Ολόκληρος ο απολογισμός πεπραγμένων του Επιμελητηρίου για 2012-17

Έγινε ο απολογισμός πεπραγμένων του Επιμελητηρίου για 2012 17

Στην συνέχεια του Δελτίου Τύπου ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του απερχόμενου προέδρου Σωτήρη  Σκιαδαρέση για όσους ενδιαφέρονται να δουν τις λεπτομέρειες…

*******

Με μεγάλη συμμετοχή επαγγελματιών και μελών του Επιμελητηρίου Λευκάδας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 ο Απολογισμός των πεπραγμένων της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Λευκάδας.

Πρέπει να τονιστεί ότι η παρουσίαση αφορούσε τον απολογισμό του έργου του Επιμελητηρίου για τη χρονική διάρκεια 2012-2017 και όχι τον οικονομικό απολογισμό των ετών. Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου καλεί όποιο μέλος της επιθυμεί να ενημερωθεί για τα οικονομικά στοιχεία του φορέα να απευθυνθεί στην υπηρεσία.

Έγινε ο απολογισμός πεπραγμένων του Επιμελητηρίου για 2012 17

Ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης ανέλυσε διεξοδικά όλες τις δράσεις της τελευταίας εξαετίας, την χρησιμότητά τους αλλά και τον σχεδιασμό της επόμενης θητείας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:
Εργαστήκαμε οργανωμένα και μεθοδικά με μοναδικό γνώμονα τη προώθηση των αιτημάτων του επιχειρηματικού κόσμου και καταφέραμε σε ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες να αναδείξουμε το Επιμελητήριο και να το βγάλουμε από την αφάνεια. Αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και εξειδικευμένη γνώση , προσφέραμε στις επιχειρήσεις καινοτόμες λύσεις και εργαλεία που εξοικονομούν χρόνο και κόστος, έγκυρη ενημέρωση, συμβουλευτική υποστήριξη, ευκαιρίες κατάρτισης, δικτύωσης και ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν αναδεικνύοντας έτσι την σημαντική δουλειά που γίνεται στο φορέα.

Το Επιμελητήριο εστίασε στον τουρισμό και κινήθηκε επαγγελματικά για την ανάπτυξη και προώθηση του. Εντάξαμε το Νομό Λευκάδας σε προγράμματα κρουαζιέρας και συγκεκριμένα της εταιρείας Seabourn που διακινεί επιβάτες που ανήκουν στην υψηλότερη παγκοσμίως εισοδηματική τάξη. Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα και πετύχαμε την αεροπορική σύνδεση του Ακτίου με μεγάλες πόλεις του εξωτερικού αλλά και την αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα που λειτούργησε ξανά ύστερα από 7 χρόνια διακοπής. Καινοτομήσαμε αφού για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα δημιουργήθηκε το νέο και βραβευμένο Brand Name της Λευκάδας από το Επιμελητήριο, έργο που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το φορέα και βραβευτήκαμε για αυτό στα “Tourism Awards 2017”. Προχωρήσαμε στην οργάνωση εκδηλώσεων που ενίσχυσαν την τοπική οικονομία και βοήθησαν τους επαγγελματίες του νησιού όπως το Φεστιβάλ Γαστρονομίας, οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις το 2016 που συνεχίζονται και τη φετινή χρονιά ενώ συμμετείχαμε σε εκθέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου μας, μειώσαμε την γραφειοκρατία, παρείχαμε συμβουλευτική, βοηθήσαμε τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στο σύγχρονο αναπτυσσόμενο οικονομικό περιβάλλον μέσω σεμιναρίων, προγραμμάτων επιμόρφωσης και κατάρτισης και αναδείξαμε και το κοινωνικό ρόλο του Επιμελητηρίου Λευκάδας.

Έγινε ο απολογισμός πεπραγμένων του Επιμελητηρίου για 2012 17

Τελειώνοντας τον απολογισμό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κάλεσε όλα τα μέλη να σταθούν δίπλα στην προσπάθεια που ξεκίνησε 6 χρόνια πριν και όλοι μαζί ενωμένοι να συνεχίσουμε και με σημαία την επιχειρηματικότητα να οδηγήσουμε το νησί της Λευκάδας στην οικονομική ανάπτυξη.

Η Λευκάδα μας χρειάζεται να εκπροσωπηθεί επάξια και να καθοδηγηθεί στη σύγχρονη πραγματικότητα και αυτό θα το πράξουμε όλοι μαζί.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Σκιαδαρέσης Σωτήρης

*******

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Σωτήρη Σκιαδαρέση έχει ως εξής:

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Φίλες Και Φίλοι,

Καταρχήν να ευχαριστήσω όλους εσάς που ανταποκριθήκατε  σήμερα στο κάλεσμα μας και  μας τιμάτε με την παρουσία σας. Η σημερινός απολογισμός αποτελεί την ευκαιρία μιας πολύ σύντομης παρουσίασης των ενεργειών στις οποίες έχουμε προβεί κατά τη θητεία μας στη χρονική περίοδο 2012-2017.

Για την πραγματοποίηση όλων των δράσεων που θα σας παρουσιάσουμε ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ, στηριχθήκαμε σε συγκεκριμένες αρχές δράσης και απαιτήθηκε συλλογική δουλειά, συστηματικός σχεδιασμός και οργάνωση, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προτάσεις από την πλευρά του φορέα.

Ας δούμε μαζί την ανασκόπηση των ενεργειών του Επιμελητηρίου για το 2012 -2017.

Από την αρχή της θητείας μας, εστιάσαμε  σε δράσεις ενάντια στα προβλήματα της επιχειρηματικότητας και υπέρ της στήριξης των αιτημάτων του επιχειρηματικού κόσμου.   Με γνώμονα ότι ο επιμελητηριακός θεσμός είναι ο μόνος που δίνει σε κάθε επαγγελματία τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή του, να διατυπώσει τα προβλήματά του και να πιέσει τόσο σε επίπεδο τοπικής όσο και σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης για την ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας, προβήκαμε σε αποστολή επανειλημμένων εγγράφων και σε αμέτρητες συναντήσεις με πολιτικούς, υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, βουλευτές, πρέσβεις και αρχές.

Προσφέραμε σύγχρονες υπηρεσίες στους επαγγελματίες- μέλη μας:  Η απομακρυσμένη ψηφιακή υπογραφή που προφέρει το Επιμελητήριο Λευκάδας στις επιχειρήσεις – μέλη του αποτελεί ένα προηγμένο τεχνολογικά εργαλείο υψηλής ασφάλειας, ταχύτητας και αποτελεσματικότητας στο τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Το Επιμελητήριο Λευκάδας παρέχει στα μέλη του την Υπηρεσία Μιας Στάσης. Στο Επιμελητήριο Λευκάδας γίνεται σύσταση ΟΕ, ΕΕ και ΙΚΕ εντός μόνο 1 ημέρας!! Οι διαδικασίες είναι καθορισμένες και γρήγορες.  Πραγματοποιείται παραλαβή και έλεγχος δικαιολογητικών, προέλεγχος επωνυμίας και διακριτικού τίτλου, λήψη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, χορήγηση ΑΦΜ, καταχώρηση εταιρίας στο ΓΕΜΗ, δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε φορολογικά και νομικά θέματα.

Βελτίωση της εφαρμογής για την υποστήριξη της Υπηρεσίας μιας Στάσης: Συγκριμένα προβήκαμε σε αυτόματη παραγωγή της βεβαίωσης έναρξης, απλούστευση διαδικασιών και μείωση απαιτούμενων δικαιολογητικών (κατάργηση ασφαλιστικής ενημερότητας, κατάργηση απαίτησης από ταμεία Νομικών και Προνοίας), αφαίρεση εγγραφής στον ΟΑΕΕ από τη διαδικασία σύστασης, αυτόματη δημιουργία μερίδας στο ΓΕΜΗ και ενημέρωση της βάσης του Επιμελητηρίου.

 

Ακόμη προσφέρουμε, την Υπηρεσία ΓΕΜΗ – Γενικού Εμπορικού Μητρώου.  Εξασφαλίζουμε λιγότερη γραφειοκρατία καθώς και εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για κάθε επιχείρηση. Στα πλαίσια της υπηρεσίας ΓΕΜΗ αναλάβαμε:

  • Την Παραλαβή και τον έλεγχο δικαιολογητικών σύστασης και τροποποίησης/μεταβολών των επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής.
  • Την τήρηση αρχείου και χορήγηση πιστοποιητικών
  • Την Υπηρεσία Υποστήριξης (Help Desk)

 

Στην υπηρεσία του Μητρώου μας προσαρμόσαμε τη διαδικασία είσπραξης συνδρομών, με σκοπό τη διευκόλυνση των μελών σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Καθιερώσαμε διακανονισμούς με πολλές δόσεις. Την φετινή χρονιά εγκαταστήσαμε τερματικό POS στα γραφεία μας για τη διευκόλυνση των συναλλασσόμενων.

 

Ιδιαίτερο υπήρξε το ενδιαφέρον μας για σύγχρονες ανταποδοτικές υπηρεσίες. Επισημαίνουμε ότι η ψηφιακή πύλη του Επιμελητηρίου Λευκάδας παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση. Παράλληλα αποτελεί ένα ηλεκτρονικό παράθυρο προσφέροντας στα μέλη του εντελώς δωρεάν υπηρεσίες με στόχο τη  στήριξη της Τοπικής Αγοράς δίνοντας  έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη συλλογικότητα. Σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι δεν απαιτείται υποδομή από τις επιχειρήσεις, καθώς και το ότι οι υπηρεσίες είναι εύκολες στη χρήση και πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες από τα μέλη.

Πιο συγκεκριμένα, παρέχουμε δωρεάν σε όλα τα μέλη μας τις παρακάτω σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας:

1)Υπηρεσία Online Συμβούλου του Επιχειρηματία με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή, πολυθεματική και εξειδικευμένη ηλεκτρονική ενημέρωση στη διάθεση του κάθε επιχειρηματία. Οι υπηρεσίες παρέχονται από εξειδικευμένους συμβούλους με απλό και καινοτόμο τρόπο μέσω του Portal του Επιμελητηρίου www.lefkadachamber.gr. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να θέσει ερωτήματα και να παίρνει απαντήσεις άμεσα από αξιόπιστους συμβούλους πανελλήνιου κύρους.

2) Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων της Λευκάδας σε Τοπική και Πανελλαδική Τουριστική Πύλη.  Στηρίζουμε δυναμικά όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις συνεχίζοντας και τη φετινή χρονιά να προσφέρουμε  ΔΩΡΕΑΝ  υπηρεσίες προβολής και online booking.

3) Προσφέρουμε ΔΩΡΕΑΝ Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων σε Τοπική και Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων.

 

Φίλες και Φίλοι,

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, σταθερά και εμπράκτως η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λευκάδας για την θητεία 2012-2017 αναβάθμισε τις υπηρεσίες του και πέρασε σε μία νέα τεχνολογική εποχή, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες στα μέλη του. Άνοιξε έτσι εύκολους δρόμους στην ενημέρωση, τόσο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από κοινοτικά και άλλα προγράμματα όσο και για την ανάπτυξή τους στη σύγχρονη εποχή της εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα και πέραν των προαναφερθέντων το Επιμελητήριο Λευκάδας προσέφερε στο σύνολο των επιχειρήσεων-μελών του δύο νέες πρωτοπόρες τεχνολογικά υπηρεσίες. Πρόκειται για την υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων και την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) εκπαίδευσης.

  1. Η υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων στοχεύει στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων σχετικά με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής διαδραστικών υπηρεσιών (http://investmenttools.uhc.gr/), στην οποία οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανατρέχουν, για να αντλούν τις αναγκαίες πληροφορίες για όλα τα νέα επενδυτικά προγράμματα, όπως και όλες τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε αυτά. Λόγω της διαδραστικότητάς της  ο επιχειρηματίας – χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να εισάγει στην πλατφόρμα το επιχειρηματικό του προφίλ και να ενημερώνεται εξειδικευμένα για τα προγράμματα που ταιριάζουν στην επιχείρησή του.
  2. Η υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) ασύγχρονης  εκπαίδευσης (http://elearning.uhc.gr/) ενσωματώνει σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας κάθε επιχείρησης.  Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στην οποία έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός μαθημάτων ασύγχρονης τηλεκατάρτισης. Ο κάθε χρήστης της πλατφόρμας τηλεκατάρτισης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τα μαθήματα που επιθυμεί, όποτε εκείνος το επιθυμεί, από οποιαδήποτε συσκευή με πρόσβαση στο διαδίκτυο.

 

Το Επιμελητήριο Λευκάδας στο πλαίσιο της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών προς τα μέλη του φορέα και δεδομένου ότι οι ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες που παρέχονται από τους κρατικούς ασφαλιστικούς φορείς είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτες διανείμαμε πιλοτικά σε 1.000 συναδέλφους – μέλη μας εντελώς δωρεάν κάρτα ιατρικών υπηρεσιών με την οποία έχουν οικονομικά οφέλη στις ιατρικές τους δαπάνες. Νομίζω ότι βλέπετε στην τηλεόραση παρόμοια προϊόντα με κόστος από 100 έως 160 euro.

Επιπρόσθετα, έχουμε Δημιουργήσει  την  Τράπεζα Αίματος προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες σε αίμα των επαγγελματιών του Νομού.

Τέλος, έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την δημιουργία του Κοινωνικού Οδοντιατρείου και ευελπιστούμε ότι μέχρι τις αρχές του προσεχούς Απριλίου θα είναι έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

 

Το Επιμελητήριο Λευκάδας θέλοντας να στηρίξει τον εργασιακό τομέα του νησιού μας, προκειμένου να καλύψει το κενό της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των εργοδοτών και του εργατικού δυναμικού, κατασκεύασε την ιστοσελίδα  Jobs in Lefkada.

Σκοπός της ιστοσελίδας είναι η άμεση επικοινωνία των επαγγελματιών του Νομού και μελών του Επιμελητηρίου Λευκάδας, οι οποίοι διαθέτουν κενές θέσεις εργασίας, με όσους αναζητούν εργασία στην Λευκάδα.

Παράλληλα, το Επιμελητήριο Λευκάδας, στα πλαίσια της στήριξης των μελών του, οργανώνει κάθε χρόνο Ημέρες Καριέρας- Career Days Lefkadα, καθώς αποτελεί σημαντική ευκαιρία δικτύωσης, διεκδίκησης θέσεων εργασίας αλλά και ενημέρωσης αναφορικά με τις προοπτικές απασχόλησης του νησιού μας.

 

Με στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις – μέλη του να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος,  το  Επιμελητήριο Λευκάδας κατάρτισε, συντόνισε  και φρόντιζε συνεχώς για τη συστηματική υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης. Με τον τρόπο αυτό συνέβαλλε στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και στη διεύρυνση των δυνατοτήτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Διοργανώσαμε ημερίδες, workshops, συνέδρια και γενικότερα εκδηλώσεις επιμορφωτικού χαρακτήρα. Οι δράσεις αυτές έχουν μοναδικό σκοπό να παρέχουμε εντελώς δωρεάν στα μέλη μας την ευκαιρία να ενημερωθούν άμεσα και έγκυρα για διάφορα επίκαιρα θέματα. Τις ημερίδες αυτές παρακολούθησαν 980 διαφορετικοί συνάδελφοι!

Υλοποιήσαμε  διάφορα  σεμινάρια, υποχρεωτικά  για τα μέλη μας, όπως  Τεχνικός Ασφαλείας,  Ε.Φ.Ε.Τ, Επόπτης Ασφαλείας Κολυμβητικής Δεξαμενής, παρέχοντας τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το σύνολο των καταρτιζομένων στα σεμινάρια αυτά  ξεπέρασαν συνολικά τα  1.230 άτομα, ενώ η διοίκηση βρίσκονταν πάντα δίπλα στα μέλη της προωθώντας τις προτάσεις τους, αφού υλοποίησε κατόπιν αιτήσεων τους σεμινάρια και ημερίδες που τους ενδιέφεραν.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση των μελών, ώστε να γνωρίζουν αφενός μεν τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της διοίκησης αφετέρου να πληροφορούνται για όλα τα θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων τους. Δώσαμε μεγάλη σημασία στη συγκέντρωση των  emails των μελών μας και μέχρι σήμερα έχουμε συγκεντρώσει περί τα 2.200 e-mails.

Με το τρόπο αυτό κατορθώσαμε, το Τμήμα Ενημέρωσης να αποστέλλει  e-mails και sms άμεσα στα μέλη σχετικά με  προκηρύξεις, διαγωνισμούς επιχορηγήσεις, προγράμματα, προσκλήσεις αλλά και γενικότερου χαρακτήρα ανακοινώσεις.

Σε πολύ συχνή βάση αποστέλλουμε ενημερωτικά δελτία τύπου και ανακοινώσεις στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη μας αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος.

Ακόμη, με στόχο την ενημέρωση των μελών με κάθε δυνατό τρόπο ο φορέας προέβη στην έκδοση περιοδικού, το οποίο τα τελευταία χρόνια εκδίδονταν σε τακτική  βάση, διανέμονταν στους επαγγελματίες (και όχι μόνο) ολόκληρου του Νομού και αποσκοπούσε στη διάχυση των πληροφοριών ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

 

Ιδιαίτερο υπήρξε το ενδιαφέρον μας για τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε προγράμματα για δυο βασικούς λόγους: πρώτον, μέσω αυτών δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες στους επαγγελματίες και δεύτερον, δεδομένης της δυσκολίας των μελών μας να ανταπεξέρχονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, τα προγράμματα αποτελούν για το φορέα πηγές χρηματοδότησης. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαμε στα προγράμματα ΤΟΠΣΑ, ΤΟΠΕΚΟ.

Συμμετείχαμε ακόμη σε προγράμματα ΛΑΕΚ.

Για τη συμμετοχή μας σε προγράμματα ΕΣΠΑ αποκτήσαμε διαχειριστική  επάρκεια, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, για να εντάξει κάποιος φορέας έργα του ως τελικός δικαιούχος στον νέο ΕΣΠΑ. Αυτό θα δώσει μια νέα ώθηση στα οικονομικά του Επιμελητηρίου.

Με χαρά ενημερωθήκαμε αρχές του τρέχοντος  μήνα ότι εγκρίθηκε και το έργο Ιnterreg Ελλάδα-Ιταλία με ακρωνύμιο «Craft Lab» που συμμετείχε ο φορέας ως εταίρος, και με τελευταία ενημέρωση που έχουμε θα ξεκινήσει το 2018. Αφορά ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε θεματικούς τομείς που σχετίζονται με τη συγχώνευση τέχνης και σχεδιασμού.

Δεδομένου ότι η προβολή του Νομού κρίνεται από τη διοίκηση μείζονος σημασίας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη τόνωση της επιχειρηματικότητας αποφασίσαμε τη συμμετοχή του φορέα μαζί με ενδιαφερόμενα μέλη σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό καλύπτοντας το κόστος ενοικίασης των περιπτέρων και του εξοπλισμού, που κάθε φορά απαιτούνταν.

Μεταξύ άλλων έχουμε συμμετάσχει στις εξής εκθέσεις:

  • Διεθνής Έκθεση Θες/κης ΗΕLEXPO
  • Έκθεση Γάμου – Greece the wedding destination, με στόχο τη προβολή της Λευκάδας ως προορισμού για τη διοργάνωση γάμων, βαφτίσεων και γαμήλιων ταξιδιών από μελλόνυμφους της Ελλάδας και του εξωτερικού.
  • Εκδήλωση της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας με θέμα «Η Επτανησιακή κουζίνα, οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα» – Γαστρονομική & Πολιτιστική Περιήγηση.
  • Culinary Summer Festival 2017στο Μόναχο
  • 1ηΔιεθνής Έκθεση Εναλλακτικών Μορφών τουρισμού «NEXUS» στην Παιανία
  • Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ στη Ρωσίας
  • Διεθνή τουριστική έκθεση «TTR» στο Βουκουρέστι
  • 16ο Εast Μed Yacht Show στη Μαρίνα Ζέας

 

Mε πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, συνδιοργανώσαμε τα τελευταία χρόνια με άλλους φορείς κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου το Φεστιβάλ Γαστρονομίας στη Λευκάδα, για να αναδείξουμε τη γαστρονομική ταυτότητα του νησιού και την άριστη ποιότητα των προϊόντων της ως συγκριτικού πλεονεκτήματος του προορισμού. Επίσης, με πρωτοβουλία του φορέα, λαμβάνει χώρα η δράση «Taste Lefkada – Συμμετέχω κι εγώ», σύμφωνα την οποία τα εστιατόρια της πόλης που φέρουν το διακριτικό σήμα «Τaste Lefkada» προσφέρουν κεράσματα στους επισκέπτες, ενώ στο λιμάνι του Νυδριού και της Βασιλικής πραγματοποιούνται εκδηλώσεις γευσιγνωσίας. Τα τελευταία είναι αποκλειστικά δράσεις που γίνονται μόνο από το Επιμελητήριο Λευκάδας.

 

Πέρα όμως από όλες τις άλλες ενέργειες, κάθε χρόνο το Επιμελητήριο Λευκάδας εστιάζει  στον τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία» του τόπου μας, αφού αυτός αποτελεί τον κύριο μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του φορέα θεωρήσαμε ότι επιβάλλεται να κινηθούμε επαγγελματικά. Για το λόγο αυτό μία από τις πρώτες ενέργειες στις οποίες προβήκαμε ήταν η δημιουργία Power Point, που αποτέλεσε το σημαντικότερο επικοινωνιακό μας εργαλείο σε όλες τις συνεργασίες και τα ταξίδια, που πραγματοποιήσαμε. Τονίζεται ότι ποτέ άλλοτε η Λευκάδα δεν είχε μια επαγγελματική παρουσίαση σε ό,τι αφορά το τουριστικό της προϊόν! Υπήρχαν video, prospectus, κλπ, ποτέ όμως μια παρουσίαση επαγγελματικού επιπέδου για τουριστικούς πράκτορες!

Επιπλέον, μια ακόμη ενέργεια στην οποία προχωρήσαμε αφορούσε στη καταγραφή και ανάλυση της τουριστικής κίνησης του αεροδρομίου του Ακτίου. Μέσω αυτής επιδιώξαμε να αντλήσουμε πολύτιμες πληροφορίες για τις περιοχές που εξυπηρετούνται από το εν λόγω αεροδρόμιο προκειμένου να μεθοδεύσουμε καλύτερα τη προβολή της Λευκάδας σε αυτές, αλλά και για να προχωρήσουμε σε προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος σε άλλες αγορές.

Επιπρόσθετα, επιχειρήσαμε τη τουριστική προβολή της Λευκάδας μέσω της φιλοξενίας δημοσιογράφων και bloggers από το εξωτερικό (Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ισραήλ, Ρουμανία, Βουλγαρία κλπ) αλλά και της παρουσίασης αφενός μεν του τουριστικού προϊόντος αφετέρου δε των τοπικών παραδοσιακών μας προϊόντων σε δημοσιογράφους – bloggers αλλά και σε επαγγελματίες του τουρισμού στο Βέλγιο, στη Ρωσία, στη Γερμανία, Βουλγαρία  και στην Ολλανδία.

Προβήκαμε στο άνοιγμα  διαύλων επικοινωνίας με τα περισσότερα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό και ενημερωνόμαστε συνεχώς για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν.

Το έργο που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή επιτελέσει στον τουρισμό ως Επιμελητήριο Λευκάδας εδώ και 5 χρόνια  προφανώς θα αδικηθεί, αν  επιχειρήσω να το παρουσιάσω μέσα σε λίγα  λεπτά. Αυτό, όμως, που έχει την μεγαλύτερη σημασία σχετίζεται με τα αποτελέσματα που έχουμε κατορθώσει μέσω των ενεργειών μας για την αύξηση των τουριστών και συνεπώς τα έσοδα στην τοπική μας οικονομία, στα μέλη του Επιμελητηρίου και κατ’ επέκταση σε όλους τους Δημότες .

Για αυτό και θα αναφερθώ σε ενέργειες που αφορούν πωλήσεις του προορισμού που έχουν απτά και αναμφισβήτητα μετρήσιμα αποτελέσματα αναφέροντας τις σημαντικότερες επιτυχίες που   υποδηλώνουν και το πόσο  αποτελεσματικό είναι το έργο μας:

 Μετά από ενέργειες του Επιμελητηρίου Λευκάδας ο Νομός εντάσσεται το 2015 -και μάλιστα για πρώτη φορά στα χρονικά!- στο πρόγραμμα κρουαζιέρας της Seabourn, η οποία αποτελεί όχι μόνο μια από τις καλύτερες εταιρείες του κόσμου στο είδος της, αλλά διακινεί επιβάτες που ανήκουν στην υψηλότερη παγκοσμίως εισοδηματική τάξη. Η ενέργεια αυτή είχε τα παρακάτω αποτελέσματα:

  • Η μακροπρόθεσμη συμβολή στην τοπική οικονομία έχει τεράστια σημασία.
  • Τοποθετεί τη Λευκάδα στο παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη της κρουαζιέρας για πρώτη φορά και  συμβάλλει  σημαντικά στην αναγνωσιμότητα  του νησιού.
  • Δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για την προσέλκυση και άλλων εταιρειών κρουαζιέρας.

Για το 2017 η ίδια εταιρεία χρησιμοποίησε  το νέο νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο και  αυξημένης χωρητικότητας επιβατών περίπου κατά 50%.

Την μεγάλη αυτή επιτυχία  την υποστηρίξαμε με ένα help desk πάνω στο κρουαζιερόπλοιο και ένα info kiosk στην παραλία του Νυδριού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Περαιτέρω, εκτυπώσαμε χάρτη του νησιού με τις προτεινόμενες διαδρομές  για τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, που μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με ΤΑΞΙ, και αναλάβαμε το αντίστοιχο κόστος.

Τέλος, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών υλοποιήσαμε την πρώτη πρωτογενή έρευνα στους επισκέπτες της κρουαζιέρας σε συνεργασία με το ΤΕΙ Λευκάδας. Η έρευνα συνέβαλε καθοριστικά στο να αξιολογήσουμε το τουριστικό προϊόν της Λευκάδας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής αλλά κυρίως τις αδυναμίες μας προκειμένου να προβούμε στην αντιμετώπιση τους.

Μάλιστα, κατά το προσεχές έτος αναμένεται άφιξη και νέου κρουαζιεροπλοίου αμερικανικής εταιρείας.

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΚΤΙΟ – ΒΕΝΕΤΙΑ

Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η Ιταλία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αγορές για τη Λευκάδα. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε από το Επιμελητήριο Λευκάδας η στόχευση της αεροπορικής σύνδεσης του Ακτίου με τη βόρεια Ιταλία.

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών μας τον Ιούνιο του 2014 επιτεύχθηκε η σύνδεση Βενετία- Άκτιο με την αεροπορική εταιρεία Volotea με 20 (one way) συνολικά αεροπορικές συνδέσεις. Είναι περιττό να ειπωθεί το πόσο σημαντικά κρίνονται τα αποτελέσματα της επιτυχίας αυτής για τη τοπική μας οικονομία.

Επιπλέον, η συνεργασία αυτή συνεχίστηκε με την αεροπορική σύνδεση Νάπολη  – Άκτιο και  Mπάρι – Άκτιο, συνδέσεις οι οποίες σφραγίζουν το  μέγεθος των επιτυχημένων ενεργειών της διοίκησης.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΚΤΙΟ – ΑΘΗΝΑ

Μια μεγάλη επιτυχία που ήρθε κατόπιν πολύμηνης προσπάθειας  και  προετοιμασίας από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Λευκάδας, αλλά και κατ’ επανάληψη συναντήσεων με στελέχη της Aegean ήταν και η επίτευξη της αεροπορικής σύνδεσης του αεροδρομίου του Ακτίου με την Αθήνα ύστερα από διακοπή 7 ετών!

Υπενθυμίζουμε ότι η σύνδεση, η οποία είχε διακοπεί από το 2009 και όλα αυτά τα χρόνια αποτελούσε πάγιο αίτημα της τουριστικής (και όχι μόνο) επιχειρηματικής κοινωνίας, κρίθηκε πολύ σημαντική για την επισκεψιμότητα του νησιού δεδομένου ότι έδινε τη δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών από χώρες όπου το αεροδρόμιο του Ακτίου δεν έχει απευθείας σύνδεση.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΚΤΙΟ – ΑΓΓΛΙΑ (GATWICK)

Το 2015 ξεκίνησε η αεροπορική σύνδεση του Ακτίου με την Αγγλία (Gatwick) μέσω την εταιρία Εasyjet με το Επιμελητήριο Λευκάδας ξανά να έχει καθοριστική συμμετοχή στην επίτευξη της σύνδεσης αυτής.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

Σε συνεργασία με τοπικούς πράκτορες επιτεύχθηκαν τρεις νέες, πολύ σημαντικές αεροπορικές συνδέσεις. Η πρώτη αφορά στην αεροπορική σύνδεση του Ακτίου με το Ισραήλ και μάλιστα για πρώτη φορά. Η δεύτερη την σύνδεση του εν λόγω αεροδρομίου με τη Κύπρο, ενώ η τρίτη τη σύνδεση του με το Βελιγράδι. Ειδικά η σύνδεση με το Ισραήλ, η οποία ανοίγει μια νέα αγορά, αλλά και η σύνδεση με το Βελιγράδι θεωρούνται πολύ σημαντικές, καθώς πρόκειται για γραφείο διακίνησης πελατών υψηλού εισοδήματος.

Το Επιμελητήριο Λευκάδας ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα από τα πιο σημαντικά έργα που αφορούν στη τουριστική ανάπτυξη και προβολή του τόπου μας, το νέο destination brand της Λευκάδας.  

Ένα έργο που διήρκησε πάνω από ενάμιση σχεδόν  χρόνο και χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το φορέα.  Αξίζει να επισημανθεί ότι το Επιμελητήριο Λευκάδας είναι το μόνο Επιμελητήριο στην χώρα που ασχολήθηκε με την κατασκευή του Brand Name της περιοχής του και ήδη ετοιμάζει ένα πρακτικό και καινοτόμο σχέδιο για την προώθηση και την εφαρμογή του. H επιτυχία της προσπάθειας επιβεβαιώνεται από τα πρώτα της κιόλας βήματα, αφού τον Μάρτιο του 2017, απονεμήθηκε στο φορέα μας στα Tourism Awards 2017», το αργυρό βραβείο στην κατηγορία Strategy & Innovation για την υποψηφιότητα Destination Management/Destination Branding.

 

Όλη αυτή η μεθοδική και στοχευμένη προσπάθεια  που κατέβαλλε το Επιμελητήριο σε ό,τι αφορά τη τουριστική προβολή της Λευκάδας, η επίτευξη νέων αεροπορικών συνδέσεων, η άφιξη κρουαζιεροπλοίων, το brand name του Νομού επιβραβεύτηκαν από δυο μεγάλες διακρίσεις στα βραβεία Tourism Awards 2015 και 2017.

Πιο συγκεκριμένα, το 2015 ο φορέας απέσπασε  το αργυρό βραβείο στην κατηγορία  «Αύξηση εισερχόμενου τουρισμού στη Λευκάδα, που επιτεύχθηκε με την σύνδεση νέων αεροπορικών συνδέσεων και την ένταξη της Λευκάδας για πρώτη φορά σε πρόγραμμα κρουαζιέρας», ενώ το 2017, όπως προαναφέρθηκε, του απονεμήθηκε το αργυρό βραβείο  για την υποψηφιότητα Destination Management/Destination Branding.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα Tourism Awards αποτελούν το σημαντικότερο θεσμό βραβείων στον ελληνικό τουριστικό χώρο και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. Στόχος του θεσμού είναι η ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών και πιο καινοτόμων πρωτοβουλιών από επιχειρήσεις και φορείς του ελληνικού τουρισμού.

Το Επιμελητήριο στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας της αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τα μέλη του και θεωρώντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση της τουριστικής προβολής είναι η καθαριότητα και η ευπρέπεια των δημοσίων χώρων τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε αναλάβει τον καθαρισμό των κατεξοχήν τουριστικών περιοχών του Νομού, ενέργεια η οποία είχε και την καθολική επιβράβευση των επιχειρηματιών – μελών μας.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου προσλαμβάνουμε οδοκαθαριστές σε περιοχές του Νομού, όπως στο Νυδρί, τη Βασιλική και τον Άγιο Νικήτας, ενώ στόχος μας κατά το προσεχές έτος είναι να επεκταθούμε στη Νικιάνα και στη πόλη της Λευκάδας. Επιπλέον, το 2017 προβήκαμε στη δωρεά 22 κάδων απορριμμάτων στο τουριστικό κέντρο της Λευκάδας, το Νυδρί.

Με στόχο τη τόνωση της τοπικής αγοράς βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθώς και την ανάδειξη της περιοχής ως χριστουγεννιάτικου προορισμού, για πρώτη φορά το Επιμελητήριο το 2016 ανέλαβε την διοργάνωση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην Κεντρική Αγορά της πόλης μας. Η ενέργεια αυτή αναμφισβήτητα αποτέλεσε ένα μεγάλο εγχείρημα για τα δεδομένα του φορέα.

Η Λευκάδα φιλοξένησε για πρώτη φορά παγοδρόμιο στην κεντρική πλατεία και έγινε το επίκεντρο μιας πολύ μεγάλης γιορτής που ετοίμασε το Επιμελητήριο Λευκάδας  για όλους τους κατοίκους της και τους επισκέπτες της πόλης! Στολισμός του πεζόδρομου, Άη Βασίληδες, ξωτικά, ξυλοπόδαροι, face painting, κλόουν, μπαλόνια, τραγουδιστές, και πολλά δώρα, ήταν οι δράσεις που αναλήφθηκαν προκειμένου να αποκτήσει η Λευκάδα εορταστικό χαρακτήρα και μέσω της κατάλληλης διαφήμισης να αυξήσει την επισκεψιμότητά της κατά τη διάρκεια των εορτών τα επόμενα χρόνια!

Είναι περιττό να ειπωθεί ότι η προσπάθεια αυτή «ζωντάνεψε» την πόλη τις ημέρες αυτές και ενισχύθηκαν ουσιαστικά οι επαγγελματίες και  η οικονομία του τόπου μας. Η προσπάθεια συνεχίζεται και κατά τη φετινή εορταστική περίοδο! Οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε νέο μεγαλύτερο χώρο, στον οποίο θα στήσουμε ένα μικρό χωριό για την διασκέδαση μικρών και μεγάλων!

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με όσα προαναφέραμε σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε ότι προβήκαμε στην επίλυση όλων των προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου. Σίγουρα απομένουν πολλά να γίνουν, όμως θεωρούμε ότι τα τελευταία έξι χρόνια η διοίκηση του φορέα κατόρθωσε να υλοποιήσει το 90% των προεκλογικών της δεσμεύσεων και να αναδείξει το Επιμελητήριο, τη τεράστια σημασία του και τις δυνατότητες που διαθέτει. Πέτυχε να το βγάλει από την αφάνεια δίνοντας με το τρόπο αυτό βήμα και φωνή στον επαγγελματία, σε όλους εσάς που επιτέλους έχετε έναν φορέα που έμπρακτα αγωνίζεται για τα δικά σας συμφέροντα και δεν διστάζει να έρχεται σε αντιπαράθεση με τους τοπικούς άρχοντες υπερασπίζοντας τα μέλη του!

 

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου  εν όψει των επικείμενων εκλογών θέτει το πήχη ακόμα πιο ψηλά και επιθυμεί να προσφέρει ακόμη ποιοτικότερες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα μέλη του Επιμελητηρίου Λευκάδας.

 

Κεντρικός στόχος και μοναδικό μας μέλημα, προσωπικό αλλά και των συμμετεχόντων στον συνδυασμό «Δημιουργική Λευκάδα», είναι το όφελος του επιχειρηματία. Χρειαζόμαστε ισχυρό Επιμελητήριο, το οποίο μέσα από συλλογικές δράσεις θα αναζητήσει διεξόδους, προοπτικές, θα κομίσει νέες ιδέες, θα διεκδικήσει και θα παλέψει για όλους εσάς όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Για την επόμενη τετραετία δρομολογούμε:

  • Την υλοποίηση Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων, ώστε οι νέοι άνθρωποι να παραμείνουν στην Λευκάδα  παράγοντας και καινοτομώντας. Παράλληλα θα  ενδυναμώνουμε τις σχέσεις του φορέα με ερευνητικά κέντρα.
  • Την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μεταποιητικών και των τουριστικών  επιχειρήσεων μέσω  της εκθεσιακής πολιτικής του Επιμελητηρίου Λευκάδας.
  • Τη διαρκή εκπαίδευση των επιχειρηματιών με νέους κύκλους σεμιναρίων και ημερίδων.
  • Την πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων σε συνεργασία με τον Διεπιμελητηριακό Φορέα Πιστοποίησης.
  • Την υπηρεσιακή αναβάθμιση στην προσπάθεια για ακόμη καλύτερες υπηρεσίες προς τα μέλη του Επιμελητηρίου.
  • Την υποστήριξη προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στα σχολεία, πχ μέσω της οργάνωσης επισκέψεων μαθητών σε επιχειρήσεις  μελών μας.
  • Τη δημιουργία τμήματος υποστήριξης, καθοδήγησης και συμβουλευτικής σε υφιστάμενους επιχειρηματίες που επιθυμούν αλλαγή κατεύθυνσης ή βελτίωση των ικανοτήτων τους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενημέρωση των επιχειρηματιών για τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων και συνεργασιών.
  • Την οργάνωση και καθιέρωση σχολείου για τον τουρισμό, που θα διοργανώνουμε στην Λευκάδα τουλάχιστον  μια φορά το χρόνο με τετραήμερη διάρκεια αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2018. Η ονομασία του θα είναι  “1ο Σχολείο Τουρισμού Ιονίων Νήσων και ΒΔ Ελλάδος” προσελκύοντας ενδιαφερόμενους, για να το παρακολουθήσουν, από όλη την Ελλάδα .
  • Tη στήριξη των  επιχειρήσεών μας  που θα υλοποιείται από το Επιμελητήριο και θα αποκτήσει πλέον νέο νόημα, καθώς θεσπίζεται η θέση του Υπεύθυνου Συμβουλευτικής Υποστήριξης, που θα είναι αρμόδιος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων του Επιμελητηρίου και οι οποίες θα αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα διεκδικήσουμε:

  • Στήριξη μέσω του ΕΣΠΑ για την ενσωμάτωση της καινοτομίας και της επιχειρηματικής  αριστείας σε ΜΜΕ, ώστε να αναπτύξουν μια οργανωμένη εξωστρεφή παραγωγή.
  • Δημιουργία δομών για την ενημέρωση και διάχυση των πληροφοριών στις ΜΜΕ και την υποστήριξη των αναπτυξιακών τους αναγκών, όπως:
  • Κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων ΜΜΕ (clusters,  κτλ.)
  • Βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού με προγράμματα εκπαίδευσης στις ψηφιακές τεχνολογίες σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας.
  • Αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την στελέχωση των επιχειρήσεων με εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό.

 

Θα διεκδικήσουμε από το κράτος για την στήριξη του Εμπορίου:

  • Αλλαγή στο ασφαλιστικό καθεστώς των εμπόρων σε κρίση (ΟΑΕΕ)
  • Πάγωμα και κεφαλαιοποίηση και για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ μέσω αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου.
  • Διασύνδεση εισφορών με το πραγματικό μετά φόρων εισόδημα – Εφαρμογή κλιμακούμενου πολλαπλασιαστή και κατάργηση του αυθαίρετου δεκαπλασιασμού του κατώτατου μισθού.
  • Επέκταση του εργόσημου και σε άλλες εργασίες πέραν των αγροτικών.
  • Εξορθολογισμός της εισφοράς του κλάδου υγείας. Προσδιορισμός εφάπαξ σταθερού ποσού έναντι του προτεινόμενου αναλογικού.
  • Διαρκής ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων
  • Αυτορύθμιση ωραρίου σε τουριστικές περιοχές: Να αποφασίζουν  σχετικά οι τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι που γνωρίζουν τις ανάγκες κάθε περιοχής.
  • Ένταξη του Εμπορίου στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
  • Αναβάθμιση των προγραμμάτων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, επανακατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης, με προτεραιότητα στις νέες τεχνολογίες και σε ειδικότητες  με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας. Εκπαίδευση για τη διάδοση του επιχειρηματικού πνεύματος, με γενική εισαγωγή σχετικών μαθημάτων και άλλων εκπαιδευτικών διαδικασιών.

 

Τo Επιμελητήριο Λευκάδας με τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του, στοχεύει:

  • Στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενθάρρυνση και στήριξη της ατομικής πρωτοβουλίας.
  • Στην εξάλειψη των πάσης φύσεως αντικινήτρων που εμποδίζουν την ανάληψη παραγωγικών πρωτοβουλιών.
  • Στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση αλλά και την προώθηση νέων επενδύσεων.
  • Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Λευκαδίτικης οικονομίας.
  • Στη δημιουργία ενός νομοθετικού και διοικητικού περιβάλλοντος που θα διασφαλίζει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό με ίσους και ξεκάθαρους όρους για όλους.
  • Στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.
  • Στην προώθηση των αρχών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και την ενίσχυση της περιβαλλοντικά υπεύθυνης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

 

Αυτό που δεν συμπεριλάβαμε στον απολογισμό μας γιατί όσοι δεν έχουν να επιδείξουν έργο αλλά και πρόγραμμα πετάνε μόνο λάσπη και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές οι αντίπαλοι μας θα πετάνε όλο και περισσότερη εμείς κάναμε αυτό που κανείς άλλος φορέας δεν έχει κάνει στην χώρα, βάλαμε ορκωτούς λογιστές για να ελέγξουν όχι την προηγούμενη διοίκηση αλλά εμάς 2012-2017, φυσικά τώρα που τελειώσαμε με την δική μας θητεία  θα αρχίσουμε να ελέγχουμε και  την θητεία της προηγούμενης διοίκησης 2007 -2011

 

Συνάδελφοι,

Φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε τη προσπάθεια αυτή ΕΝΩΜΕΝΟΙ, για να επιτύχουμε πολλά περισσότερα και να καταφέρουμε το νησί της Λευκάδας με ΣΗΜΑΙΑ την ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ να οδεύει στην οικονομική ανάπτυξη, που είναι η βάση και η προϋπόθεση κάθε περαιτέρω προόδου.

Είμαστε αποφασισμένοι να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε ακαταπόνητα, μεθοδικά, με όραμα και στόχο χωρίς χρωματισμούς και αποκλεισμούς.

Είμαστε διατεθειμένοι το Επιμελητήριο πάντοτε να συνεργάζεται με την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και τους τοπικούς άρχοντες, αν αυτό πρόκειται να ωφελήσει τους επαγγελματίες μέλη μας. Είμαστε όμως και αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και τους όποιους τοπικούς άρχοντες, αν αυτό υποδεικνύει το συμφέρον του επιχειρηματικού κόσμου. Επιτέλους, θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι η επιχειρηματικότητα και μάλιστα η μικρομεσαία δεν μπορεί να επωμιστεί άλλα βάρη, τα οποία συντελούν στο πλήρη αφανισμό της.

Απεναντίας, χρειάζεται ενίσχυση, παροχή κινήτρων για ανάπτυξη και ασφαλές περιβάλλον στο οποίο θα δραστηριοποιείται. Εξάλλου, μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί ουσιαστικά η τοπική αλλά και η εθνική μας οικονομία!

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Αν θέλουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις  μας πρέπει να είμαστε ενωμένοι  έχοντας ένα δυνατό Επιμελητήριο.

Για να έχουμε δυνατό το Επιμελητήριο μας ώστε να κάνει  ουσιαστικές παρεμβάσεις…..

Έχουμε μόνο 2 επιλογές ή προχωράμε  μπροστά προς το 2020 η γυρνάμε πίσω στο Επιμελητήριο που είχαμε μέχρι το 2010.

Στις 3 Δεκεμβρίου με την ψήφο σας εσείς θα αποφασίσετε.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *