-Προέκυψαν και ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος
Ρεπορτάζ: Νίκος Γαζής
Οι Τσουκαλάδες είναι ένα από τα λίγα χωριά στα οποία το τοπικό συμβούλιο έχει καθιερώσει και διενεργεί ετήσια Λαϊκή Συνέλευση με την παρουσία της δημοτικής Αρχής, στην οποία συνέλευση τίθενται και συζητούνται όλα τα θέματα που απασχολούν τους τοπικούς συμβούλους και τους δημότες. Κι όταν λέμε Λαϊκή Συνέλευση εννοούμε συνέλευση με όλα τα εχέγγυα που προβλέπονται, με ανεξάρτητο προεδρείο και με κράτημα πρακτικών κι όχι σαν την κομματική φιέστα που οργάνωσε πέρσι η δημαρχιακή παράταξη και μας την σέρβιρε σαν «Λαϊκή Συνέλευση» στην πόλη της Λευκάδας…
Είχα παρακολουθήσει και την περσινή αντίστοιχη Λαϊκή Συνέλευση των Τσουκαλάδων. Κι έτσι διαπίστωσα κι εγώ, αυτό το οποίο αναφέρθηκε απ’ τον πρόεδρο κι απ΄ τους τοπικούς συμβούλους στην προχθεσινή: Από μηδενική έως ελάχιστη ήταν η πρόοδος που σημειώθηκε στα ζητήματα του χωριού που είχαν κατατεθεί στην αντίστοιχη περσινή συνέλευση. Όμως υπήρξε εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού προέκυψαν πολύ σπουδαίες ειδήσεις που αφορούν όλους τους Λευκαδίτες κι όχι μόνο τους κατοίκους του συγκεκριμένου χωριού.
Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά και να έλθουμε στην φετινή Συνέλευση, που είχε ξανά για πρόεδρο τον Οδοντίατρο κ. Κώστα Ροντογιάννη. Από πλευράς δημοτικής Αρχής παρόντες ήταν ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος κ. Σέρβος, ο εντεταλμένος της Καθαριότητας κ. Βλάχος κι ο εντεταλμένος Αθλητισμού. Από πλευράς του χωριού ήταν το τοπικό συμβούλιο και περίπου πενήντα δημότες.
Ο πρόεδρος του Τ. Σ. κ .Αποστόλης Βεργίνης που πήρε πρώτος τον λόγο, αναφέρθηκε πρώτα στα χρονίζοντα προβλήματα του χωριού, τα οποία παρότι είχαν συζητηθεί και στην περσινή συνέλευση είτε δεν αντιμετωπίστηκαν καθόλου είτε σε κάποια υπήρξε απειροελάχιστη βελτίωση.. Είπε λοιπόν ο πρόεδρος:
–Για το Κτηματολόγιο: Είναι ελάχιστη η πρόοδος που υπήρξε και το πρόβλημα παραμένει.
–Νερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες: Πέρσι ήταν ελαφρώς καλύτερη η κατάσταση. Πάντως η ανταπόκριση στις βλάβες ήταν καλύτερη.
–Αγροτικοί δρόμοι: Κοντεύουν να κλείσουν εντελώς, ενώ κάποιοι προσπαθούν να τους κλείσουν και να τους κάνουν ιδιοκτησίες. Αγροτικοί δρόμοι πάντως που δεν συντηρούνται, στο τέλος χάνονται.
-Καθαριότητα: Υπάρχουν πολλοί κάδοι χωρίς καπάκια. Συνεχίζουν τα λύματα στο λαγκάδι και παρά τις αυτοψίες που έγιναν δυστυχώς δεν εντοπίστηκε η πηγή τους. Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στην εθελοντική δράση της προσεχούς Κυριακής ελπίζοντας στην ανταπόκριση των δημοτών.
-Το γήπεδο προχωράει. Όμως πρέπει να γίνουν και έργα υποδομής σαν ενιαίο κέντρο με το Πνευματικό Κέντρο (το σχολείο) που είναι ακριβώς από πάνω.
–Δημόσιος φωτισμός: Είναι ελλειπέστατος κυρίως στον κεντρικό δρόμο και στην πλατεία. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το καλοκαίρι το χωριό έχει τρεις χιλιάδες κατοίκους.
–Πρόσβαση στις παραλίες: Χρειάζεται γενικά βελτίωση των δρόμων προς τις παραλίες και πρέπει να διανοιχθεί ο δρόμος στα Πευκούλια.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος κατέθεσε την απογοήτευσή του λέγοντας: «Έχουν περάσει ακόμη 2,5 πέτρινα χρόνια για το χωριό μας. Διάστημα κατά το οποίο όχι μόνο δεν έγινε τίποτε νέο, αλλά χάνονται και οι αγροτικοί δρόμοι. Σκεφθήκαμε να παραιτηθούμε αφού δεν γίνεται τίποτα. Όμως μας συγκρατεί η συμπεριφορά κι η προσφορά κάποιων συγχωριανών. Εκφράζω επίσης την απογοήτευσή μου, που από ολόκληρη την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο παρευρίσκεται εδώ απόψε μόνο μια δημοτική σύμβουλος, η κα Εύα Κατωπόδη, που και πέρσι ήταν μαζί μας. Οι υπόλοιποι που είναι;»
Ένας απ΄ τους δημότες ρώτησε πόσα χρήματα διατέθηκαν για το χωριό από πέρσι μέχρι φέτος, στον οποίο απάντησε ο τοπικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Τάσος Ροντογιάννης: «Ούτε ένα ευρώ δεν έπεσε στο χωριό από πέρσι», του απάντησε…
Ήταν μια Λαϊκή Συνέλευση με τα όλα της: Με ανεξάρτητο πρόεδρο, (ο κ. Κ. Ροντογιάννης στη μέση), με πρακτικογράφο (η κυρία με το μαύρο, δίπλα του) με τον πρόεδρο του Τ.Σ. (πρώτο από αριστερά) και τον δήμαρχο (τελευταίο στα δεξιά!).
Ο δήμαρχος ξεκίνησε τις απαντήσεις του από το πρόβλημα του νερού, λέγοντας πως αυτό είναι σύνθετο και αφορά ολόκληρο το νησί, γιατί έχοντας κάθε χρόνο περισσότερους τουρίστες, σημαίνει πως χρειαζόμαστε και περισσότερο νερό και αυτό σε συνδυασμό με την παλαιότητα του δικτύου δημιουργεί το πρόβλημα. Δεν διευκρίνισε όμως γιατί το νερό κόβεται συχνά μόνο στους Τσουκαλάδες και πιθανόν σε ελάχιστους ακόμα προβληματικούς οικισμούς, όταν το υπόλοιπο νησί υδροδοτείται κανονικά! Σε ότι αφορά την ποσότητα του νερού που έρχεται απ΄ τις πηγές του Αγίου Γεωργίου είπε ότι διαπίστωσαν «παιχνίδι» που γίνονταν από την Πρέβεζα, η οποία έπαιρνε περισσότερο νερό απ΄ αυτό που της αναλογούσε, σε βάρος της ποσότητας που έρχονταν στην Λευκάδα, για το οποίο πρόβλημα απευθύνθηκαν στον εισαγγελέα. Έτσι η κατάσταση βελτιώθηκε, υποστήριξε ο αιρετός.
Σε ότι αφορά το πεπαλαιωμένο και προβληματικό δίκτυο, είπε ότι ανέλαβαν χωρίς να ξέρουν πόσα αντλιοστάσια έχει ο Δήμος κι ότι οι αντλίες τους ήταν επίσης πεπαλαιωμένες και προβληματικές. Και υποστήριξε πως μετά τις δικές τους παρεμβάσεις, όπως στους Τσουκαλάδες για παράδειγμα που άλλαξαν τις αντλίες, η κατάσταση άρχισε χρόνο με το χρόνο να βελτιώνεται, κάτι όμως που δεν φάνηκε να συμμερίζονται οι δημότες της συνέλευσης. Τελειώνοντας για το νερό ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην μειωμένη ΣΑΤΑ που παίρνει ο δήμος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο παλιός μικρός δήμος Λευκάδας έπαιρνε δυο εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο σημερινός μεγάλος Καλλικρατικός δήμος, που περιλαμβάνει ολόκληρο το νησί της Λευκάδας συν τα νησιά μας Κάλαμο και Καστό παίρνει μόνο 729 χιλιάδες! Προφανώς όμως «ξέχασε» ο αιρετός να διευκρινίσει ότι η ύδρευση η οποία συζητούνταν είναι ανεξάρτητη υπηρεσία που χρηματοδοτείται και λειτουργεί απ΄ τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες στους λογαριασμούς του νερού και ουδεμία σχέση έχει με την ΣΑΤΑ…
Για τα έργα που αφορούν τους Τσουκαλάδες ο δήμαρχος ενημέρωσε περήφανος ότι υπεγράφη η σύμβαση (300 χιλιάδων ευρώ) για το γήπεδο «που θα είναι ένα στολίδι για την περιοχή», όπως χαρακτηριστικά είπε, χωρίς όμως να αναφερθεί σε εκείνους που έκαναν όλη την δουλειά για να ωριμάσει και να μπορεί να χρηματοδοτηθεί το έργο! Ένα έργο το οποίο ήταν απολύτως έτοιμο για χρηματοδότηση και για το οποίο αν έπρεπε να πει κάτι, θα έπρεπε μάλλον ν΄ απολογηθεί που καθυστέρησε αναίτια η χρηματοδότησή του για πάνω από δυο χρόνια!…
Σαν δεύτερο έργο που αφορά το χωριό ο αιρετός ανέφερε την παρέμβαση κόστους 50 χιλ. ευρώ στον δρόμο Κάβαλο-Τσουκαλάδες. Σαν τρίτο έργο που έχει ενταχθεί ανέφερε δώδεκα χιλιάδες ευρώ για το μικρό πάρκο στην είσοδο του χωριού καθώς και άλλες δώδεκα χιλιάδες για μια τσιμεντόστρωση προς την θάλασσα. Και δεσμεύτηκε πως θα φτιαχτεί κι ο δημοτικός φωτισμός της πλατείας του χωριού, η εγκατάσταση του οποίου πάντως είναι προβληματική, όπως είπε…
Για την ανύπαρκτη αστυνόμευση σε άναρχες παραλίες του χωριού (Πευκούλια κ.λ.π.) με ανεξέλεγκτο κάμπινγκ, γυμνιστές κ.λ.π. που του παραπονέθηκε κάποιος δημότης, είπε ότι έχουν μόνο 6 άτομα στην δημοτική αστυνομία, τα οποία κάνουν πολύ καλή δουλειά. Και συμπλήρωσε κομπάζοντας, πως η δημοτική τους αστυνομία, κατά το 2016 έκοψε 3.600 κλήσεις! Αποποιήθηκε όμως την ευθύνη για τα Πευκούλια λέγοντας πως δεν είναι αρμοδιότητα της Δ.Α. Υπάρχουν κι άλλοι υπεύθυνοι, είπε…
Σχετικά με την καθαριότητα κυρίως σε απομακρυσμένες νέες γειτονιές (κυρίως παραθεριστικών κατοικιών) που στερούνται εντελώς κάδων, όπως κατήγγειλε ένας δημότης, ο αιρετός απάντησε επιθετικά λέγοντας πως έχουμε ένα δίκτυο από δυο χιλιάδες (μεγάλους) κάδους απορριμμάτων, για μόλις 25 χιλιάδες κατοίκους, που σημαίνει πως αναλογούν 12 άτομα ανά κάδο! «Μα αυτό είναι σχιζοφρενές!» αποφάνθηκε, χρησιμοποιώντας την αγαπημένη του δικής του κατασκευής αυτή λέξη! Και επανέλαβε τη γνωστή δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού, για να καταλήξει πως δεν γίνεται να εξαπλωθούν κάδοι παντού, (παρότι εισπράττονται τέλη καθαριότητας από παντού, θα προσθέταμε εμείς).
Για τις παιδικές χαρές είπε πως η Λευκάδα έχει 47 οι οποίες είναι όλες παράνομες και μη αδειοδοτημένες, με μοναδική εξαίρεση εκείνη που βρίσκεται στην πλατεία Σάντα! Υποστήριξε πως το λιγότερο που χρειάζεται για να αδειοθοτηθεί μια παιδική χαρά είναι 25 χιλιάδες ευρώ κι ότι φέτος σχεδιάζουν να φτιάξουν όπως πρέπει τρεις. Μία στην πόλη (πίσω απ΄το εστιατόριο της Μαργαρίτας) που θα κοστίσει 45 χιλιάδες κι από μια στην Καρυά και στους Σφακιώτες. Για του χρόνου προγραμματίζονται ακόμα δυο, μια στην Βασιλική και μια στο Νυδρί…
Τα λεγόμενα του δημάρχου για την ύδρευση συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος κ. Σέρβος ο οποίος είπε ότι πριν έρχονταν 12-13 χιλιάδες αντί για 22 χιλιάδες που έπρεπε κυβικά νερό την ημέρα απ΄ τον Αη Γιώργη και με την πρόσφατη παρέμβασή τους πέτυχαν να έρχονται γύρω στις 16 χιλιάδες κυβικά. Βέβαια για την μεγάλη καθυστέρηση της παρέμβασής τους (των 2 χρόνων) δεν είπε τίποτα. Και συμπλήρωσε πως άλλαξαν και την αντλία που στέλνει νερό στους Τσουκαλάδες με μεγαλύτερη, η οποία στέλνει 25 κυβικά μέτρα την ώρα, από 16 κ.μ. την ώρα που έστελνε η παλιά.
Ο εντεταλμένος για την καθαριότητα κ. Στάθης Βλάχος είπε ότι γι αυτούς η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πρωτεύουσας σημασίας. Και μολονότι δεν είναι ούτε άριστοι ούτε πολύ καλοί, θεωρεί πως γίνεται δίκαιη κατανομή σε όλο το νησί. Υποσχέθηκε πως θα διατίθεται μια γυναίκα επί τρεις φορές την εβδομάδα που θα έρχεται να καθαρίζει το χωριό, μετά από ένα μήνα που θ΄ αρχίσουν τα οχτάμηνα. Επίσης υποσχέθηκε μια εργολαβία που θα καθαρίσει 10 χιλιόμετρα στην περιοχή του χωριού με τον καταστροφέα του Δήμου. Και απάντησε σε έναν δημότη που ρώτησε σχετικέ, λέγοντας πως σύμφωνα με τον νόμο, όταν ένα νεκροταφείο αδειάσει και καθαριστεί (από στα και λείψανα), από τον Δήμο περιέρχεται στην εκκλησία.
Αρκετοί απ΄τους δημότες έκαναν παρεμβάσεις και μερικοί απ΄ αυτούς έκαναν δύσκολες ερωτήσεις…
Ένας δημότης παραπονέθηκε απευθυνόμενος στον δήμαρχο, ότι δεν τιμολογούνταν με υπευθυνότητα του Δήμου για τόσα χρόνια το νερό κι ήρθατε και βάλατε τεράστια λεφτά στους λογαριασμούς.
Ο δήμαρχος δεν απάντησε στην ερώτηση αλλά είπε πως υπάρχουν απώλειες νερού απ΄ τις βλάβες και υπάρχουν κλεψιές απ΄ τις παράνομες συνδέσεις. Τα ξενοδοχεία έχουν μια νόμιμη και μια παράνομη σύνδεση και στα χωράφια υπάρχουν αμέτρητες παράνομες συνδέσεις.
Άλλος δημότης: «Που είναι η λίστα με τις παράνομες συνδέσεις;» Δεν πήρε απάντηση.
Ο δημότης κ. Σπύρος Ροντογιάννης: Απ΄ την τοποθέτηση του δημάρχου ακούσαμε πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει, είναι δύσκολο. Ρωτάμε λοιπόν: Τι κάνει ο δήμαρχος κι ο Δήμος για να τα προχωρήσει; Τα βασικά ζητήματα, ύδρευση, σκουπίδια κ.λ.π. πρέπει ν΄ αντιμετωπίζονται. Εγώ θέλω να πληρώσω αλλά το νερό, όχι το καπέλο!
Δεν απάντησε ούτε σ΄ αυτό ο δήμαρχος, όμως άνοιξε ένα διαφορετικό ζήτημα λέγοντας: «Μπήκε ένα κεντρικό ζήτημα. Αν δεν διεκδικήσεις δεν θα πάρεις. Εξηγούμαι και γίνομαι συγκεκριμένος. Πως νομίζετε ότι ήρθαν τα 12 εκατομμύρια για τους σεισμούς; Χωρίς διεκδίκηση; Πως νομίζετε πως βγήκε η χρηματοδότηση των 300 χιλιάδων; (Σ.Σ. εννοεί για το γήπεδο). Επειδή κάποιος ενδιαφέρθηκε κάποτε; (σ.σ. εννοεί τον κ. Ξενοφώντα Βεργίνη).
Τα καλά χρόνια, θα απαντήσει κανένας τι γινόντανε; Τα πέτρινα χρόνια είναι υπαρκτά, δεν τα χρησιμοποιούμε για δικαιολογία…
Άρα μιλάτε με μια δημοτική Αρχή που δεν διστάζει να τσακωθεί με τη μάννα που με γέννησε όταν έχω δίκιο! Ήταν απλήρωτοι κι αμέτρητοι οι λογαριασμοί το 2010. Με τον έλεγχο που κάναμε στον Άη Γιάννη, το 30% ήταν παράνομες συνδέσεις. Τους πιάσαμε κι ας μην με ξαναψηφίσουν. Δεν με νοιάζει».
Ένας δημότης: «Θα ξαναβάλεις;»
Δήμαρχος: «Ναι θα ξαναβάλω»
(Σ.Σ. Οπότε πάνω στη ρύμη του λόγου κι εντελώς αβίαστα προέκυψε κι είδηση…)
Και συνέχισε ο αιρετός λέγοντας: «Πέρσι κάναμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει: Πήραμε μια κατάσταση με τους μεγαλοοφειλέτες και ξεκινήσαμε και κόβαμε το νερό με τα δωμάτια γεμάτα. Πέσανε όλοι πάνω μας, δεν υποχωρήσαμε. Και τελικά πληρώσανε με αποτέλεσμα να εισπράξουμε το 2016 πεντακόσιες χιλιάδες περισσότερα από το 2015».
(Σ.Σ: Γεγονός είναι ότι πολλοί συμπατριώτες μας που ξέρουν καλά τα δημοτικά πράγματα, καθόλου δεν έχουν πειστεί πως όντως συνέβησαν αυτά που ισχυρίζεται κατ΄ επανάληψη η δημοτική Αρχή και τα οποία θεωρούν επικοινωνιακά εφευρήματα που καλύπτουν μια ψηφοθηρική μηχανή.. Γιατί αν ήταν αλήθεια, λένε, θα έπρεπε να δημοσιοποιηθεί η λίστα με τα συγκεκριμένα στοιχεία και όχι μόνο το νερό που έκλεβαν θα έπρεπε να πληρώσουν αλλά να πληρώσουν και βαρύτατο πρόστιμο. Και βέβαια θα ήξεραν οι Λευκαδίτες ποιος πλήρωσε, πόσα και γιατί. Αυτό λοιπόν που κυκλοφορεί τώρα στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, είναι ότι γύρω απ΄ το νερό στήθηκε μια τεράστια μηχανή, στοχοποίησης κυρίως των κομματικών αντιπάλων (που δεν πλήρωναν) οι οποίοι όχι μόνο έπρεπε να περάσουν για τον διακανονισμό απ΄ την αρμόδια υπηρεσία και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, αλλά έπρεπε να εμφανιστούν -για ευνόητους λόγους- και στον ίδιο τον δήμαρχο, όπου γίνονταν η σχετική προσέγγιση και ολοκληρώνονταν ο σχετικός διακανονισμός με έντονη την οσμή ρουσφετιού. Ενώ αν υπήρχε δημοσιότητα με διαφάνεια στα ονόματα και στα στοιχεία, όλα θα ήταν διαυγή και καλά. Όμως δεν υπήρξε και κανένας δεν μας είπε γιατί το θέμα το διαχειρίστηκαν εν κρυπτώ)…
Εντυπωσιακή όμως ήταν και η άποψη του αιρετού περί του πρακτέου απ΄ τους πολίτες: «Αν κάποιος δεν έπαιρνε λογαριασμό, όφειλε ως πολίτης να πάει στον Δήμο και να τους πεί…» Κι επειδή αυτό το είπε κάποιος που σαν δημόσιος υπάλληλος που ήταν, είχε κρεμασμένο πίσω απ΄ το γραφείο του το σύνθημα «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω», σας το αφήνουμε να το σχολιάσετε εσείς…
‘Όμως προέκυψε ακόμα μια σημαντική είδηση απ΄ τα λεγόμενα του δημάρχου. Ότι ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων της πόλης, (στα παλιά σφαγεία που κόστισε ένα κάρο λεφτά σε κατασκευές και εξοπλισμό) τελικά δεν χρειάζεται και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί! Και χωρίς να είμαι ο πιο ειδικός για το θέμα, νομίζω πως κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει γι αυτή την αχρείαστη σπατάλη!
Κι ένα τελευταίο: Μιλώντας ο αιρετός για την προϋπάρχουσα αυτού συμφωνία συνεργασίας του δήμου Λευκάδας με τον δήμο Βόνιτσας για τα υπολείμματα των απορριμμάτων, την οποία τόσο σκληρά είχε πολεμήσει -και ακυρώσει μάλιστα για κάποιο διάστημα-ούτε λίγο ούτε πολύ την παρουσίασε σαν δικό του επίτευγμα! Και μη χειρότερα, να λέμε…
Πριν κλείσουμε θεωρώ πως αξίζει να επικεντρωθούμε σε δυο σημεία που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους και μάλλον έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους: Με δεδομένο πως ήταν η πρώτη φορά που ο δήμαρχος μίλησε για το μπάχαλο που παρέλαβε απ τον προκάτοχό του, τόσο στην ύδρευση και τους ανείσπρακτους λογαριασμούς, όσο και στον σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων, φαίνεται να τερματίζεται το ειδύλλιο της σημερινής δημοτικής Αρχής με την προηγούμενη, που ξεκίνησε απ΄ την προεκλογική περίοδο και διήρκεσε με εντυπωσιακές αβρότητες μέχρι πολύ πρόσφατα. Κρίσιμοι παράγοντες που συνετέλεσαν σ΄ αυτό φαίνεται να είναι αφ΄ ενός η έντονη κινητικότητα (με συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και στα τοπικά ΜΜΕ) του προηγούμενου δημάρχου, που με σαφήνεια υποδηλώνουν το ενδιαφέρον του για επιστροφή στην ενεργό πολιτική δράση και αφετέρου η ανακοίνωση του σημερινού δημάρχου πως θα είναι ξανά υποψήφιος. Δεν ξέρω γιατί, αλλά η συνέχεια προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα…