Συνάντηση του βουλευτή με την Διεύθυνση Κτηματολογίου

Συνάντηση του βουλευτή με την Διεύθυνση Κτηματολογίου

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2018

Νέα συνάντηση βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά με τη Διεύθυνση του Ελληνικού Κτηματολογίου για τις καθυστερήσεις στη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου για τον επαναπροσδιορισμό

 

Συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κτηματολογίου, κ. Χριστίνα Κλωνάρη, είχε το μεσημέρι της Τρίτης, 13 Νοεμβρίου 2018, ο βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, αναφορικά με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού γραφείου για τον επαναπροσδιορισμό και την παροχή διευκρινήσεων για ζητήματα του κτηματολογίου, ενώ ζήτησε ενημέρωση για την κτηματογράφηση των νέων περιοχών του νησιού που ξεκινά σύντομα.

 

Συγκεκριμένα και αναφορικά με την έναρξη της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού της θέσης και των ορίων των ακινήτων που βρίσκονται εντός των κτηματολογικών ενοτήτων που έχουν ανοίξει στη Λευκάδα, ο κ. Καββαδάς τόνισε ότι ο ανάδοχος έχει υπογράψει από τις 26 Ιουλίου 2018 και ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του γραφείου του αναδόχου. Ζήτησε μάλιστα όπως δοθεί στον ανάδοχο το ταχύτερο δυνατό άδεια πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου, προκειμένου αυτός να αρχίσει να παραλαμβάνει τις αιτήσεις των πολιτών και να μπορεί να τις πρωτοκολλεί.

 

Από πλευράς της, η κα Κλωνάρη τόνισε ότι υπήρξαν κάποιες δυσκολίες τεχνικής φύσης και επικοινώνησε με το αρμόδιο τμήμα προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση και να δοθεί στον ανάδοχο πρόσβαση στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Μάλιστα, εκτίμησε ότι μέχρι τέλη Νοεμβρίου θα λειτουργήσει το γραφείο του αναδόχου και θα τρέξει κανονικά η διαδικασία. Ο κ. Καββαδάς λόγω της καθυστέρησης  για την έναρξη του έργου, ζήτησε να δοθεί παράταση στον ανάδοχο πέραν των 16 μηνών για την ολοκλήρωση του έργου που προβλέπεται στη σύμβαση, πρόταση που η κα. Κλωνάρη είδε θετικά.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι η κα Κλωνάρη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή, ξεκαθάρισε ότι κατά τη διαδικασία του επαναπροσδιορισμού δεν μπορούν να εγγραφούν νέα δικαιώματα, να δηλωθούν δηλαδή ακίνητα που δεν είχαν δηλωθεί ποτέ, καθώς η διαδικασία αφορά τη διόρθωση και την ορθή αποτύπωση των ακινήτων στα κτηματολογικά διαγράμματα, δηλαδή τη διόρθωση της θέσης και των ορίων των ακινήτων. Διευκρίνισε επίσης ότι ο ανάδοχος που έχει αναλάβει το έργο του επαναπροσδιοριμού μπορεί να παραλαμβάνει νέες αιτήσεις μόνο από τις ενότητες που επαναπροσδιορίζονται και όχι  από άλλες κτηματολογικές ενότητες που δεν «ανοίγουν» προς επαναπροσδιορισμό.

Υπενθυμίζεται ότι για τις περιοχές της Λευκάδας που «κλείνουν» εντός του 2018 έχει δοθεί πέραν των δύο ετών και 9μηνη παράταση. Οι νέες ημερομηνίες για την οριστικοποίηση των εγγραφών δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο είναι:

α. Απόλπαινα: 18/02/2019                    γ. Τσουκαλάδες: 21/06/2019

β. Σφακιώτες: 16/06/2019                     δ. Αλέξανδρος: 22/09/2019

Ο κ. Καββαδάς ζήτησε μάλιστα να δοθεί παράταση και για τις περιοχές που αρχικά έκλειναν εντός του 2019 και δεσμεύτηκε να καταθέσει σχετικό ερώτημα προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη.

Όσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί εντός προθεσμίας και εμφανίζονται ως αγνώστου κυριότητας, περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δημοσίου. Από τότε και ύστερα, εάν προκύψει κάποιος δικαιούχος, τότε αυτός θα πρέπει να κάνει αγωγή κατά του δημοσίου και να διεκδικήσει το ακίνητό του. Εφόσον δικαιωθεί στο δικαστήριο, τότε είτε θα αποζημιωθεί για την αξία του ακινήτου του είτε αυτό θα του επιστραφεί. Εάν υπάρχει επίσης σε εξέλιξη αγωγή, παρόλο που μπορεί να παρέλθουν οι υπάρχουσες προθεσμίες, το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν οριστικοποιείται και παραμένει ανοιχτό μέχρι να εκδοθεί σχετική τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Τέλος, σχετικά με τη λειτουργία του νέου κτηματολογίου στη Λευκάδα και την κτηματογράφηση των υπολοίπων περιοχών του νησιού, η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κτηματολογίου τόνισε ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων παραμένει στους τρείς μήνες, σημειώνοντας πάντως ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα μιας επιπλέον τρίμηνης παράτασης σε περίπτωση που διαπιστωθεί αδυναμία έγκαιρης ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Το σημαντικό είναι ότι από τον Ιανουάριο του 2019 οι κάτοχοι δικαιωμάτων στη Λευκάδα,  θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις δηλώσεις των δικαιωμάτων τους και στην Αθήνα, καθώς θα λειτουργήσει ειδικό κτηματολογικό γραφείο του αναδόχου στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, κάτι που θα ισχύει για την περίοδο συλλογής δηλώσεων. Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου.

 

Σχολιάστε

  1. Συγνώμη αυτό λέγεται πολιτική παρέμβαση , η ο βουλευτής σε ρόλο εκπροσώπου τύπου του Ελληνικού Κτηματολογίου, γιατί αυτά που μας μεταφέρει είναι ήδη γνωστά από ανακοινώσεις του Κτηματολογίου. Θα περίμενα καμμία ανακοίνωση του σαν τις άλλες που μας είχε βομβαρδίσει περί περικοπής των συντάξεων ,αλλά κοινώς γαργάρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *