Η τοπική συνέλευση για την ανυπαρξία διαθέσιμων τάφων στη Νικιάνα

1dsc05208

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινότητα Αλεξάνδρου εξ αιτίας της πληρώσεως τόσο του νεκροταφείου Νικιάνας όσο και εκείνου στο χωριό Αλέξανδρος. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει η δυνατότητα σήμερα να ταφεί κάποιος εκεί, αν η οικογένειά του δεν διαθέτει δικό της τάφο (και ο οποίος βέβαια να έχει μείνει ανενεργός για το προβλεπόμενο διάστημα της τριετίας).

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αλεξάνδρου λοιπόν συγκάλεσε τοπική συνέλευση την Κυριακή το πρωί στο πρώην κοινοτικό κατάστημα της Νικιάνας, με σκοπό να συζητηθεί το φλέγον αυτό θέμα. Μολονότι ο αριθμός των  δημοτών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση δεν ήταν ο αναμενόμενος, έγινε μια καλή συζήτηση του προβλήματος, με την παρουσία του εφημέριου του χωριού, του τοπικού συμβουλίου, του αντιδημάρχου Γεωργίου Φίλιππα και της δημοτικής συμβούλου (της αντιπολίτευσης) Εύας Κατωπόδη.

Δυο ήταν οι πιθανές λύσεις που εξετάστηκαν: Πρώτον η επέκταση του υπάρχοντος Κοιμητηρίου Νικιάνας με την αγορά -εφ όσον υπάρξει συμφωνία και εφόσον ξεπεραστεί ο περιορισμός της μικρής απόστασης απ΄τον οικισμό- ενός παρακείμενου (εφαπτόμενου) μικρού οικοπέδου, ιδιοκτησίας της οικογένειας Κολυβά στο οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί το υπάρχον. Όμως λόγω του μικρού εμβαδού του οικοπέδου (300 τ.μ.), μόνο προσωρινή λύση του προβλήματος θα αποτελούσε, αφού μετά από κάποια χρόνια θα γεμίσει κι αυτό.  Σαν δεύτερη λύση τέθηκε η ανεύρεση ενός κατάλληλου χώρου, στον οποίο να μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο και επαρκές Κοιμητήριο, όχι μόνο για τις παρούσες και τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες αλλά και γι αυτές του μέλλοντος.

%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%84%cf%84%ce%bf%cf%83-%ce%b3%ce%b9%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%83

Ο κ. Γιώργος Βρεττός

Προς αυτό το δεύτερο ενδεχόμενο, ενδιαφέρον είχε η πρόταση του παρευρισκόμενου δημότη Γεωργίου Βρεττού, ο οποίος δήλωσε ότι παραχωρεί (ο ίδιος κι ο ένας ακόμη απ΄τα αδέλφια του), ένα οικογενειακό τους κτήμα έκτασης 14 στρεμμάτων, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει παλαιότερα η τότε κοινότητα για χωματερή και το οποίο απέχει πολύ περισσότερο απ΄το όριο των 250 μέτρων -που θέτει ο νόμος- απ΄τον οικισμό. Και για την συγκεκριμένη πρόταση όμως υπάρχουν δυο σοβαρές δυσκολίες: Η μία είναι πως πρέπει να συμφωνήσουν για την παραχώρηση και τα άλλα αδέλφια της οικογένειας και η άλλη ότι την έκταση διεκδικεί και το Ελληνικό Δημόσιο!

Καταλήγοντας η συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει σε αποσαφήνιση και των δυο εκδοχών, ενεργώντας τα δέοντα.

Παρόμοιο οξύ πρόβλημα πάντως  με την Νικιάνα αντιμετωπίζουν αρκετά Κοιμητήρια στην περιοχή του π. δήμου Ελλομένου, (όπως λ..χ. του Βλυχού, των Χαραδιατίκων κ.λ.π.) οι δημότες των οποίων συνήθως καταλήγουν να αγοράζουν τάφο στο Νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής της τοπικής κοινότητας Νεοχωρίου, όπου προς το παρόν υπάρχει επάρκεια. Επίσης και άλλα Κοιμητήρια του νησιού αντιμετωπίζουν πρόβλημα επέκτασης, αφού με την “περίεργη” νομοθεσία που τα διέπει, οι επεκτάσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες λόγω των (μεταγενέστερων) σπιτιών που χτίζονται -νόμιμα(!)- γύρω τους και που τους στερούν την δυνατότητα επέκτασης αφού είναι πολύ κοντύτερα απ΄τα 250 μέτρα που προβλέπεται ν΄ απέχει το Νεκροταφείο απ΄το πλησιέστερο σπίτι του οικισμού…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *