Αγανακτισμένοι οι φτωχοί συγγενείς της περιφέρειας απ΄την κατανομή των στολισμών

1

  1. Το ελατοδάσος του Αγίου Σπυρίδωνα

Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Αποπαίδια δηλώνουν καταστηματάρχες και κάτοικοι των μεγάλων χωριών

Τα μένεα κατά παντός υπευθύνου πνέουν πολλοί περιφερειακοί καταστηματάρχες, κάτοικοι αλλά και σύλλογοι, που θεωρούν πως «ξεχάστηκαν» ξανά από τους αρμόδιους κατά την κατανομή του φωτισμού και του στολισμού για την γιορταστική περίοδο. Και πέρα απ΄την γκρίνια, που ούτως ή άλλως  δημιουργεί τα τελευταία χρόνια ο εντελώς άνισος καταμερισμός των δημοτικών φωτιστικών και διακοσμητικών μέσων υπέρ της πόλης και σε βάρος της περιφέρειας, ήρθε κι ο έξτρα στολισμός του Επιμελητηρίου στην πλατεία και στον κεντρικό πεζόδρομο της Αγοράς για ν΄ ανοίξει κι άλλο την ψαλίδα σε βάρος της περιφέρειας και  ν΄ ανεβάσει το θερμόμετρο της αγανακτισμένων στα ύψη!

Πρώτος στόχος όλων των διαμαρτυρομένων, είναι η δημοτική Αρχή Λευκάδας, η οποία σταθερά από τότε που εκλέχτηκε επιμένει να διαθέτει σχεδόν όλα τα διακοσμητικά φωτιστικά μέσα που διαχειρίζεται, αποκλειστικά για τον στολισμό της πόλης. Πρόκειται για μια άδικη και βαθιά διχαστική πολιτική, που τείνει να αναβιώσει και να ενισχύσει την παλιά εκείνη κόντρα μεταξύ «μπρανέλων» και «χωριατών», που ήταν στα φόρτε της μέχρι την δεκαετία του ’70 και που τις τελευταίες δεκαετίες είχε ατονίσει ώστε να νομίζουμε πως είχε εξαλειφθεί.

Δυστυχώς, η ανισότητα στον στολισμό δεν είναι η μοναδική  αιτία που υποδαυλίζει την παλιά αυτή αντιπαλότητα, αλλά έρχεται  να προστεθεί σε άλλες παρόμοιες συμπεριφορές, όπως φερ΄ ειπείν στην εμμονή της δημοτικής (αλλά και της περιφερειακής) Αρχής να «πετάξουν» την άμμο της αμμόγλωσσας σχεδόν στο σύνολό της στον Αη-Γιάννη, (απ΄ όπου ήδη έχει πάρει το μεγαλύτερο μέρος  η θάλασσα), παρά να εμπλουτιστούν όλες οι πάσχουσες τουριστικές ανατολικές ακτές του Δήμου, όπως θα ήταν το λογικό!

2

Πάνω και κάτω: Τα πανώ διαμαρτυρίαςστον κεντρικό δρόμο της Λυγιάς

3-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%8e-%ce%b1%cf%83%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%ad%cf%81-1

Σε επίπεδο τοπικών Συλλόγων, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πολιτιστικό Σύλλογο Κατούνας που ανήρτησε δυο σχετικά πανώ διαμαρτυρίας , σκωπτικού περιεχομένου, στον επαρχιακό δρόμο Λευκάδας – Νυδριού, στον οικισμό της Λυγιάς! Κι όταν κατά την διάρκεια της νύχτας κάποιοι (ποιοι άραγε;) κατέβασαν το ένα απ΄ τα δυο, ο Σύλλογος, εκτός που το ξανα-τοποθέτησε την επομένη, εξέδωσε κι ένα αρκούντως διαφωτιστικό δελτίο τύπου, μάλλον για όσους δεν θα περνούσαν να δουν τα πανώ…

4

Η πλατεία των Καρυωτών χωρίς ίχνος στολισμού

Η ιστορία με την εγκατάσταση απ΄το Επιμελητήριο του παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία και η πυκνή …ελατοφύτευση του πεζόδρομου της αγοράς, που έκανε γνωστό χιουμορίστα της πόλης να σχολιάσει πως ξεπερνά σε πυκνότητα ακόμη και την δενδροφύτευση  …νεκροταφείου, έφερε νέες γκρίνιες κυρίως στους καταστηματάρχες, όχι μόνο των χωριών αλλά και της πόλης αυτή τη φορά και κυρίως εκείνων που τα μαγαζιά τους δεν είναι στον πεζόδρομο ή στην πλατεία!

Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες που εισπράξαμε λοιπόν από πολλούς επαγγελματίες που προέρχονται κυρίως από Νυδρί, Καρυά, Λυγιάα-Καριώτες και Βασιλική,  απευθυνθήκαμε στους προέδρους των ντόπιων εμπορικών Συλλόγων και Επαγγελματιών Λευκάδας και Ελλομένου και τους ζητήσαμε να τοποθετηθούν για τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου και του προέδρου του, οι οποίες αφενός τους αφορούσαν πιο άμεσα και αφετέρου ήταν αυτές που πυροδότησαν την οργή συναδέλφων τους επαγγελματιών. Θα έλεγα πως ήταν αρκετά επιφυλλακτικοί να το κάνουν, μολονότι γνώριζαν -όπως μας είπαν- ότι πολλοί από τους καταστηματάρχες της περιοχής του Συλλόγου τους αντιδρούσαν στις καινοφανείς εμπνεύσεις και τις συνακόλουθες ενέργειες του Επιμελητηρίου.

5

Το κεντρικότερο σημείο του Νυδριού!

6

Ευτυχώς όμως που υπάρχουν οι …Σύλλογοι!

7

Αυτό είναι το μοναδικό στολίδι στο Μεγάλο Αυλάκι!

Η πρόεδρος του Εμπορικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Ελλομένου κα Ελένη Ροντογιάννη, απέφυγε να τοποθετηθεί με το σκεπτικό πως ακόμη δεν έχει γίνει σχετική  συζήτηση στο Διοικητικό τους Συμβούλιο.   Σχεδόν ίδια ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου Επαγγελματιών Νικιάνας κ. Στέφανου Μανωλίτση, με την διαφορά ότι αυτός μας ενημέρωσε πως, αύριο (Πέμπτη 29-12-16) θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου τους και δεν θα ήθελε να τους προκαταλάβει, όμως ευχαρίστως να τοποθετηθεί μετά… Δυστυχώς δεν γίνεται να τον περιμένουμε, παρότι πολύ θα το θέλαμε, γιατί τότε η εφημερίδα μας θα έχει ήδη τυπωθεί…

8

Η φάτνη του Περιγιαλίου είναι η περσινή που έφτιαξε το “Αηδονάκι” κι αυτή όμως φέτος εξορίστηκε εκτός χωριού και μάλιστα σε σημείο πολύ επικίνδυνο, πολύ κοντά σε κλειστή στροφή!

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας (της πόλης) όμως κ. Αντώνης Δουβίτσας, τοποθετήθηκε πιο «πολιτικά», λέγοντας ότι θα αξιολογήσουμε  τι έγινε,  όταν ολοκληρωθούν οι  συγκεκριμένες εκδηλώσεις. «Αν οι επιλογές του Επιμελητηρίου δικαιωθούν εκ του αποτελέσματος και ωφεληθούν τα καταστήματα της πόλης, τότε καλώς έγινε αυτό που έγινε. Γιατί δεδομένου πως τα έξοδα που πληρώνει το Επιμελητήριο προέρχονται αποκλειστικά απ΄τις συνδρομές των μελών του, δουλειά του είναι να κοιτάζει και να προάγει τα συμφέροντα των επαγγελματιών. Δεν με απασχολεί συνεπώς το Επιμελητήριο να υποκαταστήσει τον δήμαρχο. Ούτε και θεωρώ πρέπον, να ενδιαφέρομαι ας πούμε εγώ για δήμαρχος, και να προσπαθώ να προβληθώ προσωπικά βάζοντας μπροστά το Επιμελητήριο…»

9

Μια νέα σύνθεση, που αλλού(;) μα στην πόλη βέβαια! Προσέξτε όμως την αγαστή συνύπαρξη: Καμήλες και μάγοι απ΄ την μια μεριά, έλατα και χιονάνθρωποι απ΄ την άλλη!

Δεν ξέρω γιατί, αλλά τελικά μου δημιουργήθηκε η αίσθηση πως αυτή η υπόθεση των στολισμών και του παγοδρομίου, που τώρα δείχνει παγωμένη, όχι μόνο θα ξεπαγώσει με το νέο έτος, αλλά δεν  αποκλείεται και ν΄ ανάψει φωτιές!

************

Υ.Γ.: Παρατηρώ ότι όποτε σχολιάσω κάτι για τα “έργα τούτων των ημερών” του Επιμελητηρίου, συνήθως δέχομαι όχι απλά αρνητική αλλά “θυμωμένη” κριτική. Δεν ξέρω -κι ούτε με απασχολεί άλλωστε- αν αυτές οι κριτικές είναι αυθόρμητες ή κατευθυνόμενες. Θα ήθελα όμως όμως να ξεκαθαρίσω δυο-τρια πραγματάκια:

Το πρώτο είναι πως τα ζητήματα αισθητικής είναι ζητήματα προσωπικά που πολύ δύσκολα περιορίζονται σε όρια και κανόνες. Απ΄την άλλη είναι ζητήματα υποκειμενικά, για τον απλούστατο λόγο ότι στην αισθητική δεν υπάρχει αντικειμενικότητα. Που σημαίνει πως σχολιάζω με την δική μου αισθητική και βέβαια εξυπακούεται ότι δεν απαιτώ να συμφωνείτε όλοι μαζί μου. Συνεπώς μην περιμένετε και πολλοί από σας να συμφωνήσω κι εγώ μαζί σας…

Το δεύτερο είναι πως πιστεύω ότι έχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Που σημαίνει ότι δεν θεωρώ κακό, ακόμα και σε κάτι πολύ καλό να ψάξω για κάτι καλύτερο. Άλλωστε είναι γνωστό πως το ΦΟΡΤΣΑ γενικότερα απεχθάνεται τα λιβανίσματα και τους επαίνους, ενώ εόιναι πάντα φειδωλό στις καλές κριτικές. Όσοι ψάχνουν πολλά μπράβο και λιβανίσματα, ας απευθυνθούν αλλού. Είναι γνωστό πως υπάρχουν συνάδελφα ΜΜΕ που με δόγμα τους ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, δεν φείδονται λιβανιού και επαίνων…

Το τρίτιο είναι ότι θέλω να ξεκαθαρίσω, πως μη έχοντας ούτε πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε κανενός είδους συμφέρον ή σκοπιμότητα απ΄την δημοσσιογραφική μου δράση, γράφω τα πράγματα όπως τα βλέπω και αδιαφορώ παγερά αν κάποιοι θα ικανοποιηθούν ή κάποιοι άλλοι θα πικραθούν. Και προπαντός ξεκαθαρίζω πως εγώ, ούτε για υποψήφιος δήμαρχος έχω βάλει πλώρη, ούτε συνδυασμό για τις δημοτικές εκλογές κάνω. Αυτά και ελπίζω να έγινα κατανοητός, (όχι πως με νοιάζει και πολύ δηλαδή…)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *