Χειροτερεύει ο καιρός!

Χειροτερεύει ο καιρός!

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ποιες περιοχές θα “σαρώσει” η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες.

Καιρός: Άλλαξε απότομα το σκηνικό του καιρού – Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά – Αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) – Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός το τελευταίο 24ωορ με τα πρώτα χιόνια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα ορεινά αρκετών περιοχών της κεντρικής και ηπειρωτικής χώρας. Σύμφωνα με την ΕΜΥ και το έκτακτο δελτίο που έχει εκδώσει τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες ενώ σε ορισμένες περιοχές θα είναι έντονα.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τα χιόνια στα ορεινά. Στα πελάγη οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις με ένταση έως και 9 μποφόρ.

Αναλυτικότερα:

Σήμερα Σάββατο, 17 Νοεμβρίου

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, από τις προμεσημβρινές ώρες τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και από το απόγευμα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
  • Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της δυτικής και κεντρικής Στερεάς (1000-1200 μέτρα στα βόρεια και 1200-1500 μέτρα στα νότια).
  • Θυελλώδεις άνεμοι (7-8 μποφόρ) ανατολικών διευθύνσεων πνέουν στα πελάγη οι οποίο στο Ιόνιο από αργά το απόγευμα θα φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού, βαθμιαία του βόρειου Αιγαίου (κυρίως τα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα). Μετά το μεσημέρι τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Κρήτη και προς το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
  • Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, τις πρωινές ώρες της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και από το βράδυ στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις, 7 με 8 και πιθανώς 9 μποφόρ στα πελάγη.
  • Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες θα εμφανιστούν εξασθένηση στα βορειοδυτικά.

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα, Σάββατο

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπει για σήμερα Σάββατο, 17 Νοέμβρη η ΕΜΥ στα δυτικά, κεντρικά και νότια της χώρας.

Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, κατά τόπους πυκνότερες στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της δυτικής και κεντρικής Στερεάς (800-1000 μέτρα στα βόρεια και 1000-1400 μέτρα στο νότια).

Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, στα πελάγη 7 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Αττική. Οι άνεμοι πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί  4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 11 έως 14 βαθμούς κελσίου με τη μέγιστη στα ανατολικά και βόρεια του νομού 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Βροχερός ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη και πιθανόν από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στα παραθαλάσσια με λίγα χιόνια να πέφτουν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 8 και 11 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων από το απόγευμα στα θαλασσιά – παραθαλάσσια. Χιόνια στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας, όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (πάνω από τα 700 μέτρα) και οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 5 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο.

Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7, στο Ιόνιο τοπικά 8 και από το απόγευμα έως 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και στα θαλασσιά – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Στην ανατολική Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 8 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων το απόγευμα στην Κρήτη.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στα δυτικά τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα Δωδεκάνησα και από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ζάκυνθος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές.

Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπει και για την Κυριακή (18/11) η ΕΜΥ στα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και γρήγορα στις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές (κυρίως τα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα). Μετά το μεσημέρι τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ανατολική νησιωτική χώρα και προς το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, τις πρωινές ώρες της δυτικής και κεντρικής Στερεάς, και από το βράδυ στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης.

Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν από τη νύχτα στα βορειοδυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 και πιθανώς στα πελάγη τοπικά 9 μποφόρ και στα νότια από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Το βράδυ από τα βορειοδυτικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν σε πολλές ορεινές περιοχές της χώρας την Παρασκευή (16/11).

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και το δρόμο προς Αθανάσιο Διάκο και Καστριώτισσα στην ορεινή Φωκίδα με τα πρώτα χιόνια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Λευκοντυμένο και πανέμορφο το Γαρδίκι Ομιλαίων του Δήμου Μακρακώμης, «καλωσόρισε» το χιονιά κοντά στα 1.000 μέτρα των Βαρδουσίων.

Για την αντιμετώπιση φαινομένων, υπάρχουν σε ετοιμότητα σταθμοί με μηχανήματα και αλάτι για την ΕΟ Λαμίας – Δομοκού στη θέση «16», Λαμίας – Ιτέας στον Μπράλο και στο «51», Λαμίας – Καρπενησίου στον Τυμφρηστό και στο δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, στο Πολύδροσο, σύμφωνα με το lamiareport.gr.

Την ίδια στιγμή, πυκνό χιόνι έπεσε και στο Βελούχι από το πρωί της Παρασκευής (16/11) με αποτέλεσμα να ντυθεί στα λευκά το Χιονοδρομικό Κέντρο. Η πρόβλεψη της ΕΜΥ κάνει λόγο για έντονη χιονόπτωση από το Σάββατο (17/11) έως τη Δευτέρα από τα 1.000 μέτρα υψόμετρο και πάνω.

Σύμφωνα με το tvstar.gr επί ποδός είναι ο στόλος της πολιτικής προστασίας της ΠΕ Ευρυτανίας, για να παρέμβει εάν χρειαστεί.

Παράλληλα, τα πρώτα χιόνια έπεσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (16/11) στην Ήπειρο, σε περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, στην Αετομηλίτσα στον Γράμμο, στη Βωβούσα Ζαγορίου, στο Δίστρατο της Κόνιτσας, το χιόνι δεν ξεπερνά τους 10 πόντους.

Σημειώνεται, ότι ο υδράργυρος έκανε βουτιά στις περισσότερες περιοχές της Ηπείρου.

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στα ορεινά του νομού Τρικάλων και ειδικότερα στα ορεινά της Καλαμπάκας.

(Πηγή: www.newsbomb.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *