Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ
Δείχνει να αποδίδει καρπούς η προσπάθεια περιστολής των δαπανών και γενικότερου νοικοκυρέματος του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής του κ. Μίχας στον χθεσινό πρώτο δημόσιο απολογισμό του.
*****
Ομολογώ πως ενάμισι χρόνο πριν, είχαμε αντιμετωπίσει με πολύ σκεπτικισμό και επιφυλάξεις την άφιξη και εγκατάσταση του σημερινού διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας. Οι επιφυλάξεις μας αυτές είχαν να κάνουν με την προέλευση αλλά και με την επαγγελματική ιδιότητα του νέου διοικητή. Κι αυτό τότε ήταν απόλυτα δικαιολογημένο. Γιατί σε μια περίοδο που οργίαζαν οι φήμες πως επρόκειτο να κλείσει το ένα απ΄ τα δυο Νοσοκομεία, (της Λευκάδας ή της Πρέβεζας) και εξ αυτού του λόγου είχε αρχίσει να υποβόσκει μια έντονη καχυποψία, που ακολουθούνταν από εμφανή αντιπαλότητα μεταξύ των κατοίκων των δυο περιοχών, το τελευταίο που θα θέλαμε οι Λευκαδίτες για το Νοσοκομείο μας ήταν να έρθει ένας Πρεβεζάνος για διοικητής, ο οποίος μάλιστα ήταν και γιατρός στο εκεί Νοσοκομείο…
Η συνέχεια, ευτυχώς, δεν δικαίωσε αυτές τις πρώτες ανησυχίες μας. Το αντίθετο μάλιστα. Παρακολουθώντας διακριτικά αλλά και με προσοχή τα πεπραγμένα της νέας διοίκησης του Νοσοκομείου και την πορεία του Ιδρύματος από τότε μέχρι σήμερα, όχι μόνο διασκεδάστηκαν οι όποιες ανησυχίες μας, αλλά και είμαστε αναγκασμένοι να παραδεχθούμε πως έγινε μια καλή και αρκετά επιτυχημένη προσπάθεια, ώστε το ίδρυμα να βγει απ΄ το τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Και το λέμε ευθαρσώς αυτό εμείς, που έχοντας κατηγορηθεί κατά κόρον σαν αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος και των …παραφυάδων του, πολύ δύσκολα θα μπορούσε κανείς να μας προσάψει πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα…
Στο διάστημα αυτό λοιπόν, καλύφτηκαν κάποιες απ ΄τις τεράστιες ελλείψεις του Νοσοκομείου μας τα τελευταία χρόνια σε ιατρικό προσωπικό, έστω με την πρόσληψη επικουρικών γιατρών τριετούς θητείας, ενώ ήρθαν και κάποιοι νέοι γιατροί με ειδικότητες που δεν υπήρχαν στο Νοσοκομείο για πάρα πολλά χρόνια.
Για όλα τούτα λοιπόν αλλά και για πολλές άλλες λεπτομέρειες σχετικές με την λειτουργία του Ιδρύματος, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε χθες σε μια πρωτόγνωρη για την Λευκάδα διαδικασία δημόσιας λογοδοσίας, στην διάρκεια της οποίας ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βησσαρίων Μίχας έκανε στην αίθουσα συνεδρίων του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων, με την παρουσία μάλιστα του ΥΠΕάρχη της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Παναγιώτη Νικολόπουλου.
Μολονότι δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση και παρουσία, ούτε (αρκετών) εργαζόμενων του Νοσοκομείου, ούτε της πλειοψηφίας των τοπικών ΜΜΕ, γιατί άραγε(;) δεν παύει η λογοδοσία αυτή να αποτελεί ένα σπουδαίο πρώτο βήμα προς την διαφάνεια και την δημοκρατική λειτουργία ενός πολύ κρίσιμου δημόσιου φορέα…
Παραλείπουμε τους κοινότυπους χαιρετισμούς του Δημάρχου και του εκπροσώπου του απόντος Αντιπεριφερειάρχη, καθώς και τις άνευ ουσίας (τρεις συνολικά) από μικροφώνου παρεμβάσεις του δεύτερου, για να επικεντρωθούμε στα κυριότερα σημεία της ενημέρωσης και των στοιχείων που κατέθεσε ο κ. Μίχας για την λειτουργία του Νοσοκομείου, τα οποία θεωρούμε πως ενδιαφέρουν περισσότερο τους πολίτες.
Και τι πιο φυσικό, απ΄ το να ξεκινήσει με την ιστορία του Ιδρύματος:
Το 2010 η Ιερά Μητρόπολις Λευκάδας και Ιθάκης προσέφερε το οικόπεδο του κληροδοτήματος Ασμένη όπου μετά από προσπάθειες πολλών επιφανών Λευκαδίων πολιτικών ξεπεράστηκαν διάφορα προβλήματα και χτίστηκε το νέο Νοσοκομείο.
Το 2015 το Νοσοκομείο έφθασε στο όριο κατάρρευσης λόγω υποχρηματοδότησης εξ αιτίας των μνημονιακών μέτρων. Έτσι το καλοκαίρι του 2015 κατέληξε με μόλις 19 γιατρούς συνολικά!
Από τον Μάϊο του 2016 οι ανασφάλιστοι αποκτούν απρόσκοπτη πρόσβαση στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και στους λοιπούς δημόσιους φορείς υγείας, με μόνο τους δικαιολογητικό το ΑΜΚΑ!
Στην Μαιευτική κλινική που κόστιζε περίπου 250.000 ευρώ το χρόνο, είναι ζήτημα αν γίνονταν δυο τοκετοί!
Τα συγκριτικά στοιχεία κι οι λειτουργικοί δείκτες (φωτο πάνω και κάτω), είναι πάντα πολύτιμα εργαλεία προκειμένου να λαμβάνονται σωστές αποφάσεις.
Τα στοιχεία του πάνω πίνακα δείχνουν με σαφήνεια αύξηση ασθενών και εξετάσεων, τόσο στα Εξωτερικά Ιατρεία όσο και στις κλινικές από το 2015 και μετά…
Στον κάτω πίνακα φαίνεται ο συνολικός αριθμός νοσηλευθέντων, ο μέσος χρόνος νοσηλείας τους καθώς και η κάλυψη των κρεββατιών με ασθενείς!
Η κάλυψη των κλινών κατά 40 % είναι εξαιρετικά χαμηλή. Μοιραία λοιπόν τότε το κόστος μεγαλώνει! Το κόστος τότε είναι μεγαλύτερο εφόσον επιμερίζεται σε περισσότερους νοσηλευόμενους
Πάνω:Ο αριθμός των προβλεπομένων και των υπηρετούντων γιατρών…
Η Νοσηλευτική Υπηρεσία επίσης απέχει (σε προσωπικό) απ΄ την οργανική σύνθεση…
Το ίδιο συμβαίνει και στην Διοικητική Υπηρεσία..
Οι επικουρικοί γιατροί (τριετούς θητείας) είναι μια λύση ανάγκης καθότι ξεφεύγουν κάπως απ΄τις απαγορεύσεις προσλήψεων των μνημονίων, ενώ και προσλαμβάνονται πιο γρήγορα από πλευράς διαδικασιών.
Οι μόνιμοι γιατροί αντίθετα, καθυστερούν να προσληφθούν λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών, όπως αυτούς του πάνω πίνακα που η πρόσληψή τους βρίσκεται στο υπουργείο περιμένοντας την δημοσίευση στο ΦΕΚ…
Αρκετό ήταν το ακροατήριο, όμως θα μπορούσε να είναι πολλοί περισσότεροι…
Η Διοικητική ανασυγκρότηση με τις διάφορες αλλαγές που αναφέρονται στον πίνακα, στοχεύει στην βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών.
Οι εξειδικευμένες επιτροπές θεωρούνται σήμερα απολύτως απαραίτητες για την ασφαλή λειτουργία και την αύξηση του δείκτη ποιότητας μια σύγχρονης μονάδας υγείας.
Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν η προσοχή με την οποία παρακολούθησαν την λογοδοσία όλοι οι παρευρισκόμενοι…
Με την δημοσιοποιημένη λίστα χειρουργείου, στην οποία έχει πρόσβαση και δυνατότητα ελέγχου της σειράς ο κάθε ενδιαφερόμενος, αποτελεί ένα τεράστιο ανάχωμα στο φακελάκι-“γρηγορόσημο”, που ως γνωστόν καταδυνάστευε τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και εξασφάλιζε προτεραιότητα σ΄ αυτούς που τα έδιναν…
Οι προκαθορισμένοι στόχοι είναι απολύτως αναγκαίο στοιχείο σε μια οργανωμένη και χρηστή διοίκηση…
Από τον πάνω πίνακα γίνεται φανερό πως το παραγόμενο έργο κατά το διάστημα που αφορά η λογοδοσία είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Η αντιμετώπιση της διαφθοράς στο ΕΣΥ, η οποία σε οικονομικό μέγεθος υπερβαίνει τα 80 δισεκατομμύρια (και αναλογεί περίπου το 1/3 του δυσβάστακτου χρέους της εθνικής οικονομίας), είναι μια πρώτη προτεραιότητα. Δυστυχώς, είχαμε και στο Νοσοκομείο Λευκάδας τέτοια κρούσματα, δήλωσε ο Διοικητής…
Ο σχεδιασμός των προσεχών δράσεων είναι επίσης μια απαραίτητη και σημαντική διοικητική διαδικασία.
Η αναλυτικοί προϋπολογισμοί (πάνω) και ο πίνακας με τα οικονομικά στοιχεία (κάτω) τα των τελευταίων ετών είναι ενδεικτικά της προσπάθειας περιστολής των δαπανών και “νοικοκυρέματος” των οικονομικών του Νοσοκομείου μας.
Η αύξηση των (φτηνότερων) γενοσήμων φαρμάκων σε σχέση με τα (ακριβά) πρωτότυπα είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων που επιτρέπει την χρηματοδότηση άλλων σημαντικών αναγκών της Μονάδας.
Στον πάνω πίνακα φαίνονται τα δυνατά σημεία που αφορούν την περιοχή μας και ευνοούν την αισιόδοξη προοπτική του Νοσοκομείου Λευκάδας.
Στους (πάνω και κάτω) πίνακες προσδιορίζονται με ακρίβεια οι άμεσοι στόχοι του Νοσοκομείου.
Η μεταφορά στο νέο Νοσοκομείο πάντως, δεν σημαίνει ότι αυτό θα λειτουργήσει άμεσα με όλες τις δυνατότητές του. Το παλιό Νοσοκομείο είναι συνολικά 7 000 τ.μ. περίπου, ενώ το νέο είναι 17 000 τ.μ. Αυτονόητο είναι λοιπόν πως απαιτείται περισσότερο προσωπικό (τεχνικούς, καθαρίστριες κ.λ.π.) για να λειτουργήσει. Το ιατρικό προσωπικό είναι το μόνο που θα μπορεί να λειτουργήσει άμεσα στο νέο Νοσοκομείο, με εξαίρεση βέβαια την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η οποία θα πρέπει να ενεργοποιηθεί σταδιακά και απ΄ τα πέντε κρεβάτια συν ένα (στην απομόνωση) σχεδιάζεται να λειτουργήσουν σε πρώτη φάση τα δύο. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού μάλιστα υπήρξε μέριμνα στις προσλήψεις των παθολόγων γιατρών, να επιλεγούν γιατροί που έχουν και εκπαίδευση εντατικολόγου.
Τελειώνοντας την λογοδοσία του ο κ. Μίχας είπε: “Μπορεί να έγιναν λάθη, ελάτε να μας τα υποδείξετε. Δεν είμαστε γεννημένοι διοικητές”…
Ακολούθησαν κάποιες ερωτήσεις εκ μέρους του ακροατηρίου, ενώ από κάποιους τέθηκε ζήτημα για την απουσία απ΄ την εκδήλωση τόσο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας, όσο και του βουλευτή Λευκάδας. (Ο βουλευτής πάντως, που τον ρωτήσαμε, μας δήλωσε ότι το βράδυ της Παρασκευής βρίσκονταν στην Αθήνα, στη Βουλή και μάλιστα ότι είχε ειδοποιήσει αρμοδίως γι αυτό…)
Με αφορμή την ερώτηση, “πως θα γνωρίζει ο κόσμος αν εφημερεύουν ή όχι κάποιες ειδικότητες γιατρών στην κάθε συγκεκριμένη μέρα στο Νοσοκομείο, ώστε να μην πηγαίνουν από κει και καθυστερούν χωρίς λόγο οι ασθενείς”, ο Διοικητής έκανε μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση: “Από την Δευτέρα ή το πολύ την Τρίτη, θα υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου η λίστα με τους εφημερεύοντες γιατρούς”.
Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος πήρε το λόγο κι έκλεισε την εκδήλωση παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες της κυβερνητικής πολιτικής για την υγεία…
Μιλώντας ο κ. Νικολόπουλος, προσπάθησε να δώσει το περίγραμμα στο οποίο κινούνται. Είπε πως τα νούμερα που παρουσίασε ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν θα είχαν καμιά σημασία αν δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι, διότι καλά είναι τα κτήρια κι οι υποδομές, όμως το δίπολο άνθρωποι -πρώτον οι ασθενείς και δεύτερον οι εργαζόμενοι- είναι το σημαντικότερο. “Ξεκινήσαμε να ανατάξουμε ένα σύστημα υπό κατάρρευση, με ελλιπές και μπαϊλντισμένο προσωπικό. Αν πρέπει να πούμε κάτι γι αυτό το Νοσοκομείο, είναι ότι παρά τις δυσκολίες κατάφερε να σταθεί όρθιο και να μην καταρρεύσει. Πήγαινε ολοταχώς για την μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας.” είπε χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην τάση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια να κατευθύνονται οι ασθενείς στα μεγάλα Νοσοκομεία του Κέντρου κι όσοι είχαν χρήματα στα ιδιωτικά, λέγοντας πως δικός τους στόχος είναι να ανακτήσουν το Δημόσιο Νοσοκομείο και πως για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο να ενισχυθούν τα μικρά, όπως είναι της Λευκάδας. Και πρόσθεσε ότι η ενίσχυσή τους, τους δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις, τις οποίες θα δείξουν την επόμενη μέρα των μνημονίων, τον Αύγουστο.
Παραδέχτηκε πως η χρηματοδότηση είναι μεν χαμηλή, όμως έχει αυξηθεί είπε, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πέρα απ΄ τα μεγέθη της χρηματοδότησης όμως, αναφέρθηκε στις υπάρχουσες στρεβλώσεις οι οποίες για παράδειγμα, δεν επιτρέπουν σ΄ ένα Νοσοκομείο που θα τύχει να έχει χρήματα στην τράπεζα να τα χρησιμοποιήσει λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων! Έτσι αρκετά χρήματα Νοσοκομείων αδρανούν εγκλωβισμένα στις τράπεζες, κάτι που είναι λάθος κι από οικονομικής άποψης, αφού θα έπρεπε να συμμετέχουν στην οικονομία και να κυκλοφορούν στην αγορά.
Μας ενημέρωσε ότι φέτος οι προϋπολογισμοί για την Υγεία είναι κατά 40 εκατομμύρια υψηλότεροι από πέρσι. Αυτό συνέβη γιατί άλλαξε η αναλογία της χρηματοδότησης, έχει μειωθεί η χρηματοδότηση απ΄ τον προϋπολογισμό αλλά έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση απ΄ το ασφαλιστικό σύστημα.
Είπε ότι για Νοσοκομείο 120 κλινών (όπως το νέο της Λευκάδας) υπάρχει ανώτατος προβλεπόμενος αριθμός 66 γιατρών. Στο δικό μας λοιπόν θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πενήντα γιατροί, κι αυτό είναι κάτι που θα αποτυπώνεται και στον Οργανισμό του.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβάθμιες Μονάδες υγείας που δημιουργούνται (τα ΤΟΜΥ) που δεν θα δημιουργηθούν στη Λευκάδα, αφού λόγω πληθυσμού, αυτή θα καλύπτεται από Κ.Υ. Και δήλωσε πως ετοιμάζεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλλου του ασθενούς, ένα μέτρο που εφαρμόζεται στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.
Τέλος ξεκαθάρισε (όπως και ο κ. Μίχας πριν άλλωστε) πως το νέο Νοσοκομείο δεν είναι εφικτό να ανοίξει με όλες τις δυνατότητές του. Αυτό θα γίνει σταδιακά και παράλληλα με την αύξηση του προσωπικού. Για να λειτουργήσει η Μ.Ε.Θ. για παράδειγμα, όπως είπε, χρειάζονται 7 γιατροί και 24 νοσηλεύτριες. Θα ξεκινήσει λοιπόν με την λειτουργία των δυο κλινών αρχικά και βήμα-βήμα θα προχωρήσουμε…
Συμπερασματικά ήταν μια πολύ καλή και πολύ ενημερωτική εκδήλωση και κυρίως ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο. Καλοδεχούμενη λοιπόν η Λογοδοσία η οποία ελπίζουμε να παγιωθεί σαν μόνιμη πλέον διαδικασία, σ΄ έναν χώρο που -απ΄ότι βλέπουμε τις τελευταίες μέρες- δεν μπορούμε να πούμε πως είναι γενικευμένος ακόμη ο πόθος για διαφάνεια…