Ο Σύλλογος Εργαζομένων καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο να γραφτούν εκεί…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Λευκάδα 13 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

 

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ – Η ΕΝΟΤΗΤΑ, Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ Η  ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ  ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

 

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, η επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση, κουαρτέτο και μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζεται αμείωτη. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να μας «σερβίρει» τη δεύτερη αξιολόγηση, την περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Σε αυτές τις συνθήκες η ενότητα όλων των κλάδων, όλων των εργαζομένων είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Δεν χωράει κανένας αποκλεισμός κανενός συναδέλφου. Στο νοσοκομείο το ¼, του συνόλου,  37 εργαζόμενοι είναι εκτός σωματείου.

Η ενότητα απαιτεί σωματεία οργανωτές του αγώνα, που δεν  διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε μόνιμους και συμβασιούχους, σε “εργολαβικούς” και “επικουρικούς”. Είναι υποχρέωση κάθε σωματείου, που θέλει στοιχειωδώς να εκτελεί τα καθήκοντά του προς τους εργαζόμενους τους οποίους εκπροσωπεί, να δέχεται στις γραμμές του το σύνολο των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Επιβάλλεται άλλωστε από τις ίδιες τις εξελίξεις.

Νέες μορφές ελαστικών σχέσεων εργασίας προωθούνται από κυβέρνηση – ΕΕ, στα πλαίσια του νοσοκομείου επιχείρηση. Ελαστικές εργασιακές σχέσεις υπάρχουν εδώ και χρόνια που αντικαθιστούν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά  (προσλήψεις μέσω κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, μέσω ΕΣΠΑ, πρακτικάριοι κτλ.). Από τις ίδιες  λοιπόν τις εξελίξεις, η ισότιμη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στο σωματείο είναι αυτονόητη και  επιβεβλημένη. Ο διαχωρισμός των εργαζομένων αποδυναμώνει τον αγώνα και εξυπηρετεί την εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που δουλεύουν “πλάι-πλάι” με τους μόνιμους, αποτελούν  αναπόσπαστο κομμάτι για την παροχή υγείας του λαού μας και προσφέρουν σημαντικό έργο παρόλα τα κουτσουρεμένα δικαιώματα λόγω της εργασιακής τους σχέσης έτσι όπως την επέβαλλαν οι αντεργατικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων και τη συνεχίζει η σημερινή.

Ήδη πολλά σωματεία νοσοκομείων, όπως  πχ Ευαγγελισμού, Ηρακλείου, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας όπου και ο Πρόεδρος είναι επικουρικός ιατρός, κ.α,  αλλά και σωματεία του δημοσίου πχ  ΟΤΑ Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πάτρας κ.α,  εγγράφουν στα πρωτοβάθμια σωματεία  τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Υλοποιώντας την δέσμευση μας στους συναδέλφους για την ενότητα και την από κοινού πάλη όλων των  εργαζομένων,   το Δ.Σ αποφάσισε με απόλυτη πλειοψηφία   να έχουν δικαίωμα εγγραφής στο σύλλογο όλοι οι εργαζόμενοι  με ελαστικές μορφές απασχόλησης που απασχολούνται έστω και δύο μήνες στο νοσοκομείο σύμφωνα και με το συνδικαλιστικό νόμο 1264/82.

Το καταστατικό που γράφτηκε όταν δεν υπήρχαν άλλου είδους εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, πλην των μονίμων  είναι απαρχαιωμένο και έρχεται σε αντίθεση με  τις νέες εργασιακές σχέσεις που σήμερα επικρατούν στα νοσοκομεία  και η βασική αρχή που  πρέπει να διέπει κάθε πολιτική και συνδικαλιστική δράση, είναι ότι μόνο ενωμένοι και αποφασισμένοι όλοι μαζί οι εργαζόμενοι μπορούμε  να πετύχουμε  κάτι, ιδιαίτερα στις σκληρές συνθήκες που ζούμε και δουλεύουμε.

Έτσι, είναι απολύτως φυσιολογική και θετική εξέλιξη η απόφαση για  εγγραφή στο σωματείο όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση.

Με αυτήν την απόφαση το σωματείο μας δηλώνει και έμπρακτα το αυτονόητο, ότι όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα εργασιακής σχέσης δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, όλοι βάλλονται και τσακίζονται από τα αντεργατικά μέτρα που τσακίζουν την καθημερινότητα μας και ο δρόμος του αποτελεσματικού αγώνα περνάει απαραίτητα μέσα από την  ταξική ενότητα.

Συμπεράσματα θα πρέπει να βγάλουν οι συνάδελφοι εργαζόμενοι για τη στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στο πρόσφατο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ που  ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ την πρόταση των ταξικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για την εγγραφή στις δευτεροβάθμιες ομοσπονδίες και στην ΑΔΕΔΥ των 110.000 ελαστικά απασχολούμενων συναδέλφων στο δημόσιο,  που ενώ στηρίχτηκε από την   πλειοψηφία του 70% των αντιπροσώπων  , για 5%, 20 ψήφους δεν συμπλήρωσε την  απαιτούμενη  πλειοψηφία των ¾ για την αλλαγή του καταστατικού.

 Άρα,  οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ πήραν σαφή θέση αποκλεισμού των πιο καταπιεζόμενων εργαζόμενων στα συνδικάτα την ίδια στιγμή μάλιστα που πολλοί από τους αντιπροσώπους πήγαν  στο συνέδριο και με την ψήφο των ελαστικά απασχολούμενων εργαζομένων στα πρωτοβάθμια σωματεία. Αυτός είναι ο εκφυλισμός του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Καλούμε τους επικουρικούς, τους αγροτικούς, τους εργαζόμενους  με τις ατομικές συμβάσεις και του εργολαβικού συνεργείου να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους  στο σύλλογο ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την αντιλαϊκή πολιτική που ισοπεδώνει τα δικαιώματά μας.

 

Καλούμε, επίσης, όλα τα σωματεία του δημοσίου  να προχωρήσουν στην εγγραφή όλων των εργαζομένων που εργάζονται στους ίδιους χώρους, ώστε η ενότητα για την οποία μιλάμε να γίνει πραγματικά υπόθεση όλων.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Για το Δ.Σ

 

Ο Πρόεδρος                                                                                                                                Ο Γ. Γραμματέας

 

Βεργίνης Χρήστος                                                                                                                  Βεργίνης Αθανάσιος

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *