Χρήσιμα συμπεράσματα απ΄την συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Ελλομένου

1DSC04573

Έγινε την Πέμπτη (25-2-2016) το απόγευμα η Γενική Συνέλευση των επαγγελματιών που οργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ελλομένου, με κύριο στόχο να ενημερωθούν οι επαγγελματίες της περιοχής για ζητήματα που τους απασχολούν λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπως η πεζοδρόμηση του κεντρικού δρόμου, η ύδρευση, η αποχέτευση, τα πάρκινγκ, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, το σχέδιο πόλης κ.λ.π. Συμπαραστάτης και πρόθυμος συνεργάτης του δραστήριου Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής ήταν ο νεοσύστατος Σύλλογος Νυδριού για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον “Βίλχελμ Ντόρπφελντ” (ή Γουλιέμος Δαίλφερ, όπως ελληνοποιημένα προφέρουν τον Γερμανό αρχαιλόγο οι ντόπιοι), με τον οποίο υπάρχει άριστη συνεργασία και του οποίου το Δ.Σ. συμμετείχε ενεργά στην συνέλευση. Κι επειδή το αντικείμενο της συνέλευσης είχε μεγάλη συνάφεια και με τον Δήμο, προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν κλιμάκιο της δημοτικής Αρχής συνοδευόμενο από υπηρεσιακούς παράγοντες των τεχνικών υπηρεσιών.

 

3DSC04593

4

Από αριστερά προς τα δεξιά: Κ. Δρακονταειδής δήμαρχος, Θ. Κατωπόδης Τ.Υ., Γ. Φίλιππας αντιδήμαρχος έργων, Δ. Βραχνούλας Τ.Υ., Ε. Ροντογιάννη πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου, Β. Θερμός μέλος Δ.Σ. Εμπ. Συλλόγου.

Έτσι στο πάνελ, εκτός της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ελένης Ροντογιάννη και του μέλους του Δ.Σ. Β. Θερμού, βρίσκονταν ο δήμαρχος Λευκάδας Κ. Δρακονταειδής, ο αντιδήμαρχος των έργων Γ. Φίλιππας κι ο αντιδήμαρχος ύδρευσης Κ. Σέρβος, ενώ στην αίθουσα βρίσκονταν και οι διευθυντές των τεχνικών υπηρεσιών Θ. Κατωπόδης και Δ. Βραχνούλας εκ των οποίων κυρίως ο πρώτος ανέλαβε  να δώσει λεπτομερείς εξηγήσεις όταν η συζήτηση έφθασε στο πως θα εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης. Μεταξύ των συγκεντρωθέντων εντοπίσαμε τον εντεταλμένο σύμβουλο για τον δήμο Ελλομένου Β. Θερμό, τον πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Ποσ. Γαζή, τους προέδρους του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας Σ. Σκιαδαρέση και Α. Δουβίτσα καθώς και μέλη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου του Βλυχού.

Δεν είναι πρακτικό να επιχειρήσουμε να μεταφέρουμε εδώ με λεπτομέρειες όλα όσα συζητήθηκαν σε μια συνέλευση που κράτησε δυόμιση ώρες. Γι αυτό θα περιοριστούμε σε τηλεγραφική καταγραφή των πληροφοριών που έχουν γενικότερο ενδιαφέρον και θα επικεντρωθούμε στα χρήσιμα συμπεράσματα που αποκομίσαμε απ΄την συζήτηση εκεί.

2DSC04585

Πρίν απ΄ αυτό όμως θα πρέπει να πούμε πως η αίθουσα ήταν κατάμεστη, το ίδιο κι η σκάλα της εισόδου, όπως κι η “γαλαρία” των ορθίων, ενώ αρκετοί ήρθαν κι έφυγαν επειδή ακριβώς δεν είχαν που να καθίσουν. Απορεί λοιπόν κανείς, αφού υπήρχε ελεύθερος χώρος (τρία περίπου μέτρα πίσω απ΄το πάνελ κι άλλα τόσα μεταξύ πάνελ και πρώτης σειράς καρεκλών), γιατί δεν τραβιόνταν το πάνελ πίσω, ώστε άνετα να τοποθετηθούν  ακόμη τρεις -τέσσερις σειρές καρέκλες, ώστε να μεγαλώσει η χωρητικότητα κατά 25-30 άτομα! Εκτός κι αν είναι αξεπέρστο πρόβλημα να βρεθούν οι καρέκλες…

Σε ότι αφορά την πεζοδρόμηση του κεντρικού δρόμου θα ισχύσει ότι και πέρσι, ξεκινώντας απ΄την 1η Μαΐου(!) με την διαφορά πως το απαγορευτικό σήμα απ΄την Νότια πλευρά,  θα τοποθετείται πλέον ακριβώς στο όριο του Μ. Αυλακίου, ώστε να εκτρέπονται τα αυτοκίνητα προς τον Περιφερειακό απ΄την οδό Π. Βλασσοπούλου (προς Παλαιοκατούνα-Νεοχώρι). Για το αδιαχώρητο όμως που θα δημιουργηθεί σ΄ αυτόν το (στενό) δρόμο, δεχόμενος τον κυκλοφοριακό φόρτο δυο κατευθύνσεων, ο κ. Φίλιππας δεν είχε απάντηση. “Θα δούμε την πιθανότητα μονοδρόμησης” είπε, “ανάλογα με το αν αθα ανοίξουν και ποιοί νέοι δρόμοι”! (Σ.σ.: Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή…)

Ο παραλιακός δρόμος θα πεζοδρομηθεί ολόκληρος, (και προς το Μ. Αυλάκι δηλαδή).

Θέμα δημοτικών πάρκινγκ έθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Ροντογιάννη, προσθέτοντας ότι το 60% των θέσεων τα καταλαμβάνουν ολημερίς οι επιβάτες των ημεροπλοίων για να πάρει την απάντηση πως  δημοτικά πάρκιγκ θα είναι τα ίδια τα περσινά, ενώ ένας εκ των πλοιοκτητών των ημεροπλοίων είπε πως κάνει προσπάθειες να νοικιάσει κι ίδιος κάποιο χώρο για στάθμευση των δικων του πελατών…

Για την απροθυμία των δημοτών -και κυρίως των επιχειρήσεων- να συνδεθούν με το δίκτυο της αποχέτευσης παραπονέθηκε ο δήμαρχος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “είχαμε προϋπολογίσει μέχρι τώρα να έχουν συνδεθεί περίπου 6οο και δεν έχουν συνδεθεί ούτε 200”!

Οι κυρίες του Συλλόγου του Βλυχού ρώτησαν τι θα γίνει με την λειψυδρία απ΄την οποία υποφέρει το χωριό τους, αναφέροντας στο ερωτημά τους το Αηδονάκι (πηγή του Περιγιαλίου) κι αν υπάρχει περίπτωση να ενισχυθεί από κει το Βλυχό. “Τι λέει εδώ ο ποιητής; Για τον αγωγό Περιγιάλι -Βλυχό, δεν το καταλαβαίνω...” είπε με το γνωστό χαρακτηριστικό μαγκικο-ειρωνικό υφάκι του ο δήμαρχος, για να πάρει την πληρωμένη απάντηση απ΄την κυρία του Βλυχώτικου Συλλόγου: “Αν ζούσατε στο Βλυχό και κάθε πρωί δεν είχατε νερό να πλυθείτε και να φτιάξετε καφέ, θα το καταλαβαίνατε…”

5DSC04583

Η Ελένη Βερυκίου μέλος του νέου Συλλόγου για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον ενώ προτείνει κάτι με τεκμηρίωση εικόνας!

Για όσους είχαμε την ψευδαίσθηση πως μπορεί να πρυτανεύσει η λογική κι η δημοτική Αρχή, μαζί με την περιφερειακή Ενότητα, ν΄αδράξουν την μοναδική ευκαιρία που μας προέκυψε και να εμπλουτίσουν όλες τις παραλίες τον Νομού με την άμμο της αμμόγλωσσας, μετατρέποντάς τον σε πρωτοκλασάτο τουριστικό προορισμό με παραλίες …Καραϊβικής, καλό θα ήταν να το ξεχάσουμε, ακούγοντας τις δυσκολίες, αλλά κυρίως τις προθέσεις του δημάρχου. Είπε σχετικά ο αιρετός: “Ξεκαθαρίζω πως προτεραιότητα για την άμμο είναι οι διαβρωμένες παραλίες (ο ¨Αη Γιάννης). Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 100 χιλιάδες κυβικά. Και χρειάζονται περίπου 50 χιλιάδες κυβικά για τον Άη Γιάννη. 13 αδειδοτήσεις χρειάζονται για να πάρεις ένα κουβαδάκι άμμο από δώ και να το ρίχνεις παραπέρα”. Κι αναφερόμενος στην άμμο για για το Νυδρί πρόσθεσε: “Μην φαντάζεστε για τίποτε καραβιές άμμο. Να μπορέσουμε να φέρουμε δυο-τρία φορτηγά άμμο προσπαθούμε…”! Οπότε τα κεφάλια (κι οι φαντασίες) μέσα…

Τα συμπεράσματα λοιπόν που έμείς αποκομίσαμε απ΄ αυτή την εκδήλωση είναι τα εξής:

-Επιβεβαιώθηκε αυτό που γνωρίζαμε. πως στον Ελλομένο υπάρχει ένας πολύ δραστήριος κι αποτελεσματικός Εμπορικός Σύλλογος που παράγει σημαντικό έργο και το οποίο εν πολλοίς καλύπτει την ανεπάρκεια της δημοτικής Αρχής και άλλων κρατικών δομών.

-Κοντά και δίπλα σ΄αυτόν τον Σύλλογο, δημιουργήθηκε κι άρχισε ήδη να λειτουργεί κι ο νέος τοπικός Σύλλογος για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον, απ΄τον οποίο -αν κρίνουμε απ΄τα πρώτα δείγματα- μπορούμε να προσδοκούμε επίσης πολύτιμο έργο. Εξίσου “ώριμο τέκνο της ανάγκης” όμως δείχνει να είναι κι ο Σύλλογος του Βλυχού, του χωριού με τα τόσα προβλήματα, που αν δεν κάνω λάθος δημιουργήθηκε πέρσι…  Κοντολογίς οι τοπικές κοινωνίες, διαπιστώνοντας το βάθος της ασχετοσύνης, της αδράνειας και της αναποτελεσματικότητας των αρμοδίων, αναγκάζονται να οργανωθούν και να δραστηριοποιηθούν οι ίδιες, ώστε να καλύψουν (όσο μπορούν) το κενό…

-Η γνωστή ατολμία της δημοτικής Αρχής συνεχίστηκε, αφού καμμιά “δύσκολη” απόφαση δεν ανακοινώθηκε, ούτε καν η άκρως απαραίτητη μονοδρόμηση (σε κάθοδο) της οδού Βλασσοπούλου, σε συνδυασμό με την εκροπή της κυκλοφορίας από Νότο προς Λευκάδα στην αρχή του περιφερειακού… Όσον αφορά το μπάχαλο που δημιουργούνταν -και που είναι βέβαιο πως θα επαναληφθεί χειρότερο και φέτος- ο κ. Φίλιππας το παρέπεμψε στις καλένδες και στο …μέλλον!

-Η σημερινή δημοτική Αρχή δυστυχώς, συνεχίζει  την λαθεμένη πολιτική της προηγούμενης, να ξεχωρίζει δηλαδή το Νυδρί απ΄το Μεγάλο Αυλάκι, (πάντα σε βάρος του Μ. Αυλακίου), παρότι αποτελούν ενιαία κι αναπόσπαστη ενότητα τόσο ώστε να είναι αδύνατο στον επισκέπτη να αντιληφθεί το όριο…

– Με αφορμή το πάθημα των ιδιοκτητών γης, που διευκόλυναν με προσφορά γης τους στην κατασκευή του περιφερειακού, επιβεβαιώθηκε πως όποιος προσφέρει ο΄ αυτό τον τόπο οικειοθελώς κάτι, στο τέλος θα είναι ο ριγμένος, αντίθετα με όσους μουλαρώνουν και δεν συναινούν σε τίποτε που βγαίνουν ωφελημένοι…

-Για το σχέδιο πόλης, όποτε το δείτε να εφαρμόζεται γράψτε μου…

-Τίποτε όμως κι απ΄τα υπόλοιπα δεν πρόκειται να βελτιωθούν από πλευράς δημοτικής Αρχής, καθόσον όπως μας αποκάλυψε (για μια ακόμη φορά) ο δήμαρχος (για όλα):

~Φταίει η Αστυνομία,

~Φταίει το Λιμενικό,

~Φταίει η Αποκεντρωμένη,

~Φταίει η μειωμένη ΣΑΤΑ,

~Φταίει η Κτηματική,

~Φταίει η γραφειοκρατία,

~Φταίνε τα υπουργεία,

~Φταίνε οι καταστηματάρχες,

~Φταίνε οι δημότες!

Κι όπως σωστά, (μάλλον) καταλάβατε., ο μόνος που δεν φταίει για τίποτε είναι ο ίδιος…

Υ.Γ. Πάντως ο αιρετός αυτή τη φορά σημείωσε πρόοδο, σε σχέση με την τελευταία λαϊκή συνέλευση στον ίδιο χώρο: Σεβάστηκε τους συγκεντρωμένους πολίτες και δεν κάπνισε για όσο βρίσκονταν στο πάνελ. Κάτι είναι κι αυτό…

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *