Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το αίτημα των γονέων των μαθητών της Γ΄Λυκείου

οχι

Οι δυο μοναδικοί δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν όχι στο αίτημα των Γονέων…

Το πρώτο θέμα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν το αίτημα της Επιτροπής των Γονέων των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, να ισχύσει και για τους μαθητές Γ΄ Λυκείων της Λευκάδας αντίστοιχη ευεργετική διάταξη με αυτή που ίσχυσε λόγω του σεισμού για τους μαθητές της Κεφαλονιάς. Σκοπός δηλαδή του αιτήματος (προς το υπουργείο παιδείας) είναι να πριμοδοτηθούν οι μαθητές της Λευκάδας για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση, επειδή λόγω του σεισμού και των μετασεισμών του έχασαν κάποιες μέρες μαθημάτων στο σχολείο και πολύ περισσότερες ώρες μελέτης στο σπίτι.

Παρότι το θέμα φάνταζε εύκολο και σχεδόν αυτονόητο, παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση κάποιες κυρίες της Επιτροπής και η πρόεδρός της, που ανέλαβαν να ενημερώσουν καλύτερα το Συμβούλιο κι όποιον έίχε απορίες. Και καλά που βρέθηκαν εκεί, γιατί η ψήφισή του δεν αποδείχτηκε ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη!

Δεν είναι βέβαια κομψό να κρίνεται και να σχολιάζεται η κατά συνείδηση ψήφος ενός αιρετού, όμως δύσκολα το αποφεύγει κανείς σε τούτη την περίπτωση. Άλλωστε απετέλεσε και απαίτηση (αλλά και απορία) των μαθητών συνάμα. Ακούστηκαν πολλά λοιπόν στην διάρκεια της συζήτησης, ενώ κατά την ταπεινή μας άποψη, θα αρκούσε από μόνο του αυτό που πολύ σωστά έθεσε απ΄την αρχή η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Μαργέλη, κα Ε. Κατωπόδη: Απ΄τη στιγμή που έχει προηγηθεί σχετική ευνοϊκή ρύθμιση εξ αιτίας του σεισμού της Κεφαλονιάς, στα πλαίσια της ισονομίας και της ισοπολιτείας αυτό πρέπει να ισχύσει και για τον σεισμό της Λευκάδας, είπε η σύμβουλος για να  συμπληρώσει: Συνεπώς δεν αιτούμεθα, αλλ΄ απαιτούμε να ισχύσει αντίστοιχη ρύθμιση και για τους μαθητές της Λευκάδας.

Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι (και μάλιστα εντεταλμένοι) της πλειοψηφίας (ο Σ. Πολίτης και ο Στ. Βλάχος) μας μπέρδεψαν για τα καλά, γιατί η μεν ρητορική τους ήταν απορριπτική η δε ψήφος τους θετική! Ο επίσης εντεταλμένος Π. Γαζής πάλι, είχε απορριπτική ρητορική και ψήφο λευκή! Υπήρξαν και δυο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ο κ. Θωμάς Καββαδάς και ο κ. Κώστας Γρηγόρης που και τοποθετήθηκαν και ψήφισαν αρνητικά, ενώ ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Ηλίας Κοντογιώργης, παρότι κατά την τοποθέτησή του υποστήριξε πως η ευνοϊκή ρύθμιση πρέπει να ισχύσει μόνο για τους μαθητές της Βασιλικής, κατά την ψηφοφορία απουσίαζε, οπότε δεν ψήφισε!

Οι υπόλοιποι, άλλοι με την καρδιά τους κι άλλοι με βαριά καρδιά το ψήφισαν κι ας ελπίσουμε πως η ψήφος τους αυτή να φέρει αποτέλεσμα…

2 σχόλια

  1. Κοινός Νους

    Αν δεν κάνω λάθος, ο σεισμός έπληξε κυρίως τη νότια Λευκάδα, ενώ στη βόρεια (που είναι και η χώρα, καθώς και η πλειονότητα των μαθητών) ούτε ζημιές είχαμε, ούτε κόσμος έμεινε σε λυόμενα, ούτε καμια μαζική μετακίνηση πληθυσμού.

    Ποιά λοιπόν είναι η ισονομία μεταξύ των (λίγων, ευτυχώς) παιδιών της βασιλικής, που όντως έχασαν μαθήματα, και της χώρας, που ζητάνε προνομιακή μεταχείριση χωρίς να είναι σεισμόπληκτοι;

    Το γεγονός ότι κουνήθηκαν λίγο δεν νομίζω να θεωρείται σε κανένα εγχειρίδιο ψυχική οδύνη…

    Μπράβο σε όσους αντιστάθηκαν στο λαϊκισμό και είχαν κοινό νου!

    Αν δε σοβαρευτούμε, δε θα κάνουμε κράτος…

    • Αγαπητέ μου κοινέ νου, δεν ξέρω βέβαια τις προσωπικές σας αντοχές στο φαινόμενο του σεισμού, εγώ όμως ξέρω ένα κάρο κόσμο κατοίκους της βόρειας Λευκάδας και μάλιστα ενήλικες κι όχι μόνο παιδιά, που για εβδομάδες δεν κοιμόνταν στο σπίτι τους απ΄τον φόβο των σεισμών, χωρίς να έχει πρόβλημα το σπίτι τους. Σκεφθείτε τώρα την κατάσταση αρκετών εκατοντάδων οικογενειών σε όλο το νησί της Λευκάδας που τα σπίτια τους είχαν πάθει μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές. Μετά καλό είναι να λάβετε υπ΄όψη σας πως υπάρχουν παιδιά κάτοικοι των σεισμοπαθών χωριών που φοιτούν στο 1ο και στο 2ο Λύκειο Λευκάδας επειδή τις καθημερινές πηγαίνουν σε φροντιστήρια. Υπάρχει το ενδιάμεσο Νυδρί στο Λύκειο του οποίου ενδεχομένως φοιτούν παιδιά των κοντινών προς τα νότια χωριών και εν πασει περιπτώσει η Λευκάδα είναι πολύ μικρή για να μετρήσει κανείς επακριβώς τα μεγέθη των κουνημάτων.
      Ομως είναι απολύτως λαθεμένη προσέγγιση να κρίνεται το θέμα μόνο απ΄τις μέρες των μαθημάτων που χάθηκαν, γιατί σε μια διακασία που τα παιδιά τα δίνουν όλα επί μια ολόκληρη χρονιά, κι η επιτυχία ή η αποτυχία στις εξετάσεις συχνά κρίνεται στις λεπτομέρειες και σ΄ελάχιστα μόρια, χειρότερο αποτέλεσμα κι απ΄την απώλεια κάποιων μαθημάτων φέρνει η έλλειψη της καθημερινής και απόλυτης αυτοσυγκέντρωσης στη μελέτη και στον στόχο, κάτι που αναμφίβολα προκαλούν οι μετασεισμοί κι ο φόβος ενός μαγαλύτερου σεισμού.
      Η απαιτούμενη ισονομία και ισοπολιτεία δεν κρίνεται μεταξύ των παιδιών της Βασιλικής και της Λευκάδας, αλλά μεταξύ των παιδιών της Κεφαλονιάς που είχαν (και διατηρούν) το μπόνους λόγω του σεισμού και της Λευκάδας που κάποιοι κατ΄ εμέ ανεξήγητα τα αδικούν στο όνομα του κοινού νου. Και μην ξεχνάτε, πως αν είμαστε σοβαροί κι είχαμε κράτος, αυτονόητα κι αυτοδίκαια θα έπαιρνε κι η Λευκάδα αυτά που νομοθετήθηκαν για την Κεφαλλονιά.
      Υ.Γ. Και βέβαια είναι αδιαμφισβήτητο πως αγαπητέ μου κοινέ νου, δεν έχεται παιδί στην Γ΄Λυκείου για να έχετε την δικαιολογημένη αγωνία κι αγανάκτηση. Αν είχατε, θεωρώ απολύτως βέβαιο πως θα πρωτοστατούσατε με την άλλη πλευρά, αυτή που στερείται του “κοινού νου” σας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *