Διακήρυξη της “Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ»

στηρίζεται από το (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο) Π.Α.ΜΕ.

Μετατρέπουμε την αγανάκτηση σε ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ

Στέλνουμε μήνυμα ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ & ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Τετάρτη 19 Οκτώβρη 2016

πάρτε μαζικά μέρος στις εκλογές του Σωματείου μας!

 

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε, απευθυνόμαστε σε εσένα που :

  • Δυσκολεύεσαι να τα βγάλεις πέρα γιατί μας πετσόκοψαν τους μισθούς, μας έχουν ρημάξει στους φόρους, μας χρωστάνε τα  δεδουλευμένα μας.
  • Κάθε μέρα που έρχεσαι στη δουλειά, έρχεσαι αντιμέτωπος με τις ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα, υλικά & την εντατικοποίηση που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
  • Αγανακτείς γιατί βλέπεις ότι οι συνθήκες στο νοσοκομείο συνεχώς χειροτερεύουν και μεγαλώνει η ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, που αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται.
  • Αγωνιάς γιατί με τα νέα μέτρα είναι φανερό πως η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, όμως προβληματίζεσαι αν υπάρχει διέξοδος από την σημερινή κατάσταση και ποια πρέπει να είναι η δική σου στάση και δράση.

Να μη δεχτούμε τη νέα άγρια επίθεση

με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς αγώνες και αντίσταση.

Οι εκλογές στο Σωματείο μας γίνονται σε μία κρίσιμη περίοδο. Μπροστά μας είναι, και θα χρειαστεί να αντιπαλέψουμε, την  καταιγίδα των μέτρων του 3º  Μνημονίου,  που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, και ΠΟΤΑΜΙ και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ακολουθούν αμέσως μετά.

  1. Νομοθέτησαν τη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος με μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων με εξαΰλωση των αποθεματικών τους.
  2. Κατέθεσαν τροπολογία που προβλέπει ότι μπορεί να μεταφερθεί μέρος της ευθύνης για χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας στους Δήμους και τις Περιφέρειες (και μέσω αυτών στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών). Με την εφαρμογή της τροπολογίας, θα μεγαλώσει η διαφοροποίηση των δημόσιων μονάδων υγείας, ανάλογα με το σε ποια περιοχή βρίσκονται και την οικονομική κατάσταση του αντίστοιχου Δήμου ή Περιφέρειας και το κυριότερο, ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που προβλέπει ότι η ευθύνη για τα δημόσια νοσοκομεία θα περάσει στις Περιφέρειες και για τα κέντρα υγείας στους Δήμους.
  3. Σχεδιάζουν την πλήρη εφαρμογή της κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων και των Θεραπευτικών οικονομικών Πρωτοκόλλων που οδηγούν στην λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοικονομικά κριτήρια, που από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας, πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας.
  4. Ακολουθούν και άλλα αντιλαϊκά μέτρα:
  • Νέο πλαίσιο για την αξιολόγηση των εργαζομένων στο δημόσιο και η σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση, δηλαδή νέες μειώσεις.
  • Σύστημα μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο με υποχρεωτικές μετακινήσεις.
  • Σχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας.
  • Νέα οργανογράμματα με μειώσεις οργανικών θέσεων, συγχωνεύσεις, κλεισίματα τμημάτων-υπηρεσιών.
  • Νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα  υγείας με δραστικές περικοπές και ελάχιστες παροχές για όλους.

Και ο κατάλογος των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει τέλος…

Ο στόχος τους είναι να γίνουμε ακόμα φτηνότεροι εργαζόμενοι ώστε να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, παίρνουν παρόμοια μέτρα, συντονισμένα, σ ’όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε έχουν χρέος, είτε όχι. Είτε έχουν Μνημόνια, είτε όχι. Είτε είναι στο ευρώ, είτε έχουν διατηρήσει το εθνικό νόμισμα.

Γι’ αυτά τα συμφέροντα, διαπραγματεύεται η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διεκδικώντας ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Έχουν ήδη συμφωνήσει ότι πρέπει  οι εργαζόμενοι να χάσουν  κι άλλα δικαιώματα για να αρχίσει  ξανά «η ανάπτυξη» πάνω στα ερείπια των αναγκών μας.

Συνάδελφοι ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:

  • Τα ψέματα που είπαν ότι θα έσκιζαν τα μνημόνια.
  • Ότι κανείς δεν διαπραγματεύτηκε για σένα , αλλά μόνο για τα δικά τους αφεντικά , για το πόσο θα στηρίξει το κράτος τους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Ότι είναι μεγάλο παραμύθι ο διαχωρισμός μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί αφού όλοι μαζί με το μανδύα της εθνικής συνεννόησης παζαρεύουν πόσα θα χάσει ο λαός.
  • Ότι κορόιδεψαν το λαό ότι μπορεί δήθεν η ΕΕ να …αλλάξει, να πάρει ανθρώπινο πρόσωπο, ότι τάχα είναι το «κοινό μας σπίτι».

 

Οι εργαζόμενοι  στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ στο ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ και στο Κ.Υ. ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ  ζούμε καθημερινά τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Η άθλια κατάσταση στη ζωή μας και στη δημόσια υγεία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βλέπει τις παροχές υγείας του λαού ως “κόστος”, που εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία, όχι δικαίωμα αλλά κόστος για το κράτος και τους εργοδότες και πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες.

  • Στο νοσοκομείο τα προβλήματα αυτά είναι στον υπερθετικό βαθμό λόγω της διάλυσης και ανυπαρξίας πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας, της τρομακτικής υποστελέχωσης,   της καθημερινής εφημέρευσης, της αύξησης των τουριστικών ροών και των αναγκών που καλείται να καλύψει.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση έχουν σαν αποτέλεσμα:

  • Εξουθένωση του προσωπικού που «γερνάει»,  μέσα από εξοντωτικές βάρδιες, οφειλόμενα ρεπό και άδειες. Οι ελλείψεις προσωπικού δεν είναι αστοχία ή ανικανότητα αυτής ή της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι ο δρόμος που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κυριαρχία των ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ εργασιακών σχέσεων με απαράδεκτες συνθήκες, εξευτελιστικούς μισθούς, χωρίς δικαιώματα με το κεφάλι σκυφτό!
  • ΑΠΕΙΛΕΣ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΡΙΑ καθήκοντα προκειμένου να λειτουργήσει δήθεν  το νοσοκομείο ανεξάρτητα εάν αυτό είναι ασφαλές για τους συναδέλφους και τους ασθενείς.
  •  Μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών, κάποιες φορές εξαιρετικά επιζήμια για την υγεία τους.
  • Επιδότηση ποικιλότροπος του ιδιωτικού τομέα υγείας στη βάση της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού, ιατρικού κτλ  και το  νοσοκομείο διάτρητο στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
  • Καθυστέρηση και περικοπή σε μεγάλο βαθμό των πληρωμών των υπερωριών, νυχτερινών, εφημεριών  αλλά και  μη έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας των επικουρικών , δημιουργώντας πρόβλημα  επιβίωσης ακόμα σε πολλούς από εμάς.
  •   Ελλείψεις σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κι αναλώσιμα.
  • Ανυπαρξία και υποβάθμιση σε μεγάλο βαθμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας που αφορά  όλους αλλά και  τους  αγροτικούς και ειδικευόμενους  γιατρούς που αντί να εκπαιδεύονται υποχρεώνονται σε εξοντωτική εργασία πολλές φορές ακόμα και με απειλές.

ΓΙΑ ΜΑΣ, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αγωνιστική παρέμβαση σ ’αυτές τις εξελίξεις και γι’ αυτό χρειαζόμαστε ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ!

Κι αυτές οι εκλογές μπορούν να αξιοποιηθούν για τη συνέχιση και ώθηση της πάλης, με νέες δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στη νέα θύελλα, για ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Σωματείο είμαστε όλοι εμείς οι 180 εργαζόμενοι που έχουμε ασύλληπτη δυναμική αν ενωθούμε στη βάση των προβλημάτων μας που είναι κοινά κι απέναντι στον αντίπαλο που είναι ίδιος.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩ –ΚΑΤΩ!

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ  το παραμύθι περί ανεξάρτητων συνδικαλιστών.Όλα  τα προηγούμενα χρόνια σαν εκλεγμένοι συνδικαλιστές στήριξαν την γραμμή της συνεννόησης, της διαχείρισης, της ταξικής ειρήνης με την εργοδοσία,  τις  Διοικήσεις και τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων , τσακίζοντας έτσι την συνείδηση  και το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, αφήνοντας τους  απροετοίμαστους  στην γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα μας  .

Συνάδελφε, τους ξέρεις ήδη πολύ καλά. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΣ!  Τώρα «στα δύσκολα» ντύνονται με τον μανδύα της δήθεν ανεξαρτησίας  γιατί απλά δεν μπορούν ή ντρέπονται να υπερασπιστούν τις αντιλαϊκές πολιτικές που έχουν ονοματεπώνυμο (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- ΠΟΤΑΜΙ ) και μας οδήγησαν στη σημερινή καταστροφή.

ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ από τους αγώνες απόντες  από τις Γενικές  Συνελεύσεις ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ  στις Γενικές Απεργίες, δεν μας ξεγελούν πια .

ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΟΙ όσο δεν πάει απέναντι στο ΠΑΜΕ για όσα οι ίδιοι ποτέ δεν έκαναν. Είναι αυτοί που σπέρνουν τη μείωση απαιτήσεων, την ηττοπάθεια, την αποδιοργάνωση του κινήματος. Την υποταγή στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΧΤΥΠΟΥΝ   την ενότητα των συναδέλφων προβάλλοντας το «τοπικό πρόβλημα» , το συντεχνιακό αποκρύπτοντας την πολιτική που τα γεννά, ώστε να μας βρίσκουν τα χειρότερα ανοργάνωτους, απομονωμένους,  ΑΣΦΑΙΡΟΥΣ..

Είναι ξεκάθαρο πια στον καθένα ότι αυτές οι δυνάμεις και συνδικαλιστές  δεν πρόκειται να συγκρουστούν με τις πολιτικές που στηρίζουν το σύστημα της ολοένα πιο βαθιάς εκμετάλλευσης. Δεν μπορούν και κυρίως, δεν θέλουν να συγκρουστούν. Η αποδυνάμωσή τους, είναι προϋπόθεση για το ζωντάνεμα του σωματείου στη βάση των λαϊκών αναγκών!

Συνάδελφοι, εσείς που νιώθετε ότι φτάσατε στα όριά σας, μην απελπίζεστε!

Υ Π Α Ρ Χ Ε Ι       Δ Ι Ε Ξ Ο Δ Ο Σ !

Όλοι μαζί σαν μια γροθιά: οι μόνιμοι με τους αορίστου, τους επικουρικούς, τους συμβασιούχους, τους εργολαβικούς! Έτσι αντιμετωπίζεται ο φόβος. Σ’ αυτή τη μάχη το «δε με νοιάζει», η αποχή και τα λευκά θα καταμετρηθούν ως «συμφωνώ» με την κυρίαρχη πολιτική.

Χρειαζόμαστε σωματείο ισχυρό – υπερασπιστή των συμφερόντων της τάξης μας για να βάζουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Σωματείο σημαίνει όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι σ’ ένα ποτάμι αντίστασης που θα σαρώσει την εργοδοσία. Σωματείο που θ’ αναδεικνύει ζητήματα και «ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΥΒΕΙ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ …ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΟ ΧΑΛΙ».

ΣΩΤΗΡΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ – ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Αξιοποιήστε την εμπειρία σας προς όφελός σας και όχι προς όφελος όσων ευθύνονται γι αυτή την κατάσταση.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ τι είναι αυτό που εμποδίζει σε μια εποχή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης έχει φτάσει σε ασύλληπτες διαστάσεις,  να μας καλούν αυτοί που τα εκατομμύρια τους θέλουν να  τα κάνουν δισεκατομμύρια να ζούμε πολύ χειρότερα από τους γονείς μας και  τα παιδιά μας να περάσουν ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. Να τεθεί η επιστήμη στην υπηρεσία του λαού.  Ο προσωπικός αγώνας καθενός από εμάς κόντρα σε όλους αυτούς που μετατρέπουν την υγεία σε εμπόρευμα θα δώσει καρπούς μέσα στον οργανωμένο συλλογικό αγώνα.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ τη μόνη δύναμη που δοκιμασμένα δεν φοβάται να συγκρουστεί.  Την «Αγωνιστική Συσπείρωση εργαζομένων»  που όλο το προηγούμενο διάστημα παλέψαμε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις εξελίξεις. Αποκαλύψαμε, προειδοποιήσαμε, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΑΜΕ έτσι ώστε να εμποδιστεί η εφαρμογή των αντιλαϊκών  μέτρων και στο δικό μας νοσοκομείο. Πρωτοστατήσαμε και οργανώσαμε κινητοποιήσεις, συντονίσαμε τον αγώνα μας με άλλα σωματεία και λαϊκούς φορείς για το δικαίωμα όλων σε υψηλού επιπέδου και δωρεάν υγεία.

Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε

ü Να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα – Δεν αποδεχόμαστε τις απώλειες!

ü Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών. Αποκλειστικά δημόσια, υποχρεωτική ασφάλιση για όλους.

ü Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Αναπλήρωση απωλειών στους μισθούς με προτεραιότητα τους πιο χαμηλόμισθους.

ü Μαζικές ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού. Μονιμοποίηση των επικουρικών και των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία και στις ατομικές  συμβάσεις.

ü Να καταργηθεί η αξιολόγηση που οδηγεί σε διαθεσιμότητες, λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και νέα χαράτσια για τους ασθενείς.

ü Να μην συγχωνευθεί – κλείσει καμιά κλινική, τμήμα, δημόσια μονάδα υγείας. Ενίσχυση εδώ και τώρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ü Επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο νοσοκομείο. Άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας κι ασφάλειας σε όλους τους χώρους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *