Ο Αντιπεριφερειάρχης ζητά παράταση για το Κτηματολόγιο

Ο Αντιπεριφερειάρχης ζητά παράταση για το Κτηματολόγιο

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ                      

                              

 

 

 

 

                                   

 

Λευκάδα, 22-06-2018

                  Αριθ.Πρωτ.:

Ταχ. Διεύθυνση: Διοικητήριο, Λευκάδα

Ταχ. Κώδικας:    31100

Τηλ: 2645360700

Φαξ: 2645360705

E-mail: antipin.lef@pin.gov.gr

 

ΠΡΟΣ:  1. Υπουργό Περιβάλλοντος και 

                   Ενέργειας,

                   κ. Σταθάκη Γεώργιο

              2.  Αναπληρωτή Υπουργό

                   Περιβάλλοντος και Ενέργειας

                   κ. Φάμελλο Σωκράτη

 

 

ΘΕΜΑ:  Χρονική παράταση προθεσμιών για το Κτηματολόγιο στη Λευκάδα

 

     Κύριε υπουργέ,

Η τρίμηνη προθεσμία που έχει δοθεί  από το Υπουργείο και στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας για τις διορθώσεις του Κτηματολογίου, δεν επαρκεί για την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου. Επειδή ορισμένες περιοχές της Λευκάδας μπήκαν πιλοτικά από την αρχή στη διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου,  οι προθεσμίες περαίωσης λήγουν, χωρίς να προλάβουν οι κάτοικοι να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις σε λάθη και παραλείψεις που έχουν γίνει.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι, πριν την τρίμηνη παράταση που έχει δοθεί, οι προθεσμίες σε ορισμένες περιοχές της Λευκάδας ήταν: Απόλπαινα (18/5/2018), Τσουκαλάδες (21/9/2018), Σφακιώτες (16/9/2018), Αλέξανδρος (22/12/2018).

Έτσι μετά την τρίμηνη παράταση στους αμέσως επόμενους μήνες, αρχίζει να περαιώνεται η διαδικασία, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο, μέσα στις διακοπές και με τα δικαστήρια κλειστά.

Πρέπει, κατά τη γνώμη μας, με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να δοθεί νέα παράταση τριών ετών μέχρι το 2021, για να υπάρχει επαρκής χρόνος για το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» αλλά και για τους πολίτες, ώστε να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν.

Για  να μπορέσουν, δηλαδή, οι πολίτες να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις χωρίς να χρειάζεται η προσφυγή στη δικαιοσύνη που είναι το μόνο μέτρο που σταματά την παραγραφή των δικαιωμάτων τους.

Η επίλυση προβλημάτων με συναινετικό τρόπο από τους όμορους ιδιοκτήτες προβλέπεται από το νόμο, δεν υπάρχει όμως ο απαραίτητος χρόνος, αφού για να ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία και για να περάσουν οι σχετικές εγγραφές στο Κτηματολόγιο απαιτούνται μέχρι σήμερα πολλοί μήνες.  Από την άλλη η προσφυγή στη δικαιοσύνη και τα απαραίτητα δικαστικά έξοδα παράστασης, πραγματογνωμοσύνης κλπ  σε εποχές που οι πολίτες έχουν επιβαρυνθεί  οικονομικά τους  φορτώνουν  με υπέρμετρα  βάρη  και δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σε αυτούς για το μέλλον.

Η παράταση αυτή που ζητάμε δεν δημιουργεί προβλήματα στο Δημόσιο και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αντίθετα μπορεί να αποσυμφορήσει τα δικαστήρια από χιλιάδες υποθέσεις που θα μπορούσαν να λυθούν, όπως προβλέπει η νομοθεσία, με συναινετικό τρόπο.

Πρέπει επίσης να δοθεί  ο απαραίτητος χρόνος  ώστε να  γίνει έλεγχος και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις μεταβολής γεωμετρικών χαρακτηριστικών  όλων των δημοτικών και αγροτικών δρόμων στη Λευκάδα  που είναι  ενταγμένοι στο  Κτηματολόγιο

Ο χρόνος παράτασης επίσης είναι απαραίτητος, ώστε  να   προχωρήσει και  να υλοποιηθεί η διαδικασία επαναπροσδιορισμού θέσης και ορίων των ακινήτων στις περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί στις μελέτες διόρθωσης των διαγραμμάτων του Κτηματολογίου.

Στη Λευκάδα πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του σχετικού έργου. Πρέπει κατά τη γνώμη μας να γίνει επέκταση με νέες συμβάσεις και σε άλλες γειτονικές  κτηματολογικές ενότητες, για να αποκατασταθούν λάθη και παραλείψεις των αρχικών εγγραφών (π.χ. περιοχή Σφακιωτών Δήμου Λευκάδας, Καρυωτών – Λυγιάς κλπ).

Είναι επίσης αναγκαίο να κτηματογραφηθούν και οι υπόλοιπες περιοχές της Λευκάδας και οι πολίτες να έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για τη δήλωση των δικαιωμάτων τους. Είναι προφανώς  απαραίτητη η λειτουργία κτηματολογικού γραφείου στη Λευκάδα που δεν υπάρχει σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση ζητάμε τριετή  παράταση όλων των προθεσμιών για την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου στη Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας έως το 2021 και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργιες.

 

 

  Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ   Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

      ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΑΛΙΚΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *