Τουριστικός Οδηγός Λευκάδας

Από τον εκδότη, Νίκο Θερμό.

O Τουριστικός Οδηγός του Δήμου Λευκάδας: ένα κακέκτυπο ανοσιούργημα που πρέπει να επιστραφεί!

Ο κ. Δήμαρχος Λευκάδας ύστερα από χρόνια απραξίας σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τουριστικής προβολής αποφάσισε επί τέλους να κάνει κάτι. Έτσι λοιπόν σκέφτηκε να εκδώσει ένα τουριστικό οδηγό για το νησί. Αλλοίμονο! Πόσο καλύτερα ήταν όταν δεν έκανε τίποτε.

Μην έχοντας επίγνωση τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει και με τη γνωστή πια σε όλους περισσή αυτοπεποίθηση και ναπολεόντειο στυλ οργανώνει το έργο ως εξής:

Καταρχήν αναθέτει απευθείας το έργο σε γνωστή του εταιρεία χρόνια τώρα στις προτιμήσεις του κ. Δημάρχου. Δείτε εδώ.

Εν συνεχεία καλεί τις υπαλλήλους του κ. Κατερίνα Σκλαβενίτη (έκτακτη υπάλληλος) και Ιωάννα Φίλιππα και τους αναθέτει τη δημιουργία του έργου-πιθανόν με την υψηλή επιστασία του κ. Γαζή. Από κοντά η εταιρεία του στέλνει και μια προφανέστατα άπειρη γραφίστρια την κ. Μοσχούλα Στρεβλού και το κακό -όπως θα εξηγήσω παρακάτω- δεν άργησε να συμβεί (Θεωρώ απαραίτητο να σημειώσω ότι οι υπάλληλοι του Δήμου προσπάθησαν για το καλύτερο, όμως το συγκεκριμένο έργο απαιτεί άλλου τύπου γνώσεις που είναι φυσικό να μη διαθέτουν).

Διότι κ. Δήμαρχε η δημιουργία ενός τουριστικού οδηγού σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας είναι έργο μιας ιδιαίτερα εξειδικευμένης ομάδας συντελεστών. Με πομφόλυγες του στυλ διαλέξαμε να έχει χαρτί ενός περιοδικού διότι αυτή είναι η καινοτόμος τάση στο εξωτερικό, και ότι διαλέξαμε το σλόγκαν «Λευκάδα: όλο το χρόνο» διότι αυτό θέλουμε να πετύχουμε δεν μπορεί να καλυφθεί η απίστευτη φτώχεια και γύμνια του εγχειρήματος σας. Χώρια που με αυτά που μας λέτε μας θεωρείτε συλλήβδην όλους ηλιθίους!

Πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο που ο κ. Δήμαρχος παρουσίασε το «πόνημα» του λίγο πριν από το Πάσχα που όλοι λίγο πολύ είναι απασχολημένοι με διάφορες εορταστικές προετοιμασίες.

Μέσα στο Πάσχα λοιπόν πρέπει όλοι πανικόβλητοι -το γεγονός είναι τετελεσμένο- να δούμε πως θα προστατευτούμε από αυτήν την «προβολή» και να κοιτάξουμε τι μπορεί στο παρά πέντε να διασωθεί ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο κ. Δήμαρχος μας «απειλεί» ότι μετά τις γιορτές ο οδηγός θα κυκλοφορήσει στα Αγγλικά και τα Ιταλικά. Έτσι λοιπόν θα εκτεθούμε και διεθνώς!

Είναι ανάγκη -επειγόντως- όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό σε αυτό το νησί να σταματήσουμε αυτήν την κατρακύλα του κ. Δημάρχου. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται κάποιες ενέργειες που να δυσφημούν αντί να προβάλλουν το τουριστικό μας προϊόν. Χώρια η σπατάλη δημοσίου χρήματος. Δεν είναι επιτρεπτό οι άστοχες ενέργειες ενός τόσο σημαντικού φορέα όπως ο Δήμος Λευκάδας να καταστρέφει τις προσπάθειες άλλων που χρόνια αγωνίζονται με συνέπεια στην τουριστική προβολή του νησιού.

Αλήθεια που ήταν η αντιπολίτευση όταν παρουσιάζονταν αυτή η έκδοση. Κύριε Βεργίνη, κ. Δρακονταειδή, κ. Αραβανή δεν σας απασχολεί η τουριστική προβολή αυτού του τόπου; Γιατί ενώ δεν φείδεσθε ανακοινώσεων ακόμη και για ανούσιες λεπτομέρειες δεν έχετε να πείτε κάτι γι’ αυτό το κατόρθωμα του κ. Δημάρχου;

Υπήρξαν βέβαια και κάποιες αντιρρήσεις από τους παρευρισκόμενους όπως του νυν προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Ματαράγκα και άλλων -δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του κ. Κολυβά- που όμως καταπιάστηκαν με επί μέρους θέματα ατελειών παραλείψεων και λαθών. Άλλοι πάλι χρησιμοποίησαν διπλωματική γλώσσα όπου έκαναν κριτική με το γάντι ενώ κάποιοι προτίμησαν να σιωπήσουν. Μεταξύ των τελευταίων και ο αντιδήμαρχος Καλάμου κ. Σώλος (Αλήθεια κ. Σώλο δεν σας ενόχλησε καθόλου που ο πανέμορφος Κάλαμος εκπροσωπείται με 15 λέξεις και 2 μικρές φωτογραφίες; Παρεμπιπτόντως στο Καστό αφιερώθηκαν 29 λέξεις ενώ στην κεφαλή βρίσκεται το Μεγανήσι με 58 ολόκληρες λέξεις και μισή φωτογραφία της συμφοράς. Κύριε Ζαβιτσάνο είστε από τους προνομιούχους!).

Μόνη φωτεινή εξαίρεση στις αντιρρήσεις των παρευρισκομένων ο πρόεδρος της ΕΤΙΝ που είπε ότι το έντυπο είναι πολύ καλό (!). Ναι κ. Δουβίτσα τόσο καλό όσο και η εκτρωματική ιστοσελίδα της ΕΤΙΝ που μας παρουσιάσατε ευθαρσώς λίγο καιρό πριν.

Είναι φανερό ότι ο κ. Δήμαρχος τους αιφνιδίασε όλους. Εντελώς απροετοίμαστοι οι παρευρισκόμενοι δεν είχαν το χρόνο να εξετάσουν με ησυχία το τυπωμένο «αριστούργημα». Οπότε το θέμα των αντιρρήσεων παρακάμφθηκε εύκολα με το εύρημα ότι στις προθέσεις του εκδότη είναι τα λάθη και οι παραλείψεις, αφού αυτά καταγραφούν, να ληφθούν υπόψη όταν ο οδηγός επανεκδοθεί.

Όχι κ. Δήμαρχε δεν είναι έτσι. Τώρα πρέπει να γίνει η διόρθωση και όχι όταν θα έχουμε εκτεθεί διεθνώς! Ο νόμος σας δίνει το δικαίωμα να μην παραλάβετε προμήθεια που δεν έγινε σωστά και φυσικά να μην πληρώσετε!

Και για να έλθουμε στο δια ταύτα διαβάστε προσεκτικά αυτά που έχω ως ειδικός να σας πω.

Η συγκεκριμένη λοιπόν εργασία είναι κακέκτυπη και από τεχνική άποψη απαράδεκτη: πολλές λεζάντες δεν διαβάζονται, λόγω απίστευτων σφαλμάτων της προεκτυπωτικής εργασίας -που εκτελέστηκε από την προφανώς άπειρη γραφίστρια της αναδόχου εταιρείας-, αρετουσάριστες εικόνες, κωμικοτραγικός συλλαβισμός κειμένου, κακή χρήση δάνειου υλικού. Για παράδειγμα, ο χάρτης που χρησιμοποιήθηκε από το έντυπο «Απέραντη Γαλήνη» της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, από κακό χειρισμό (!) ξέφυγε η Ιθάκη και βρέθηκε νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου ενώ στον επόμενο χάρτη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μεταφέρθηκε στην Ουγγαρία!!! Ακόμη και παντελής –σε εγκληματικό βαθμό- έλλειψη ελέγχου και επιμέλειας στην εκτυπωτική εργασία, φράσεις που δεν τυπώθηκαν καλά, αρκετές θολές φωτογραφίες, μη σύμπτωση χρωμάτων, κλπ. Εάν στοιχειωδώς υπήρχε έλεγχος στο στάδιο της εκτύπωσης θα έπρεπε να επιστραφεί το αρχείο στη γραφίστρια για να το ξαναφτιάξει. Όμως η συγκεκριμένη εταιρεία αδιαφόρησε προκλητικά.

Παρόλο που έχει πολλαπλώς ευεργετηθεί από εσάς με τις συνεχόμενες απευθείας αναθέσεις έργων σας «κρέμασε». Εσείς λοιπόν τι λόγο έχετε να την καλύπτετε παρόλα αυτά;

Απαιτείστε λοιπόν το στοιχειώδες: επανεκτύπωση του οδηγού. Και μη στεναχωριέστε αν έτσι μειωθεί το κέρδος της αναδόχου εταιρείας που θα υποχρεωθεί να ξαναγοράσει το χαρτί. Πάλι κέρδος θα έχει. Συν τις νέες εκτυπώσεις στις άλλες γλώσσες που προφανώς θα της αναθέσετε λόγω ειδικής -και ακατανόητης- προτίμησης.

Η επανεκτύπωση λοιπόν θα δώσει την χρυσή ευκαιρία να διορθωθούν αρκετά λάθη σχεδιασμού και επιμέλειας που προέρχονται από τη δική σας άπειρη ομάδα. Και έτσι στο παρά πέντε ο οδηγός αυτός να αποκτήσει μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια.
Αν φυσικά δεχτείτε μερικές συμβουλές.

Μαθαίνοντας Γεωγραφία από το νέο τουριστικό οδηγό του Δήμου Λευκάδας η Ιθάκη βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου (πάνω χάρτης) και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μεταφέρθηκε στην Ουγγαρία (κάτω χάρτης)!!!

 

Όποιος διαβάζει αυτή τη λεζάντα διαθέτει όραση γερακιού.

 

Από την πρώτη φράση ξέμεινε από μελάνι η εκτύπωση. Κάτω: και άλλη λεζάντα φάντασμα.

 

Η πιο ανατριχιαστική επιλογή της σχεδιαστικής ομάδας. Επάνω στο ωραιότερο κτήριο της Λευκάδας έγινε “αφισοκόλληση” με ένθετες φωτογραφίες. Ιερόσυλο.

Πηγή: www.lefkadaslowguide.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *