τοποθέτησης της κινητής μονάδας? Η απόκτησή της θα γίνει με αγορά ή με μίσθωση? Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται εφόσον επιλεγεί η μεταβατική λύση που προτείνετε με τις απαραίτητες διαγωνιστικές διαδικασίες, δημοπρατήσεις, αδειοδοτήσεις κ.λ.π. μέχρι και την εκκίνηση της λειτουργίας της κινητής μονάδας? Επιπλέον, στο ενδεχόμενο της αγοράς της κινητής μονάδας και κατόπιν κατασκευής της ΜΟΠΑΚ (μετά από 3-4 χρόνια που αναφέρετε) ποια θα είναι η τύχη της? Επίσης η διαχείριση θα είναι δημόσια ή με ανάθεση σε ιδιώτη? Το παραγόμενο κομπόστ πως σκέφτεστε να το διαχειριστείτε? Ποιο είναι το κόστος μεταφοράς του υπολλείματος?
Όπως αναφέρετε στο Δελτίο Τύπου σας ενδεχομένως έτσι μας δοθεί η δυνατότητα η έναρξη συνεργασίας με το γειτονικό Δήμο Ακτίου Βόνιτσας, ευθύς αμέσως μετά την εγκατάσταση της κινητής μονάδας δεχόμενοι τα απορρίμματά τους προς επεξεργασία. Πως σκέφτεστε την οικονομική συμμετοχή του γειτονικού δήμου στην προτεινόμενη μεταβατική λύση?
Είναι σημαντικό σε συνέχεια της κοστολόγησης να περιγραφεί και η πηγή των πόρων για την υλοποίηση.
– Σχετικά με την άμεση αποκατάσταση της χωματερής η οποία έχει ήδη αποκατασταθεί δύο φορές με τα γνωστά «πανωσηκώματα» θεωρείτε άρτια τεχνική μέθοδο την απλή επιχωμάτωση? Εαν εννοείτε κάτι τέτοιο.

– Δεν γνωρίζω αν περιμένατε τη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας που αναφέρετε στο Δελτίο Τύπου σας, αλλά θεωρώ ότι το πέμπτο βήμα που αφορά στην οργάνωση καμπάνιας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης κ.λ.π. θα έπρεπε να είναι το πρώτο σε προτεραιότητα των αναγκαίων βημάτων και όχι τελευταίο στην κατάταξή. Αποτελεί μια δράση η οποία έχει επισημανθεί πολλές φορές στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να μας αναφέρετε τη συνολική κοστολόγηση της μεταβατικής λύσης που προτείνετε καθώς και την πηγή των πόρων για την υλοποίησή της και αν είναι δυνατό να μας αναλύσετε την εκτίμησή σας περί απαγορευτικής κάθε σκέψης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Λευκάδας στο εργοστάσιο επεξεργασίας της Ηπείρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *