ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ
Βουλευτής Ν. Λευκάδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα 17 Δεκεμβρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση για τη συγχώνευση των Αστυνομικών τμημάτων του
Ν. Λευκάδας
Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών για το σχέδιο συγχώνευσης των Αστυνομικών Τμημάτων του Νομού Λευκάδας, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αθανάσιος Καββαδάς.
Όπως επισημαίνει στην ερώτηση ο βουλευτής ο σχεδιασμός που προβλέπει τη συγχώνευση του αστυνομικού τμήματος Καρυάς με το αστυνομικό τμήμα Λευκάδας με έδρα τη Λευκάδα, τη συγχώνευση του αστυνομικού τμήματος Απολλωνίων με το αστυνομικό τμήμα Ελλομένου με έδρα στον Ελλομένο, και η διατήρηση ως έχει του Αστυνομικού σταθμού Μεγανησίου, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους της Λευκάδας, οι οποίοι νιώθουν ευάλωτοι σε κρούσματα κλοπών μετά το καταστροφικό σεισμό της 17ης Νοεμβρίου.
Παράλληλα υπογραμμίζει τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης του νησιού κατά τους θερινούς μήνες και ζητά, μεταξύ άλλων, να μάθει από τους αρμόδιους υπουργούς ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος από τη συγχώνευση των Τμημάτων στο Νομό Λευκάδας και με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Για το θέμα της συγχώνευσης των αστυνομικών τμημάτων ο κ. Καββαδάς είχε συνάντηση με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη.
Ο βουλευτής ενημέρωσε τον κ. Τσακνάκη για τις προβλεπόμενες αλλαγές και τις ιδιαίτερες συνθήκες αστυνόμευσης που επιβάλλει η κατάσταση μετά τους σεισμούς που έπληξαν το νησί.
Από τη μεριά του ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ έδειξε κατανόηση και εκτίμησε ότι το Συμβούλιο Εκτελεστικού Σχεδιασμού, που θα αποφασίσει για τον τελικό σχεδιασμό, θα λάβει σοβαρά υπόψιν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2015
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
Υπόψιν Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο Τόσκα
Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Θέμα: Κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων Νομού Λευκάδας
Μέσα στο πλαίσιο του σχεδιασμού αναδιάταξης των αστυνομικών τμημάτων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ανακοινώθηκαν οι προθέσεις του Υπουργείου για συγχώνευση του αστυνομικού τμήματος Καρυάς με το αστυνομικό τμήμα Λευκάδας με έδρα τη Λευκάδα, η συγχώνευση του αστυνομικού τμήματος Απολλωνίων με το αστυνομικό τμήμα Ελλομένου με έδρα στον Ελλομένο, και η διατήρηση ως έχει του Αστυνομικού σταθμού Μεγανησίου.
Με την σχεδιαζόμενη κατάργηση των περιφερειακών αστυνομικών τμημάτων, αποδυναμώνονται περιοχές του νησιού, οι οποίες έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό, με αποτέλεσμα να εντείνεται το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων του νησιού, αφού οι περιουσίες τους καθίστανται έρμαιο λεηλασιών και κλοπών.
Επιπρόσθετα θα αποδυναμωθεί η αστυνόμευση και εξυπηρέτηση των κατοίκων, οι οποίοι θα πρέπει να διανύουν πλέον μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τα οικεία αστυνομικά τμήματα, γεγονός που συνεπάγεται όχι μόνον έξοδα και δαπάνες, αλλά και την παρατεταμένη ταλαιπωρία τους.
Η αποδυνάμωση της αστυνόμευσης και επιτήρησης του νησιού θα καταστεί περισσότερο έντονη κατά τους θερινούς μήνες, στους οποίους ο πληθυσμός του νησιού δεκαπλασιάζεται από την έλευση τουριστών.
Η διατήρηση των περιφερειακών τμημάτων, πέραν του ότι εξασφαλίζει την επαρκή αστυνόμευση, δεν έχει επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού η στέγαση των υπηρεσιών της αστυνομίας γίνεται σε δημόσια κτίρια, και ως εκ τούτου η κατάργηση αυτών δεν αποφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος.
Με δεδομένο ότι στόχος της νέας οργανωτικής δομής και χωροταξικής διάταξης των περιφερειακών υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1) Πώς διασφαλίζεται το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της Λευκάδας με την κατάργηση των περιφερειακών αστυνομικών τμημάτων, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική περίοδο, που καθίσταται πιο επιτακτική η ανάγκη για επαρκή και αποτελεσματική αστυνόμευση του νησιού, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 17/11/2015, που προκάλεσε τεράστιες ζημίες, η αποκατάσταση των οποίων ενδέχεται όχι μόνον να μην είναι άμεση, αλλά και χρονοβόρα;
2) Ποιά είναι η προβλεπόμενη οργανική δύναμη, βάσει του οργανογράμματος της ΕΛΑΣ; Πόσοι αστυνομικοί πρέπει να υπηρετούν και πόσοι υπηρετούν πραγματικά;
3) Σε τι ποσό ανέρχονται οι οικονομικοί πόροι που θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων, λαμβανομένου υπόψη ότι τα περισσότερα εξ αυτών στεγάζονται σε δημόσια κτίρια, συγκριτικά με τα οφέλη που θα απολεσθούν από τη διατήρησή τους;
4) Πως θα διασφαλιστεί η αστυνόμευση στα τμήματα του νησιού των υπο κατάργηση αστυνομικών τμημάτων, ειδικά τους θερινούς μήνες, που υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση;
Ο ερωτών βουλευτής
Αθανάσιος Καββαδάς