Δύο νεκρές γυναίκες και τέσσερις ελαφρά τραυματίες άφησε πίσω της η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 9:10 το πρωί στο θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. Ο σεισμός, o οποίος έχει προκαλέσει πολλές ζημιές στο νησί, είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας.
Μια 60χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στην παραλία όπου βρισκόταν στην Πόντη Βασιλικής.
Επίσης, μία 72χρονη γυναίκα στο χωριό Αθάνι βρήκε τραγικό θάνατο στον στάβλο της, όταν καταπλακώθηκε από ένα τοιχίο.
Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφεριάρχη Λευκάδας, Θεόδωρο Χαλικιά, τέσσερις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ελαφρά σε διαφορετικά σημεία του νησιού. Ειδικότερα, στο νοσοκομείο του νησιού έχουν μεταφερθεί: ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα
Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, στο χωριό Αθάνι έχουν εντοπιστεί πολλά προβλήματα σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής, και στο σημείο έχει σπεύσει η πυροσβεστική.
Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.
Σύμφωνα με το αυτόματο σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο εκτιμά το μέγεθος σε 5,6 βαθμούς.
Μετά τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός σε όλη την δυτική Ελλάδα αλλά και την Αττική, έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία. Οι δύο δυνατοί μετασεισμοί 4,1 και 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουν επίκεντρο στον ίδιο θαλάσσιο χώρο που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό.
Για έναν ισχυρό σεισμό, που έγινε αισθητός σχεδόν σε όλα τα Επτάνησα έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». Στην ίδια εκπομπή, ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θεόδωρος Χαλικιάς, δήλωσε ότι η αίσθηση του σεισμού ήταν πολύ μεγαλύτερη «γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, 5 χιλιόμετρα, και ήταν και κοντά» στο νησί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι κολώνες της ΔΕΗ ενώνονταν η μία με την άλλη».
Σύμφωνα εξάλλου με μαρτυρία κατοίκου από το Νυδρί στο Εthnos.gr, ο σεισμός ξύπνησε μνήμες από τον σεισμό του 2003 ενώ, καθώς εκείνη τη στιγμή στα σχολεία του νησιού βρίσκονταν σε εξέλιξη εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, πολλά παιδιά και γονείς βγήκαν έντρομα στους δρόμους.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση.
Πηγή:ethnos.gr