Αιδώς Αργείοι! Τους φτύνουν και καμώνονται πως βρέχει και …δροσίζονται στο Π. Κ.

(Κι επειδή οι “πνευματικοί” κάπου είπανε πως τα άρματα δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Γαλλία, με την φωτογραφία τούτη τους θυμίζουμε πως υπήρχαν και καμμιά εκατονπενηνταριά πεζοί, που με τις θαυμάσιες χειροποίητες στολές και τον εντυπωσιακό τους “ατομικό” τους εξοπλισμό που ασφαλώς και θα μπορούσαν να εμφανιστούν και στην Γαλλία και οπουδήποτε αλλού… Άλλωστε κι οι αληθινοί Βίκινγκς δεν κολλάγανε μέσα στο πλοία τους. Μ΄αυτά πηγαίνανε στα διάφορα μέρη, αλλά ύστερα τα λεηλατούσαν πεζοί…)

Απίστευτο: Άκουσαν τα γαλλικά τους δια μικροφώνου από παταριού, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, άκουσαν (κυριολεκτικά) τα εξ αμάξης, απ΄τους εποχούμενους Καρναβαλιστές των αμαξών στην συνέχεια, διάβασαν τα σχολιανά τους απ΄τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα κατάφεραν να κάνουν το καλύτερο (από πλευράς συμμετεχόντων καρναβαλιστών) Καρναβάλι μπάχαλο, υπονόμευσαν και έθεσαν εν αμφιβόλω το μέλλον αυτής καθ εαυτής της Καρναβαλικής παρέλασης ρίχνοντας με την συμπεριφορά τους τον σπόρο σε Καρναβαλιστές για ενδεχόμενη δημιουργία άλλου, ξεχωριστού καρναβαλιού, χωρίς καμιά ανάμειξη του Πνευματικού Κέντρου κι όχι μόνο επιμένουν να καμώνονται πως δεν τρέχει τίποτε, αλλά και εκδίδουν αυτάρεσκα μακρόσυρτα ανακοινωθέντα!

Ο λόγος περί της ηγεσίας του Πνευματικού Κέντρου, όπως ήδη θα καταλάβατε, που αρνείται να κατανοήσει γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των καρναβαλιστών αλλά και των Λευκαδίτών γενικότερα έχουν ανέβει στα κεραμίδια με τα καρναβαλίστικα καμώματά τους.

Δεν έχω σκοπό να γράψω περισσότερα σε τούτο το σχόλιο, που δεν είναι παρά μια απλή εισαγωγική παρατήρηση της ανακοίνωσης που εξέδωσε τ0 Π. Κ. για τα φαρομανητά 2017. Μια μακρόσυρτη ανακοίνωση, χωρίς καμιά ουσιαστική πληροφόρηση, αφού ούτε καν τα ονόματα αυτής της …μυστικής(!) κριτικής επιτροπής δεν ανακοινώνουν, η οποία αν και επταμελής κατάφερε να …ισοψηφίσει(!!), έτσι για να ξέρουμε σε ποιους οφείλουμε την …επιτυχία μας! Και χωρίς μια συγνώμη, ούτε για τα πρωτοφανή λάθη στην διαχείριση του όλου θέματος, ούτε όμως και για τα  παλαιόθεν γνωστά προβλήματα, του ήχου, του φωτισμού, της αναρχίας, της ώρας κ.λ.π. τα οποία φέτος ήταν μεγαλύτερα από κάθε άλλη χρονιά… Όμως αυτά θα τα πούμε σε άλλο, ιδιαίτερο άρθρο μας…

Ο λόγος τώρα στην ανακοίνωση του Πνευματικού Κέντρου, για να μας πουν τι καλά που τα κάνανε…

*******

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου ολοκληρώθηκαν και φέτος οι Καρναβαλικές εκδηλώσεις «Φαρομανητά 2017» που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

Ξεκινώντας από την  Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου,  ο βασιλιάς Καρνάβαλος μπήκε πανηγυρικά στην πόλη συνοδευόμενος από ομάδες Καρναβαλιστών σε μια εντυπωσιακή παρέλαση κατά μήκος της κεντρικής αγοράς της πόλης με κατάληξη στην κεντρική πλατεία. Συμμετείχαν ο «Ορφέας Λευκάδας», ο «Χορευτικός Όμιλος Λευκάδας» και τα «Μονοπάτια Αλληλεγγύης».

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε -για πρώτη φορά- Καρναβάλι στη Βασιλική με συμμετοχή πολλών Καρναβαλικών ομάδων από τη Νότια Λευκάδα. Το Καρναβάλι ολοκληρώθηκε με γλέντι στην παραλία της Βασιλικής.

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η αγαπημένη σε όλους παιδική Καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή των 4 Δημοτικών Σχολείων της πόλης, των Δημοτικών Σχολείων της Λυγιάς, του Νυδριού, της Βασιλικής και της Πλαγιάς. Ευχάριστη έκπληξη για όλους αποτέλεσε η συμμετοχή του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, για την οποία μερίμνησε το Πνευματικό Κέντρο.  Την παρέλαση άνοιξαν οι Μαζορέτες της Σχολής Χορού Αλεξάνδρας Μπούρα.

Το Πνευματικό Κέντρο διοργάνωσε δράσεις για τα παιδιά στην κεντρική πλατεία μετά το τέλος της παρέλασης, παρατείνοντας έτσι την καρναβαλική διάθεση των παιδιών.  Το απόγευμα κύλησε με πολύ Zumba από τη Δήμητρα Χατζηπαπά, μαγικά κόλπα από τους κλόουν Μπό και Μπού και δημιουργικά παιχνίδια από τα Μονοπάτια Αλληλεγγύης. Το παιδικό Καρναβάλι έκλεισε με τo Quartetto Branello, την αγαπημένη μπάντα του νησιού μας, οι οποίοι χάρισαν στο κοινό υπέροχες μελωδίες.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Καρναβαλική παρέλαση του Νυδριού, η οποία προσέλκυσε πλήθος κόσμου.

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου οι Καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση της πόλης στην οποία συμμετείχαν 8 πεζά πληρώματα και 12 άρματα.

Η κριτική επιτροπή βράβευσε:

Πεζά:

1ο βραβείο : Pagonia Averta ( Καρναβαλική ομάδα Αργυρής Κατωπόδη & Σταυρούλας Σταύρακα) & Το δικό μας παραμύθι (Καρναβαλική ομάδα Ειρήνης Μεσσήνη)

2ο  βραβείο: Μπρανέλος Μουέρτος (Καρναβαλική ομάδα Βαγγέλη Λογοθέτη)

3ο βραβείο: Τσούτσα Τάκαμα (Καρναβαλική ομάδα Σίας Βουτσινά)

Άρματα:

1ο βραβείο : Bίκινγκς (Καρναβαλιστές Σύβρου)

2 ο βραβείο: Lefkadaland (Καρναβαλική ομάδα Αποστόλη Καραβία)

3ο βραβείο: Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει (Καρναβαλική ομάδα Καρυάς)

Εύφημη μνεία στο άρμα «Δαίδαλος και ‘Ικαρος» (Πολιτιστικός Σύλλογος Τσουκαλάδων).

Η Καρναβαλική ράβδος του 2017 απονεμήθηκε στα δύο πρώτα πεζά: Pagonia Averta ( Αργυρή Κατωπόδη & Σταυρούλα Σταύρακα) & Το δικό μας παραμύθι (Ειρήνη Μεσσήνη).

Τα «Φαρομανητά 2017» έκλεισαν την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου με τον Αποκριάτικο Χορό του Πνευματικού Κέντρου στον πολυχώρο «Πάνθεον». Κέφι και χορός μέχρι πρωίας με την καταπληκτική λευκαδίτικη ορχήστρα αλλά και πλούσια δώρα, ήταν τα χαρακτηριστικά της βραδιάς.

Οι κερδοφόροι λαχνοί της λαχειοφόρου είναι:

1ος ΛΑΧΝΟΣ 681, Τετραήμερο ταξίδι 2 ατόμων στη Βενετία με το τουριστικό γραφείο «ΚΙΝΙSSIS»

2ος ΛΑΧΝΟΣ 947, Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μάρκας VERO IPS HD (NOTE BOOK – TABLET 2 in 1) 10΄΄με  W10

3ος ΛΑΧΝΟΣ Νο: 699, Ένα ποδήλατο 26΄΄ μάρκας MASTER.

4ος ΛΑΧΝΟΣ Νο: 941, Ένα  διήμερο ταξίδι 2 ατόμων στη λίμνη Αχρίδα (FYROM) με το τουριστικό γραφείο «ΚΙΝΙSSIS».

5ος ΛΑΧΝΟΣ Νο: 976, Ένα εισιτήριο 2 ατόμων, για την παρακολούθηση της όπερας ΗΛΕΚΤΡΑ  του Ρίχαρντ Στράους, που θα δοθεί στις 25 Οκτώβρη 2017 στην επίσημη έναρξη της Νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με πρωταγωνίστρια τη συμπατριώτισσά μας διάσημη μεσόφωνο ΑΓΝΗ ΜΠΑΛΤΣΑ.

6ος ΛΑΧΝΟΣ Νο: 736, Πρόσκληση 2 ατόμων, δωρεάν παρακολούθησης της εβδομάδας FOLKLORE  από 20-27 Αυγούστου 2017 στο Ανοικτό Θέατρο

7ος ΛΑΧΝΟΣ Νο: 771  Δείπνο 4ων ατόμων στην ψαροτεβάρνα «ΚΥΜΑ»

8ος ΛΑΧΝΟΣ Νο: 254, Συμμετοχή σε σεμινάριο «DECUPAGE» του ΧΑΡΤΙΝΟ.

9ος ΛΑΧΝΟΣ Νο: 899, Πολυτελές επετειακό Άλμπουμ των 60χρονων των Γιορτών Λόγου και Τέχνης.

10ος ΛΑΧΝΟΣ Νο: 220 Πολυτελές επετειακό Άλμπουμ των 60χρονων των Γιορτων Λόγου και Τέχνης.

Οι τυχεροί, που δεν παρέλαβαν τα δώρα τους, μπορούν να τα παραλάβουν από το γραφείο του Πνευματικού Κέντρου.

Το Πνευματικό Κέντρο ευχαριστεί θερμά:

  1. Τις Ομάδες Καρναβαλιστών
  2. Τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων της πόλης 1ο-2ο-3ο-4ο και των Δημοτικών Σχολείων Λυγιάς, Νυδριού, Βασιλικής, Πλαγιάς.

3.τους Πολιτιστικούς Συλλόγους: Ορφέα Λευκάδας, Απόλλωνα Καρυάς,

Πολιτιστικό Σύλλογο Τσουκαλάδων, Φωτεινό Σφακιωτών, Χορευτικό

‘Ομιλο Λευκάδας.

  1. Το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
  2. Τη Σχολή Χορού Αλεξάνδρας Μπούρα.
  3. Τα Μονοπάτια Αλληλεγγύης.
  4. Τους κλόουν Μπό και Μπού.
  5. Τη Δήμητρα Χατζηπαππά.
  6. Tη Λίζα Spiczak και το ατελιέ της.
  7. Το Κουαρτέτο Μπρανέλο.
  8. Τον Βασίλη Σταματέλο για την ευγενική παραχώρηση του τουριστικού τρένου.
  9. Τον Πάνο Φέξη για την καλλιτεχνική επιμέλεια του άρματος του Πνευματικού Κέντρου.
  10. Την Κριτική Επιτροπή.
  11. Τις Εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΤΑ ΧΑΛΑΡΑ.
  12. Τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ-ΡΑΔΙΟ ΚΑΡΥΑ 96,7 , PRISMA 91,6 , ΡΑΔΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑ 88,4.
  13. Όλες τις Ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που πρόβαλαν τις εκδηλώσεις.
  14. Την Ελληνική Αστυνομία.
  15. Τη Δημοτική Αστυνομία.
  16. Το Λιμεναρχείο.
  17. Τους χορηγούς : Σούπερ Μάρκετ ΤΑΟΛ, Σούπερ Μάρκετ ΒΕΡΓΙΝΗ, Παραδοσιακά προϊόντα Il Sapore, Σούπερ Μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, «Σαλάμι Ντελημάρη» των αδελφών Κατωπόδη, «Εστιατόριο Κύμα», «Το Χάρτινο» Θωμάς Κρητικός, Τουριστικό Πρακτορείο «KINISSIS».
  18. Όλους όσοι βοήθησαν στη διεξαγωγή των εκδηλώσεων.

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στον παρουσιαστή των εκδηλώσεων μας κ. Νίκο Βερύκιο ο οποίος ξεπέρασε κάθε προσδοκία στην παρουσίαση με το μπρίο και το κέφι του.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θεσμό του Λευκαδίτικου Καρναβαλιού τον οποίο διοργανώνει ανελλιπώς από τη δεκαετία του 90. Γι’ αυτό άλλωστε τον ενισχύει ποικιλοτρόπως σε μια προσπάθεια αρμονικού συγκερασμού εθίμων από παλιές καλές εποχές και δημιουργικής έμπνευσης από την καθημερινότητα. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η μεγάλη προσέλευση ξένων επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς.

Ας προετοιμάσουμε το επόμενο Καρναβάλι, που θα ξεκινήσει την Τσικονοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου και θα κορυφωθεί την Κυριακή 18 Φλεβάρη 2018.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Σχολιάστε

  1. μακης μελας

    Κυριε Γαζη, [στη λαικη γλωσσα ] αυτοι κατι ….πινουνε η κατι ….τραβανε !!!! Αλλα αφου ΑΚΟΙΝΩΝΗΤΟΙ ηταν μια ζωη ,…γι αυτο δεν γνωριζουν απο ποτε η κοινοτητα Βασιλικης , η κοινοτητα Συβρου , η κοινοτητα Αγ Πετρου , η κοινοτητα Μαραντοχωριου και μετα το τοτε Συμβουλιο Περιοχης κλπ διοργανωσαν Καρναβαλικες εκδηλωσεις , ποτε ο πρωην Δημος Απολλωνιων συνεχισε τις εκδηλωσεις σε συνεργασια με τα Τοπικα Συμβουλια , ποτε οι καρναβαλιστες του Συβρου συμμετειχαν στο Καρναβαλι στο Μοσχατο με το πειρατικο και πηραν βραβειο κλπ Πιθανον να θελουν να πουν οτι εγινε πρωτη φορα ημερα Τριτη…..Αλλα δεν ρωτησαν τουλαχιστον τον Μπρατζουκακη για να μην γραφουν …μαλακιες …Ακοινωνητοι και περιθωριακοι ,καλα που δεν γραψανε και για το χορο στο κλειστο ΞΕΝΙΑ που καμανε πρωτη φορα ως πολιτικος σσχηματισμος με ταμειακη απο καταστημα της περιοχης του Αγιου Μηνα…. Αυτα ! Καλο μηνα …Μακης Μελας 1η μαρτιου 2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *