Φυτεύτηκε μια νέα καρυδιά στου Μαγεμένου, εκεί που συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί το 1807

Η κα Δέσποινα Καλέζου περιγράφει τα ιστορικά γεγονότα και αναλύει τις συνθήκες…

Την Κυριακή (26 Μαρτίου 2017) λίγο πριν το μεσημέρι, αποκαταστάθηκε μια εκκρεμότητα χρόνων που υπήρχε τουλάχιστον απ΄ το 1971, από τότε δηλαδή που τοποθετήθηκε η μαρμάρινη πλάκα προς ανάμνηση ενός σπουδαιότατου ιστορικού γεγονότος: Φυτεύτηκε μια νέα καρυδιά στην θέση Μαγεμένου της Νικιάνας, (απέναντι απ΄την ταβέρνα “ΜΗΝΑΣ”), εκεί που στις αρχές του 19ου αιώνα υπήρχε μια άλλη καρυδιά, στον ίσκιο της οποίας κάθισαν, συζήτησαν, έφαγαν, χόρεψαν και κυρίως ορκίστηκαν αγώνα μέχρις εσχάτων οι Έλληνες οπλαρχηγοί που είχαν προστρέξει για την σωτηρία της Λευκάδας απ΄την θανάσιμη απειλή του Αλή πασά των Ιωαννίνων.

Αναμνηστική πλάκα του 1971 η οποία αναφέρεται στο γεγονός

Η συνάντηση αυτή τον Ιούλιο του 1807 των πιο ονομαστών οπλαρχηγών και πολέμαρχων της σκλαβωμένης Ελλάδας με την παρουσία και την πολιτική καθοδήγηση του Ιωάννη Καποδίστρια και την ευλογία του Μητροπολίτη Άρτας Ιγνάτιου, ήταν η πρώτη οργανωμένη ενωτική κίνησή τους με σκοπό την αντίσταση στον βάρβαρο κατακτητή και δίκαια θεωρείται πως ήταν  η καθοριστική στιγμή, κατά την οποία έπεσε ο γόνιμος σπόρος του μεγάλου ξεσηκωμού, που ωρίμασε και πήρε σάρκα και οστά 14 χρόνια αργότερα, στα 1821.

Η πρωτοβουλία και η οργάνωση της εκδήλωσης που πλαισίωσε το φύτεμα της καρυδιάς ήταν έργο του πάντα δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου της Νικιάνας “Οι Σκάροι”. Την εκδήλωση ευλόγησε ο π. Γεώργιος Δέλλας, την παρουσίαση των ιστορικών εκείνων γεγονότων σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή έκανε με γλαφυρό και κατανοητό τρόπο η φιλόλογος κα Δέσποινα Καλέζου και την καρυδιά φύτεψε ο βουλευτής κ. Θανάσης Καββαδάς, συνεπικουρούμενος απ΄τον πρόεδρο κ. Μανωλίτση και από ανθρώπους του Συλλόγου της Νικιάνας…

Ο βουλευτής κ. Θανάσης Καββαδάς ενώ φυτεύει την καρυδιά…

Κι εδώ η καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία…

Στην εκδήλωση, εκτός του “φυτευτή” βουλευτή  παρευρέθηκαν τρεις αντιδήμαρχοι, μια δημοτική σύμβουλος (της αντιπολίτευσης), ο πρόεδρος και μέλη της τοπικής Κοινότητας Νικιάνας, ο αντιπρόεδρος του Π.Κ., ένας αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. των “Σκάρων” αλλά και του Συλλόγου των Επαγγελματιών Νικιάνας και πολίτες, ενώ μετά το …επιτυχές φύτεμα, προσφέρθηκαν στους παρισταμένους σνακς, γλυκά και καφές με την συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από φορητό CD player.

Σ΄ έναν μικρό μπουφέ, η λαδόπιτα, τα γλυκά, τα κέϊκ κι καφές περίμεναν τους παρευρισκόμενους…

Το FORTSALEFKADA.gr ήταν εκεί και με πλούσιο φωτορεπορτάζ σας βάζει στο κλίμα της εκδήλωσης…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *