Βάζουμε μια ώρα μπροστά τα ρολόγια στις 03:00 τα ξημερώματα

Βάζουμε μια ώρα μπροστά στις 03:00 τα ξημερώματα

Στις 03:00 τα ξημερώματα (της Κυριακής 25 Μαρτίου 2018) θα βάλουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά (δηλαδή θα δείχνουν 04:00).

Η ώρα αλλάζει πάντα (μέχρι τώρα) την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω). Από συζητήσεις που έγιναν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τελευταίο διάστημα φάνηκε πως οδεύαμε προς την κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου, τελικά όμως (προς το παρόν) αυτό διατηρείτε.  

Γιατί αλλάζουμε την ώρα

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, την οποία «συνέλαβε» το 1784, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα, κατατέθηκε πρόταση στη βρετανική κυβέρνηση για αλλαγή της ώρας από τον Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος σε σχετικό άρθρο του έκανε εκτενή αναφορά στη «σπατάλη του φυσικού φωτός». Η πρώτη εφαρμογή αυτής της ιδέας στην πράξη έγινε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι.

Στην συνέχεια, το μέτρο καταργήθηκε και ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, επανήλθε και ισχύει μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής υιοθετήθηκε το 1973, και έκτοτε η ώρα αλλάζει ως εξής:

Η θερινή, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Η χειμερινή, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *