“Άδειασε” την δημοτική Αρχή στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών ο Αντιπεριφερειάρχης

ΧΑΛΙΚΙΑΣ Θ.

Την συνεργασία με την Αιτωλοακαρνανία προτείνει σαν πρώτη λύση ο αιρετός και σαν εναλλακτική την δημιουργία ΧΥΤΥ στη Λευκάδα!

Στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και στη πολύωρη συζήτηση του πρώτου  θέματος, για τον εντοπισμό επιπλέον θέσεων για ΧΥΤΥ, που όμως κατέληξε σε γενικότερη θεώρηση του προβλήματος των απορριμμάτων της Λευκάδας, τοποθετήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαλικιάς, ο οποίος διαφοροποιήθηκε ξεκάθαρα απ΄ την δημοτική Αρχή, αφού  τελικά πρότεινε σαν πρώτη λύση την συνεργασία με τον δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και σαν εναλλακτική την δημιουργία ΧΥΤΥ στο νησί μας. Είπε λοιπόν στην παρέμβασή του ο Αντιπεριφερειάρχης:

«Όπως είναι γνωστό στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική Αρχή αιφνίδια άλλαξε το σχεδιασμό των απορριμμάτων, που είχε ψηφιστεί ομόφωνα το Σεπτέμβρη του 2015. Προκάλεσε αντίδραση στην αντιπολίτευση, αναστάτωση στην ορεινή Λευκάδα, με την επιμονή της να κατασκευάσει ΧΥΤΥ στο νησί, κάτι που στον προηγούμενο σχεδιασμό ήταν σαν εναλλακτική λύση, στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονταν συμφωνία με το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας.

Η χωματερή της Λευκάδας είναι μια περιβαλλοντική βόμβα. Πρέπει όλοι να δεσμευτούμε, ότι χωρίς χρονοτριβές θα βάλουμε μπροστά τη λύση του προβλήματος.  Κάνει ζημιά σε όλο το νησί. Για τη λύση του προβλήματος δεν θα πρέπει να χαϊδεύουμε αυτιά. Από την άλλη, θα πρέπει οι κάτοικοι των οποίων η περιοχή έχει επιλεγεί, να μην αιφνιδιάζονται.

Την προηγούμενη φορά τα πράγματα πήγαν, ίσως λίγο γρήγορα. Όταν περιμένουμε 40 χρόνια για να λυθεί ένα πρόβλημα, ας χάσουμε κι ένα μήνα προκειμένου να υπάρχει διαύγεια, να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις για την κάθε περιοχή. Γνωρίζοντας και το πρόβλημα της Κέρκυρας με τα σκουπίδια, μπορώ να πω, πως καμιά λύση δεν επιβάλλεται. Θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και κατανόηση. Σε όποια περιοχή επιλεγεί δεν θα πρέπει να υπάρχει δεύτερη σκέψη, παρά μόνο ότι ήταν η καταλληλότερη.

Ήταν σωστή η απόφαση της δημοτικής αρχής να δούμε και άλλες περιοχές. Κάποιες από τις αιτιάσεις των κατοίκων της ορεινής Λευκάδας ίσως ήταν δικαιολογημένες. Θα τα βρει πιστεύω μια δεύτερη εξέταση. Υπήρχαν όντως προβλήματα με την συγκεκριμένη περιοχή.

Η δεύτερη λύση, δηλαδή συνεργασία με τον δήμο Ακτίου Βόνιτσας πιστεύω ότι μπορεί να προχωρήσει. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση, είχα επαφές με τον Δήμαρχο της Βόνιτσας, την αντιπεριφερειάρχη και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας και πολλούς άλλους. Αυτό που αποκόμισα είναι, ότι έχουν κάθε διάθεση να συνεργασθούν μαζί μας. Βέβαια και ο Δήμος έκανε προσπάθειες, αλλά κάποια στιγμή έφτασαν σ΄ ένα σημείο που δεν προχώρησαν.

Πρέπει όμως να το εξετάσουμε. Μπορούμε να προχωρήσουμε σ’ αυτή τη λύση. Σήμερα μάλιστα μου ήρθε ένα έγγραφο από την Πάτρα, στο οποίο φαίνεται ότι μέσα στο στρατηγικό σχεδιασμό της Αιτωλοακαρνανίας είναι και η Λευκάδα. Αυτό είναι μια περαιτέρω δέσμευση.

 Δεν το λέω αυτό για να αποφύγω τη σύγκρουση με τους κατοίκους της Λευκάδας, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μου είναι τα εξής: Η ΜΟΠΑΚ θα λειτουργήσει σε 2 χρόνια, ο δεματοποιητής ίσως τον Γενάρη. Η λύση στην Αιτωλοακαρνανία μπορεί να λειτουργήσει σε 2 χρόνια. Αν πάμε σε λύσεις στη Λευκάδα π.χ. Αμμόκαμπος θα μας πάρει 4 -5 χρόνια. Επομένως αν θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, που είναι όντως έντονο, πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία σ’ αυτή τη συνεργασία. Όλοι πρέπει να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Βεβαίως πρέπει παράλληλα να προχωρήσει η μελέτη για το ΧΥΤΥ στο νησί. Αν όμως μπορούμε να αποφύγουμε ένα ΧΥΤΥ στη Λευκάδα, να το κάνουμε, είναι μια λιγότερη επιβάρυνση για τη Λευκάδα. Ξέρω πως κάθε λύση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Να κοιτάξουμε και τις δυο λύσεις. Να δώσουμε όμως μεγαλύτερη προσοχή και βαρύτητα στη συνεργασία με την Αιτωλοακαρνανία εφόσον μπορέσουμε να την πετύχουμε.

Ο χρόνος που θα κάνει το ένα έργο σε σχέση με το άλλο, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, η αναστάτωση τον κατοίκων, με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση της Αιτωλοακαρνανίας. Βεβαίως πρέπει να προχωρήσει και η μελέτη για την εξεύρεση περιοχής στο νησί, αλλά αυτό πρέπει να είναι η δεύτερη εναλλακτική λύση”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *