Αγανακτισμένοι απ΄ την στασιμότητα στην (μη) αντιμετώπιση των καταστροφών που επέφερε στα χωριά και στην ζωή τους ο σεισμός, οι σεισμόπληκτοι της ΝΔ Λευκάδας, απαίτησαν να γίνει η χθεσινή λαϊκή συνέλευση στον Δράγανο.
Έτσι στις έξι το απόγευμα της Τρίτης 9-2-2016, στο πρώην Δημοτικό σχολείο του χωριού είχαν συγκεντρωθεί πολλοί δημότες, κυρίως κάτοικοι του Δραγάνου, του Αθανίου και των γύρω περιοχών, προκειμένου να ενημερωθούν που βρίσκεται η υπόθεση της αρωγής τους και των δημόσιων έργων και τι θα γίνει στην συνέχεια. Μαζί τους ήταν κι οι δυο εφημέριοι των χωριών καθώς κι η ηγουμένη Αντωνία της Ι. Μονής του Αγ. Νικολάου στη Νηρά, συνοδευόμενη απ΄ τις τρεις αδελφές της Μονής.
Στο πάνελ κάθισαν από πλευράς Περιφέρειας ο περιφερειάρχης της Π.Ι.Ν. Θ. Γαλιατσάτος, ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της Π.Ι.Ν. Σ. Γαλιατσάτος κι ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θ. Χαλικιάς, ενώ από πλευράς Δήμου ο δήμαρχος Κ. Δρακονταειδής κι ο αντιδήμαρχος έργων Γ. Φίλιππας . Στις άκρες του πάνελ κάθονταν οι πρόεδροι της τοπικής Κοινότητας Αθανίου Π. Κορφιάτης αριστερά και δεξιά ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Δραγάνου Μ. Κατωπόδης, που είχε και ρόλο συντονιστή της συζήτησης κατά το στάδιο των ερωτήσεων.
Στο ακροατήριο από πλευράς Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκονταν οι αντιδήμαρχοι Χ. Κατηφόρης, Κ. Σέρβος, Θ. Περδικάρης κι ο εντεταλμένος Στ. Βλάχος, κι από πλευράς αντιπολίτευσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σ. Μαργέλης και όλοι οι σύμβουλοι (πλην ενός) του συνδυασμού του, Ε. Κατωπόδη, Μ. Καρφάκη, Ν. Βικέντιος και Π. Σκληρός , καθώς και δυο πρώην δημαρχιακοί και νυν ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι Π. Γαζής και Η. Κοντογεώργης.
Ο πρόεδρος της επιτροπής σεισμοπλήκτων Βαγγέλης Κατωπόδης, πλαισιωμένος απ΄ τα μέλη της ξεκίνησε με τον δραματικό τίτλο «ΖΗΤΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ» λέγοντας:
Στις 17/2/2016 συμπληρώνονται 3 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Τα προβλήματά μας είναι ακριβώς τα ίδια όπως την πρώτη μέρα. Συγκεκριμένα:
• Δεν έχει δοθεί το έκτακτο βοήθημα των 200€ έως 600€ που σκοπό έχει την άμεση ανακούφιση των σεισμοπλήκτων. Τα χρήματα από το τέλος του προηγούμενου έτους είναι στην διάθεση των υπηρεσιών και ακόμα δεν έχουν εκταμιευθεί στους δικαιούχους.
• Δεν έχουν έρθει οι οικίσκοι (κοντέινερ) που προσωρινά θα δώσουν κάποια λύση στην στέγαση των ανθρώπων που δεν μπορούν να κατοικήσουν στα σπίτια τους. Επίσης δεν έχει δοθεί η επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους που έχουν πληγεί. Εδώ θα επισημάνουμε την ολιγωρία της κρατικής μηχανής αφού από πληροφορίες μας υπάρχουν στο νησί μας διαθέσιμοι οικίσκοι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
• Δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις για τις οικοσκευές των κατοικιών αλλά και των επιχειρήσεων που έχουν μεγάλες ζημιές από το σεισμό.
• Το οδικό δίκτυο παραμένει όπως την πρώτη μέρα του σεισμού. Απαιτούμε την άμεση αποκατάστασή του, με διάνοιξη των δρόμων που οδηγούν στις παραλίες των Εγκρεμνών και του Γιαλού, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε μια ανάσα από την έναρξη της τουριστικής σεζόν.
• Τα χωριά μας μετά το σεισμό βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πεσμένα τοιχία, κλειστοί δρόμοι που οδηγούν σε οικίες και ελαιώνες, συνθέτουν την καθημερινότητά μας. Απαιτούμε αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού, αποκατάσταση του τοπικού κοινοτικού οδικού δικτύου, αποκατάσταση των δεξαμενών των κτηνοτρόφων που ταΐζουν τα ζωντανά τους.
• Αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στις εκκλησίες και τα σχολεία μας.
• Αναφέρουμε για μια ακόμα φορά και μετά από 3 μήνες, πως περιμένουμε το περιβόητο ΦΕΚ με το οποίο θα ξεκινήσουν όλες οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Απαιτούμε έγραφες δεσμεύσεις που αφορούν στην έναρξη των εργασιών, άμεση ολοκλήρωση μελετών, και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του τοπικού προγράμματος που αφορούν στις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.
• Αν η Δημοτική αρχή και η Περιφέρεια δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για την επίλυση των προβλημάτων, θα θεωρηθούν υπεύθυνοι και θα μας αναγκάσουν να προβούμε σε δυσάρεστες ενέργειες οι οποίες θα είναι επιβλαβείς για τον τουρισμό του νησιού γενικότερα.
• Απαιτούμε τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών Δήμου και Περιφέρειας που είναι υπεύθυνες για την αποκατάσταση των ζημιών. Σε ξεχωριστές ενημερώσεις τους προς εμάς, οι απαντήσεις τους στα ίδια θέματα είναι διαφορετικές. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που συγκαλέσαμε σήμερα αυτή τη συγκέντρωση.
Ζητάμε βοήθεια. Όχι άλλες υποσχέσεις. Απαιτούμε την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 17ης Νοεμβρίου.
Τον λόγο πήρε ο περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος λέγοντας: «Δίνουμε μια μάχη με το χρόνο ν΄ αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κρατικής μηχανής και της γραφειοκρατίας». Στην συνέχεια υποστήριξε πως εξασφάλισε για την Λευκάδα 14,9 εκατομμύρια, τα οποία όμως, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, δεν υπάρχουν στα ταμεία της περιφέρειας αλλά θα δίδονται σταδιακά με την πρόοδο των έργων. Στο ταμείο τώρα υπάρχουν μόνο δυο εκατομμύρια, ξεκαθάρισε…
Σκοπός της περιφέρειας είναι να λειτουργήσει η οικονομία της περιοχής, που σημαίνει ασφαλές οδικό δίκτυο, ασφαλή λιμάνια, σχολεία κ.λ.π. Διευκρίνισε πως είμαστε σε αναμονή δημοσίευσης του σεισμόπληκτου στο ΦΕΚ, σημειώνοντας όμως με νόημα πως «ίσως να καθυστερήσει λίγο», απ΄ το οποίο θα καθοριστούν τα ποσοστά κι όροι της αρωγής. Και πρόσθεσε πως «εμείς θέλουμε να καλυφθεί το 100% των ζημιών, αλλά αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης». Για τα έργα μείζονος σημασίας που είναι τα οδοποιίας προς τις παραλίες Εγκρεμνούς και Γιαλό, είπε πως ζητήθηκε η βοήθεια του υπουργείου που αποφάσισε θετικά κι αυτά θα δοθούν με έκτακτο διαγωνισμό σε εταιρείες που μπορούν να τα εκτελέσουν, ενώ κατέληξε πως, «ο σκοπός είναι να γιατρευτούν οι πληγές της Λευκάδας και δεν έχει σημασία ποιος θα το κάνει. Άρα η κατεύθυνση είναι πλήρης συντονισμός σε όλα τα επίπεδα».
Ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας που πήρε το λόγο στην συνέχεια, αφού ξεκαθάρισε πως θα κάνουν ότι είναι δική τους αρμοδιότητα (δρόμοι, τοιχία ασφάλειας, λιμάνια, σχολεία, εκκλησίες) άρχισε κα μοιράζει τα εκατομμύρια και τις εκατοσταριές χιλιάδες σε διάφορα έργα, απ΄ τους Τσουκαλάδες μέχρι τη Νηρά και την Βασιλική, σε έργα που κατανεμήθηκαν μεν στο περιφερειακό συμβούλιο, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν ούτε μελέτες, ούτε χρήματα γι αυτά! Ο αιρετός πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το οδικό δίκτυο θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι…
Ο δήμαρχος στην συνέχεια αφού ενημέρωσε πως αύριο (Τετάρτη) θα γίνει η ενημέρωση που αναβλήθηκε πριν από μια εβδομάδα, στην οποία θα παρευρίσκεται και υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του υπουργείου, έριξε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις (σε σχέση με το 2003) στις διαδικασίες που έχουν αλλάξει, όπως είπε, γιατί πρέπει να περάσουν από έλεγχο νομιμότητας απ΄ την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σαν πιο κρίσιμο έργο ανέφερε τους δρόμους προς τις παραλίες για το οποίο υποχρέωσαν το υπουργείο να το φτιάξει, παρότι ήθελε να το κάνει μπαλάκι! Κι όχι μόνο το υποχρέωσαν, αλλά του είπαν να πάει και με διαδικασίες εξπρές και μάλιστα ήρθαν οι ίδιοι σ΄ επαφή και ήρθε κάποιος καθηγητής απ΄ το Πολυτεχνείο, ενώ για την μελέτη κανόνισαν να την κάνει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ δωρεάν και σε δέκα μέρες θα έχει κατατεθεί. (Σ.σ. Προχωρημένα πράγματα δηλαδή!).
Για την καθυστέρηση στην καταβολή του εκτάκτου βοηθήματος άμεσων αναγκών (σ.σ. το γνωστό 600άρι), ο δήμαρχος είπε πως οφείλεται στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια που σήμερα(!) ενέκρινε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού! Και όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «αυτή την διαδικασία δεν μπορείς να την αποφύγεις που να έχεις το Θεό μπάρμπα!» Παραδέχτηκε πως σχέδιο (Πολιτικής Προστασίας) στο δήμο δεν υπήρχε, χωρίς όμως να πει ότι αυτό δεν έγινε -σύμφωνα με τον πρώην εντεταλμένο Π.Π. Π. Γαζή- γιατί ο ίδιος κι η δημαρχιακή του επιτροπή, παρά τις οχλήσεις του πρώην εντεταλμένου, δεν όριζαν χώρους καταφυγής…
Κι επειδή προφανώς τον κατατρέχει το σύνδρομο της Κεφαλονιάς, με την οποία βέβαια ουδεμία σύγκριση αρωγής και παροχών μπορεί να γίνει και στην οποία αυτό το επίδομα -κι όχι μόνο- δόθηκε μέσα σε 8 μέρες, κατέληξε: «Συζήτησα με τον δήμαρχο της Κεφαλονιάς κι ο άνθρωπος χτυπιέται που δεν έγιναν… (Σημείωση σύνταξης: Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο για τον οποίο χτυπιέται ο Κεφαλλονίτης δήμαρχος. Εκείνο όμως που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ανατρέχοντας στα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, είναι πως τις παροχές που απόλαυσαν οι σεισμόπληκτοι Κεφαλλονίτες στο αντίστοιχο διάστημα {τρίμηνο}, ούτε στο όνειρό τους δεν τις είδαν οι σεισμόπληκτοι της Λευκάδας…)
Κι όταν ο πρόεδρος της επιτροπής των σεισμοπλήκτων τον ρώτησε αν δεσμεύεται να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα πότε θ΄ αρχίσουν και πότε θα τελειώσουν τα έργα, το απέφυγε λέγοντας πως στο τέλος Φλεβάρη θα έλθουν οι μελέτες κι ότι τα έργα των 900 χιλιάδων θα πάνε με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εργολάβων, για πιο γρήγορα…
Περισσότερο οξύς όλων ήταν ο (Δραγανίτης και σεισμόπληκτος ο ίδιος) πρώην δήμαρχος Απολλωνίων Μάκης Μελάς που καταλόγισε ευθύνες στην δημοτική Αρχή αλλά και στην αντιπολίτευση, καταλήγοντας σε ευθεία επίθεση κατά του δημάρχου κατηγορώντας τον για άγνοια του σχεδίου Ξενοκράτης: «Απλά δεν ανοίξατε ποτέ το φάκελο για να δείτε ποιος είναι ο Ξενοκράτης»! του είπε και συνέχισε με τα προβλήματα λέγοντας για τις κολώνες του ρεύματος που έχουν πέσει μέσα στα χωράφια και τους κάδους των απορριμμάτων που μένουν γεμάτοι γιατί δεν περνάει το απορριμματοφόρο! «Περιμένουν να σαπίσετε για να πέσετε. Θα πέσετε όμως ούτως ή άλλως, δεν θα σας ξαναψηφίσουν» προφήτεψε μετά βεβαιότητας.
Ο δήμαρχος απαντώντας είπε πως είναι σε καθημερινή επαφή με το υπουργείο και μάλιστα έριξε την χαρακτηριστική ατάκα του: «Καθήκον μας είναι να έχουμε το υπουργείο με το πιστόλι στον κρόταφο»! είπε και μειδίασαν ό όλοι στην αίθουσα…
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σ. Μαργέλης επέμεινε στην πάγια και στα συμβούλια θέση του: «Μας λέτε για τις προσπάθειες. Όμως το αποτέλεσμα μετράει κι όχι οι προσπάθειες. Πρέπει ν΄ αναγνωρίσουμε πως έγιναν κάποια λάθη. Ο σεισμός έπληξε βασικά αυτήν εδώ την περιοχή. Πρέπει λοιπόν το κύριο μέρος των κονδυλίων να είναι για εδώ. Αυτό που απασχολεί κυρίως αυτή τη στιγμή είναι αυτές οι παραλίες. Είμαστε όμως στα πρόθυρα της τουριστικής περιόδου κι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει τίποτε. Αύριο στην συνάντηση με το υπουργείο, δείτε το. Κι αν δείτε ότι θα το κατασκευάσει καλώς. Αν δείτε πως δεν θα το κάνει έγκαιρα, τότε κόψτε από κάπου αλλού και κάντε το εσείς».
Ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΤΑΟΛ Ν. Βικέντιος επικεντρώθηκε κυρίως στις ζημιές που έπαθαν οι αγρότες με τις απώλειες ελαιο-δικτύων κι οι κτηνοτρόφοι και ζήτησε να ενισχυθούν, Χάθηκε το 40% της παραγωγής λαδιού, το προσδιόρισε…
Η ηγουμένη της Μονής γερόντισσα Αντωνία είπε πως χάνονται πολλοί επισκέπτες που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τόσο τη Μονή όσο και την γύρω περιοχή, λόγω της μη προσβασιμότητας των λεωφορείων και ζήτησε να επεκταθεί η διαπλάτυνση του δρόμου μέχρις εκεί. Ακόμη ζήτησε μια έγγραφη βεβαίωση για το πότε θα γίνουν τα έργα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας την διαβεβαίωσε πως υπάρχει ένα έργο 3 εκατ. που προβλέπει την διάνοιξη του δρόμου μέχρι τη Νηρά και 150 χιλιάδες για τις ζημιές του Μοναστηριού.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σ. Σκιαδαρέσης ζήτησε ευεργετικές αποφάσεις για τις οφειλές των επαγγελματιών και χαμηλότοκα δάνεια για μικροεπισκευές κι αποκαταστάσεις στα μαγαζιά τους.
Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Σ. Γαλιατσάτος συνεχάρη άπαντες γιατί κανένας δεν έθεσε προσωπικό του θέμα, όπως είπε. Στην συνέχεια δήλωσε πως ο τουριστικός κόσμος είναι πληροφορημένος και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την τουριστική αγορά της Λευκάδας. Υποστήριξε πως δεν είναι κακό πράγμα να γίνονται έργα το καλοκαίρι κι εμμέσως πλην σαφώς κατέθεσε την απαιδιόδοξη άποψή του για αποκατάσταση των προσβάσεων στις παραλίες λέγοντας: «Και 50 εκατομμύρια να είχαμε, δεν μας βγαίνουν τα κουκιά για να φτιάχνονταν έγκαιρα οι παραλίες…»
Ο υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ πολ. μηχανικός Ζ. Μικρώνης αφού εκτίμησε πως έχουν γίνει πολλά(;) και πρέπει να τ΄ αναγνωρίσουμε, αναρωτήθηκε μεγαλόφωνα: «Γιατί να μην γίνουν δυο εργάκια με τοπικούς εργολάβους χωρίς λεφτά, που να πληρωθούν αργότερα έστω με δανεικά;
Ο υποψήφιος με την Λαϊκή Ενότητα Χ. Παπαδόπουλος αφού συνεχάρη την επιτροπή των σεισμοπλήκτων για τον αγώνα τους, λέγοντας πως έτσι προωθούνται τα ζητήματα, κατέθεσε την άποψή του: « Η χώρα μας είναι σε εσωτερική στάση πληρωμών» είπε.
Ένας κάτοικος Αθανίου πήρε το λόγο για να καταθέσει τις ανησυχίες του για τα ετοιμόρροπα σπίτια και λιθιές του χωριού του. «Ρώτησα και μου είπαν να πάω στην αστυνομία Πήγα και μου δήλωσαν αδυναμία!».
Του απάντησε ο λέγοντας πως τα κατεδαφιστέα είναι περίπου πενήντα σπίτια κι ότι πρέπει να βάλουν κόκκινες κορδέλες, αλλά πρέπει να δραστηριοποιηθούν κι οι ιδιοκτήτες τους. Και συμπλήρωσε πως οι λιθιές είναι άλλο πρόβλημα, οι ξερολιθιές. «Εμείς είπαμε να καθαρίσουμε απ΄ τον δρόμο τις πέτρες, όμως κινδυνεύουμε να μας κάνουν μήνυση!».
Κάπου εκεί τελείωσε η σύσκεψη κι αν σκοπός των επισήμων ήταν να καλμάρουν τους θυμωμένους σεισμόπληκτους και να κερδίσουν χρόνο, μπορούμε να πούμε πως τον πέτυχαν αφού στο τέλος πρόσφεραν κι ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα στον περιφερειάρχη. Για την εξέλιξη των προβλημάτων που άφησε ο σεισμός, εδώ θα είμαστε…
Εντύπωση πάντως μας έκανε η μεγάλη αστυνομική δύναμη που εντοπίσαμε κυρίως έξω αλλά και μέσα στον χώρο της συνέλευσης. ‘Εντεκα συνολικά αστυνομικούς μετρήσαμε (ένστολους ή με πολιτικά) αν τους μετρήσαμε σωστά και χώρια(;) ένα περιπολικό που είδαμε σταματημένο στον επαρχιακό δρόμο, λίγα μέτρα πριν την στροφή προς Κομηλιό. Και απορούμε: Αισθάνονταν κανείς πως απειλείται και ζήτησε τόση αστυνομική παρουσία;
Ακολουθεί φωτορεπορτάζ του Νίκου Γαζή:
.