Η Ν. Δ. για το Συνέδριο “Ιόνιες Μέρες Ανάπτυξης”

Η Ν. Δ. για το Συνέδριο «Ιόνιες Μέρες Ανάπτυξης»

Λευκάδα, Πέμπτη 17 Μαίου 2018

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Αναπτυξιακό Συνέδριο της ΝΔ «Ιόνιες Ημέρες Ανάπτυξης», στη Λευκάδα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το αναπτυξιακό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, «Ιόνιες Ημέρες Ανάπτυξης», την Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018, όπου αναπτύχθηκε ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος για την ανάπτυξη της Λευκάδας.

Το συνέδριο περιελάμβανε τρεις θεματικές ενότητες, πάνω στις οποίες  τοποθετήθηκαν αξιόλογοι ομιλητές, πολιτικοί, παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου, εκπρόσωποι φορέων και επιστήμονες, αναπτύσσοντας και καταθέτοντας τις προτάσεις τους ώστε να συν-διαμορφωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για τη Λευκάδα και τα Ιόνια Νησιά.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο γ.γ Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, ο Τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος. Το γενικό συντονισμό του συνεδρίου είχε ο κ. Βασίλης Οικονόμου, Βουλευτής Επικρατείας -Υπεύθυνος Τομέα Υγείας & Ιονίων Νήσων της ΝΔ.

Ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, κατέθεσε στους σύνεδρους τους προβληματισμούς του και τις θέσεις του για την ανάπτυξη της Λευκάδας.

 

Την πρώτη ενότητα απασχόλησαν ζητήματα υποδομών (οδικοί άξονες, μεταφορές, ύδρευση και διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων) ως στοιχείο ανάπτυξης  της Λευκάδας λόγω του μεγάλου οικονομικού πολλαπλασιαστή τους. Τονίστηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης έργων πνοής για τη Λευκάδα όπως του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία, Βόνιτσα – Λευκάδα και Άκτιο – Αγ. Νικόλαος,  η υλοποίηση της ζεύξης του νησιού με την Αιτωλοακαρνανία, και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού για τη συνολική αναβάθμισή του.

Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Λευκάδας απασχόλησε τη δεύτερη θεματική ενότητα όπου τονίστηκε η ανάγκη αξιοποίησης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων του νησιού και υπογραμμίστηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης του ορεινού όγκου του νησιού στον πρωτογενή τομέα.

Στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου αναπτύχθηκε ο θαλάσσιος τουρισμός, και η δυνατότητα που παρέχεται στην αλυσίδα της αναπτυξιακής διαδικασίας, αξιοποιώντας τις συνέργιες της θάλασσας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η Λευκάδα έχει αδιαμφισβήτητα συγκριτικό πλεονέκτημα στο θαλάσσιο τουρισμό, μεταξύ άλλων, λόγω της εγγύτητάς της με το αεροδρόμιο του Ακτίου, της πρόσβασης με το οδικό δίκτυο της Ιονίας κι της Εγνατίας οδού, της δημιουργίας ενός υποδικτύου λόγω των γειτονικών νησίδων του Μεγανησίου-Καλάμου-Καστού μέσα στο ευρύτερο θαλάσσιο υποσύστημα του Ιονίου πελάγους.  Σημειώνεται ότι ο βουλευτής Λευκάδας κατέθεσε μεταξύ άλλων την πρόταση του για δημιουργία μαρίνας σκαφών στο Βλυχό και κατασκευή σύγχρονων λιμενικών υποδομών για την πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων και στη Λευκάδα, όπως στα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά  και υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης προώθησης των διαδικασιών για την υλοποίηση της ζεύξης Λευκάδας- Αιτωλοακαρνανίας.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με συμπεράσματα που συνόψισε ο Βουλευτής Επικρατείας -Υπεύθυνος Τομέα Υγείας & Ιονίων Νήσων της ΝΔ, κ. Βασίλης Οικονόμου, υπογραμμίζοντας τον βασικό στόχο του συνεδρίου που δεν ήταν άλλος από τη διαμόρφωση σοβαρών προτάσεων οι οποίες θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν στο Κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την ανάπτυξη της Λευκάδας και των Ιονίων Νήσων.

 

Τους κύκλους των συζητήσεων συντόνισαν κατά σειρά ο κ. Βασίλης Παπαχρήστος, Μηχανολόγος Μηχανικός, Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε Λευκάδας, η κ. Αυγερινού Γεωργία, Ιατρός, Πολιτευτής ΝΔ, και ο Σκληρός Φίλιππος, Δημοτικός Σύμβουλος, Μέλος ΝΟΔΕ.

 

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν στελέχη της ΝΔ από την Λευκάδα, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λευκάδος και Ιθάκης, κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς, πολίτες, εκπρόσωποι των ΜΜE και ο βουλευτής ν. Πρεβέζης της ΝΔ κ. Στέργιος Γιαννάκης.

Μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκαν οι πρώην βουλευτές της ΝΔ Παναγιώτης Καββαδάς, Ξενοφών Βεργίνης και Θεόδωρος Σολδάτος, ο κ. Σταύρος Καλογιάννης, Πρ. Υφυπουργός Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, ο κ. Θεόδωρος Κόντες, Πρόεδρος ΔΣ Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, ο κ. Νικόλας Χαραλάμπους, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε., η κ. Αναστασία Μαρκάτου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Πρ. Διευθύντρια Διεύθυνσης Τουριστικών Λιμένων Υπουργείο Τουρισμού, ο κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λευκάδας, ο κ. Χρήστος Άγριος, Β’ Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδος, ο κ. Μανώλης Θερμός, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδος, ο κ. Θεόδωρος Βερύκιος, Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδος, ο κ. Νίκος Κουρέτας, Αρχιτέκτων Μηχανικός και ο κ. Διονύσης Παπανικολόπουλος, οινοποιός Λευκάδας.

Τον Δήμο εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος, κ. Σέρβος Κωνσταντίνος, ενώ στη συζήτηση παρενέβη και ο κ. Βασίλειος Αραβανής, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Μαζί για τη Λευκάδα μας».

 

Γραφείο Τύπου ΝΟ.Δ.Ε. Νέας Δημοκρατίας Λευκάδος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *