Ο Τσίπρας προσγειώθηκε στην πραγματικότητα

βουλη 1

Ολοκληρώθηκε μία από τις πλέον ιστορικές, όσο και δραματικές συνεδριάσεις της Βουλής των Ελλήνων, με την υπερψήφιση των προαπαιτουμένων για τη σύναψη του τρίτου μνημονίου.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 229 ναι, 64 όχι και 6 παρών. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 32 ψήφισαν όχι και 6 παρών.

Τι προηγήθηκε

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της διαδικασίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε -εν μέσω χειροκροτημάτων- ότι κατεβαίνει από το προεδρείο της Βουλής, παραχωρώντας τη θέση της στον Αλέξη Μητρόπουλο.

Είχε προηγηθεί ένας «πυρετός» διαβουλεύσεων προκειμένου να καθοριστεί η ώρα έναρξης της συνεδρίασης, καθώς ο επικεφαλής της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και μέλος της διάσκεψης των Προέδρων πρότεινε να ξεκινήσει στις 8:00 το πρωί της Πέμπτης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το τελεσίγραφο των δανειστών, οι οποίοι απαίτησαν την ψήφιση των μέτρων μέχρι την Τετάρτη.

Ωστόσο, οι διαδικαστικές εμπλοκές που προηγήθηκαν της έναρξης της συνεδρίασης, αναμένεται να αποδειχθούν λεπτομέρειες… μπροστά σε όσα θα ακολουθήσουν.

Και στο βάθος… ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Επτά μόλις σελίδες και μερικές αράδες που περιγράφουν τα άκρως αντιλαϊκά μέτρα της συμφωνίας ήταν αρκετές για να μετατρέψουν την απόλυτη πολιτική κυριαρχία που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, σε προσωπικό αδιέξοδο και τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος σε… σύντομο ανέκδοτο.

Τα μέτρα θα «περάσουν» με τη στήριξη της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η απώλεια της δεδηλωμένης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.

Σύμφωνα με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί κατά 37 έως 40 βουλευτές (Αριστερή Πλατφόρμα, ΚΟΕ, ΔΕΑ, Ενεργοί Πολίτες και στελέχη που έχουν ήδη αποκαλύψει τη στάση που θα τηρήσουν). Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των διαφωνούντων καθιστά αναπόφευκτες τις ραγδαίες πολιτικές ζυμώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Δραματικοί οι τόνοι στην ΚΟ

Κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός απηύθυνε τελεσίγραφο προς τους βουλευτές του κόμματος, διαμηνύοντας ότι είναι πρωθυπουργός επειδή έχει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα πάνω στην οποία στηρίζεται. «Αν δεν έχω τη στήριξη από αυτή την Κ.Ο. τότε δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός και την επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά προεξοφλώντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης έδωσε ο Πρωθυπουργός στην ψήφιση των μέτρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑΠαράλληλα, τόνισε ότι είναι στο χέρι τους αν θα επαληθευτεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης που επιθυμούσαν ακραίες φωνές τόσο από το εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, ενώ κάλεσε όλους όσοι έχουν στο μυαλό τους κάποιο εναλλακτικό σενάριο για τη χώρα -πλην της υπογραφής της επαχθούς συμφωνίας- να την καταθέσουν.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο και πληκτρολόγησε τον αριθμό του Προεδρικού Μεγάρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο να παραμείνει στο γραφείο του μέχρι αργά το βράδυ…

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ψηφοφορία θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σε έναν νόμο και ένα άρθρο…Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, οι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και των ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, θα βρεθούν στην… αμήχανη θέση να ψηφίσουν τους όρους του νέου μνημονίου… σε έναν νόμο και ένα άρθρο.

Με την πρακτική αυτή, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να περιορίσει την αιμορραγία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δεδομένου ότι πολλά στελέχη του κόμματός του έχουν ήδη διαφοροποιηθεί από τη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ το κόμμα του Πάνου Καμμένου έχει επισημάνει ότι θα καταψηφίσει όσα άρθρα παραβιάζουν τη συμφωνία του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Νωρίτερα, έγινε δεκτό επί της αρχής, κατ’ άρθρο και στο σύνολό του, από τις τέσσερις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και με ευρεία πλειοψηφία, το νομοσχέδιο με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. «Όχι» ψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Το φιλί Τσίπρα – Κωνσταντοπούλου

Μέσα στο εκρηκτικό κλίμα και τις εύθραυστες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί εντός της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά ο… ασπασμός που αντάλλαξαν ο Αλέξης Τσίπρας με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία θεωρείται ήδη ξένο σώμα από πολλά στελέχη του κόμματος.

Το φιλί που αντάλλαξαν οι σύντροφοι Αλέξης Τσίπρας και Ζωή Κωνσταντοπούλου απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός, με τους παριστάμενους να κάνουν λόγο για δείγμα προσέγγισης και τους πλέον… καυστικούς για… φιλί του Ιούδα.

O έντονος διάλογος Δραγασάκη – Λαφαζάνη

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος της συνεδρίασης είναι το φραστικό επεισόδιο μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κ. Δραγασάκης, απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, τόνισε ότι τα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδας δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, για να λάβει την -σε ιδιαίτερα έντονο ύφος- απάντηση του κ. Λαφαζάνη: «Υπάρχουν ευθύνες, δεν ήμασταν οχυρωμένοι».

Εμμένουν στο «όχι»

Από την πλευρά τους, βουλευτές του κόμματος δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι, σε αντίθεση με το «όχι» του πρωθυπουργού που έγινε «ναι», εκείνοι μένουν σταθεροί στην άποψή τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν τα επαχθή μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία.

Πρώτη στον χορό των αντιδράσεων μπήκε η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία, μέσω του ηγετικού στελέχους της, Παναγιώτη Λαφαζάνη, κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω τα μέτρα και να ακολουθήσει το Plan B που προτείνουν.

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι μπορεί να απορρίπτει τους όρους της συμφωνίας, ωστόσο δεν αίρει τη στήριξή του προς την κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα στελέχη της ΚΟΕ, της ΔΕΑ και άλλων μικρότερων τάσεων του κόμματος τονίζουν ότι δεν θα στηρίξουν με την ψήφο τους τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπει η συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πόρτα της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα άνοιξε πρώτη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της, μέσω επιστολής προς τον Αλέξη Τσίπρα.

109 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν το Mνημόνιο

Καζάνι που βράζει θυμίζει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, 109 μέλη της οποίας, μέσω κοινής ανακοίνωσής τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα.

Η δήλωση των 109 (επί συνόλου 201) μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Στις 12 Ιουλίου συντελέστηκε στις Βρυξέλλες ένα πραξικόπημα που απέδειξε ότι στόχος των ευρωπαϊκών ηγεσιών ήταν η παραδειγματική εξόντωση ενός λαού που οραματίστηκε ότι μπορεί να ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος πέραν και έξω από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ακραίας λιτότητας. Ένα πραξικόπημα που στρέφεται ευθέως εναντίον κάθε έννοιας δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας.

Η συμφωνία με τους “θεσμούς” ήταν αποτέλεσμα απειλών άμεσου οικονομικού στραγγαλισμού και συνιστά ένα νέο μνημόνιο με επαχθέστατους και ταπεινωτικούς όρους επιτήρησης, καταστροφικό για τον τόπο και το λαό μας.

Αντιλαμβανόμαστε τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά, παρά ταύτα θεωρούμε ότι το παλλαϊκό περήφανο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποκύψει στα εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών.

Η συμφωνία αυτή δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της αριστεράς, κυρίως, όμως, με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητάμε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και καλούμε τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος, στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

(Πηγή:www.zougla.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *