Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ
Δεν έμοιαζε με κανένα προηγούμενο το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας. Γιατί εκτός απ΄ την οξύτητα που κυριάρχησε, με ασάφεια κι ερωτηματικά ξεκίνησε, σε μεγαλύτερη ασάφεια και περισσότερα ερωτηματικά κατέληξε!
Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Υποτίθεται πως το θέμα που θα κυριαρχούσε σ΄ αυτή την συνεδρίαση του Δ.Σ. (της Δευτέρας 11-7), θα ήταν να ληφθεί απόφαση για το Θέμα 8 που συζητήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση (της 1ης Ιουλίου 2016) και που αφορούσε την αποδοχή ή όχι της πρότασης του Πολυτεχνείου, που υποδείκνυε σαν την καταλληλότερη περιοχή για την δημιουργία ΧΥΤΥ τον Αμμόκαμπο, πάνω απ΄ την Εγκλουβή.
Στο διάστημα μεταξύ των δυο Δημοτικών Συμβουλίων όμως, αλλάξανε τα πράγματα. Για κάποιο λόγο, η δημοτική Αρχή αναδιπλώθηκε κι άλλαξε το 1ο θέμα συζήτησης σε «απόφαση του Δ.Σ. για τον εντοπισμό επιπλέον θέσεων χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) εντός του Δήμου Λευκάδας και την αξιολόγηση αυτών απ΄ το Ε.Μ.Π.». Τι σημαίνει και γιατί έγινε αυτή η αναδίπλωση; Οφείλεται στην σφοδρή αντίδραση των κατοίκων του ορεινού όγκου, κι όχι μόνο των Εγκλουβησάνων; Ή μήπως πρόκειται για έναν υπολογισμένο τακτικό ελιγμό με συγκεκριμένη σκοπιμότητα; Προς το παρόν δεν μπορεί ν΄ αποφανθεί κανείς από μας τους απλούς παρατηρητές. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως πως οσονούπω, στο κοντινό μέλλον, τόσο οι αιτίες της αναδίπλωσης όσο κι οι προθέσεις της δημοτικής Αρχής θ΄ αποσαφηνιστούν…
Ούτε κι αυτό το (νέο) θέμα όμως ήταν το κυρίαρχο στο συγκεκριμένο Συμβούλιο. Γιατί με ευθύνη κυρίως της πλειοψηφίας, επισκιάστηκε απ΄ το γενικότερο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, που αποτελεί και τον οδυνηρό βρόγχο στον λαιμό της δημοτικής Αρχής. Εύκολα βέβαια αυτή καταγγέλλει αόριστα τους προηγούμενους σε βάθος σαρανταετίας, πως εκείνοι δημιούργησαν το πρόβλημα, όμως τα δυο τελευταία χρόνια είναι αυτή στην εξουσία κι αντί να το αντιμετωπίσει ως όφειλε, το άφησε να γίνει εκρηκτικό μη κάνοντας απολύτως τίποτα. Άλλωστε, ο αρχηγός της, συμμετέχοντας ανελλιπώς σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της τελευταίας δεκαετίας, ούτε άγνοια του ζητήματος μπορεί να επικαλεστεί, ούτε πως δεν ήξερε τι υπόσχονταν, όταν προεκλογικά υπόσχονταν λύσεις…
Η κατασκευή ΧΥΤΥ ασφαλώς και είναι ένα σημαντικό βήμα στην μελλοντική διαχείριση των απορριμμάτων. Για να γίνει όμως, εκτός απ΄ τον χώρο, θα πρέπει να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και βέβαια να πάρει πριν όλες τις δύσκολες αδειοδοτήσεις που χρειάζονται. Με μέτριους λοιπόν υπολογισμούς όλα αυτά θα χρειαστούν 3 με 4 χρόνια! Και βέβαια για να λειτουργήσει, θα πρέπει πριν να έχει εγκατασταθεί και να λειτουργεί η μονάδα επεξεργασίας (ΜΟΠΑΚ)… Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως το άμεσο και πιεστικότατο πρόβλημα της δημοτικής Αρχής δεν είναι το ΧΥΤΥ αλλά τι κάνει με τα σκουπίδια τώρα!
Άρα μόνο αβάσιμος δεν είναι ο προβληματισμός που τέθηκε ξεκάθαρα απ΄ την δημοτική σύμβουλο Εύα Κατωπόδη αλλά και με διάφορους τρόπους από αρκετούς ακόμη δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και άλλους παράγοντες της συνεδρίασης, ότι πραγματικό ζητούμενο για την δημοτική Αρχή δεν είναι ο ΧΥΤΥ, αλλά αφού οριοθετηθεί ο χώρος, να χρησιμοποιηθεί αμέσως (και υποτίθεται …προσωρινά λόγω της έκτακτης ανάγκης) σαν χωματερή που θα της λύσει το σημερινό επείγον πρόβλημα… Για το τι θα γίνει στο μέλλον μάλλον δεν πολυνοιάζονται, γιατί όσο και να είναι στον κόσμο τους, δεν νομίζω να περνάει απ΄ το μυαλό κανενός τους πως θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην εξουσία και μετά τις επόμενες εκλογές…
Ο παραπάνω υποθετικός συλλογισμός, αφενός μεν ερμηνεύει για ποιο λόγο επιλέχτηκε άρον-άρον ο Αμμόκαμπος, (που εκτός των άλλων, διαθέτει και άφθονο υλικό για επικάλυψη) και αφετέρου έρχεται και «κουμπώνει» με διάφορα πράγματα που συνέβησαν σε ανύποπτο χρόνο.
Ας τα θυμηθούμε: Τον Μάρτη του 2015 ο δήμαρχος με επιστολή του προς το Ε.Μ.Π. και ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητά να μελετήσει την καταλληλότητα για ΧΥΤΥ κάποιων χώρων που τους υποδεικνύει ο ίδιος και που (για πρώτη φορά) περιλαμβάνεται σ΄ αυτούς κι ο Αμμόκαμπος. Μετά από 4 μήνες, στις 2-7-2015, «θυμήθηκε» να φέρει το θέμα της μελέτης του Ε.Μ.Π. στο δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να το ενημερώσει για την επιστολή του με την οποία ουσιαστικά είχε ήδη παραγγείλει την μελέτη, με τις τοποθεσίες που είχε επιλέξει ο ίδιος!
Απρίλιο και Μάιο του 2016 ξεσπούν κάποιες φωτιές στην χωματερή των Αλυκών, η μία μάλιστα εκ των οποίων είχε περίπου προφητευθεί ακριβώς την προηγούμενη μέρα, από τον πρώην εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας! Ο πρώην μάλιστα τότε είχε περιγράψει στο Δ.Σ. με πολύ μελανά χρώματα την μη ανταπόκριση της δημοτικής Αρχής στις απαιτήσεις του νόμου, στις οποίες κώφευε παρά τις δικές του οχλήσεις, γεγονός που τον οδήγησε στην παραίτηση.
Στο Δ.Σ. της 10ης Μαΐου και με εντελώς ανύποπτο τρόπο, αποχαρακτηρίζονται από οικισμοί τόσο ο Αμμόκαμπος όσο και το Νταμάρι Καλαβρού(!), δυο απ΄ τις πέντε περιοχές δηλαδή που εδόθησαν για να κριθούν σαν υποψήφιες για ΧΥΤΥ απ΄ το Πολυτεχνείο. Την ίδια περίπου περίοδο, με αφορμή τις πυρκαγιές στην χωματερή και κατόπιν ενεργειών της δημοτικής Αρχής ο Δήμος κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οπότε όλα που αφορούν τις αποφάσεις γίνονται ευκολότερα, άσχετα αν ευρισκόμενοι στην αρχή της τουριστικής περιόδου ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτό να κάνει ζημιά στον τουρισμό!
Ακολουθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 1ης Ιουλίου 2016 και στην αίθουσα παρευρίσκονται ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Λυμπεράτος κι ο ντόπιος μελετητής κ. Τσιλιγιάννης, προκειμένου να ενημερώσουν το Σώμα.
Εν τω μεταξύ έχουν ξεσηκωθεί πρώτα οι Εγκλουβησάνοι και μετά οι Καρσάνοι αλλά και άλλοι ορεινοί, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί σ΄ εκείνο το συμβούλιο μόνο η τροποποίηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων κι όχι η προτεινόμενη θέση για ΧΥΤΤΥ.
Έτσι φθάσαμε στο Δ.Σ. της Δευτέρας 11-7-2016, όπου εν τω μεταξύ το πρώτο θέμα είχε αλλάξει κι αντί να τεθεί σε ψηφοφορία για έγκριση η μελέτη του Πολυτεχνείου προτάθηκε (και ψηφίστηκε) μόνο απ΄ την δημοτική Αρχή, βέβαια, ν΄ ακυρωθεί η μέχρι τώρα μελέτη και να γίνει νέα από μηδενική βάση, αφού προστεθούν πολύ περισσότερες τοποθεσίες για κρίση.
Σ΄ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο καταγράφηκαν κάποια πράγματα που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Το πρώτο ήταν η μαχητική παρουσία των ορεινών και η πολύ ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που δείχνει πως πάρα πολύ δύσκολα οι κάτοικοι θα δεχθούν απόφαση για τον Αμμόκαμπο και μάλλον θα υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν επιμείνουν σ΄ αυτό.
Το δεύτερο ήταν η χαλαρή παρουσία της δημοτικής Αρχής. Ιδιαίτερα όταν μιλούσαν οι της αντιπολίτευσης, κατά κανόνα ο δήμαρχος και οι πρωτοκλασάτοι συνεργάτες τους πήγαιναν για τσιγάρο! Μ΄ άλλα λόγια μου έδωσαν την εντύπωση πως απαξιώνουν την διαδικασία, πως αυτοί έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και με δεδομένο πως έχουν μια ευκολομεταχείριστη πλειοψηφία που λέει σε όλα ναι, αφήνουν τους απέναντι να «κουρεύονται»…
Το τρίτο και σημαντικότερο ήταν η προσπάθεια του αντιδημάρχου-εξαδέρφου να δυναμιτίσει το κλίμα και η ξεκάθαρη προσπάθειά του να ξεσηκώσει τους μπουρανέλους απέναντι στους ορεινούς! Δεν ήταν η πρώτη φορά που μέλη της δημοτικής Αρχής έριχναν τέτοια υπονοούμενα στον δημόσιο διάλογο. Όμως ήταν η πρώτη φορά που αυτό εκτός από αναίτια έγινε κι εντελώς απροκάλυπτα και μάλιστα απ΄ τον κοντινότερο προς τον δήμαρχο αναπληρωτή του! Κάτι που επίσης δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, είναι πως ο δήμαρχος έσπευσε στην αίθουσα όχι για να επαναφέρει στην τάξη τον παρεκτραπέντα ξάδερφό του-αντιδήμαρχο, αλλά να τον προστατεύσει απ΄ τις επαπειλούμενες ανεξέλεγκτες αντιδράσεις των αγριεμένων ορεινών….
Όλα αυτά κάνουν πολλούς να βλέπουν εντελώς άλλα πράγματα απ΄ αυτά που υποτίθεται πως συζητούνται και να φοβούνται πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου που σκοπό έχει, αφενός να δώσει μια κάποια προσωρινή λύση στο άμεσο και φλέγον ζήτημα των σκουπιδιών και αφετέρου να δρομολογηθούν μελλοντικές εξελίξεις για τα απορρίμματα που υπαγορεύονται από συμφέροντα ανθρώπων στα υψηλά κεντρικά κομματικά κλιμάκια και τα οποία μάλλον αγνοούν οι εδώ ντόπιοι εντολοδόχοι τους…
Σε ξεχωριστές αναρτήσεις θα ακολουθήσουν κάποιες απ΄ τις τοποθετήσεις παραγόντων του Δημοτικού Συμβουλίου της συγκεκριμένης συνεδρίασης, που θεωρούμε πως έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον γι αυτή την υπόθεση…
Νίκο
Έχασα την κάρτα σου. Στείλε μου το mail σου για να σου στείλω την ομιλία μου. Το mail μου είναι: dtseres@hotmail.gr
Δ. Τ.