Αρχίζουν οι εργασίες στον Άγιο Σπυρίδωνα Λευκάδας

Αρχίζουν οι εργασίες στον Άγιο Σπυρίδωνα Λευκάδας

«ΟΥΔΕΝ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΥΝΑΜΕΩΣ…»

Ανακοίνωση του Σωματείου «Φίλοι του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα Λευκάδας»:

Το Σωματείο μας είναι στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσει σε όλους τους Λευκαδίτες, ότι έπειτα από 16 χρόνια συνεχόμενων ενεργειών και παρεμβάσεων προφορικών και γραπτών και πολλών δικαστικών αγώνων, αρχικά με την συμβολή του Συλλόγου Αγιομαυριτών, τους οποίους και ευχαριστούμε, και στη συνέχεια του Σωματείου μας, εχθές 18/3/2023 με την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων σε επίπεδο Εφετείου παραδόθηκε το κλειδί του Ιερού Ναού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος η οποία στην συνέχεια το παρέδωσε στην εργοληπτική εταιρεία και άρχισε άμεσα η αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα βάσει της υπογεγραμμένης σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για εμάς αυτή είναι μια ΙΣΤΟΡΙΚΗ ημέρα, μια ημέρα σταθμός και ταυτόχρονα από τους κύριους στόχους μας προκειμένου ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα να αποκτήσει ξανά την προτέρα μορφή του ως μνημείο καθώς και την επιβεβαίωση της κατά προορισμού αρχικής ανέγερσης του ως τόπου λατρείας.

Προς ενημέρωση όλων των συμπατριωτών μας, αλλά όλως ιδιαιτέρως προς αυτούς που το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθούν με παραπλανητικές μεθόδους να ξαναγράψουν στα μέτρα τους τα πραγματικά γεγονότα που αφορούν στο πως φθάσαμε σήμερα στην ευχάριστη αυτή στιγμή να βλέπουμε ο Ιερός Ναός να γίνεται εργοτάξιο, τους θυμίζουμε ότι η προσπάθεια και ο αγώνας για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα άρχισε στις 25-10-2007 όταν ο τότε Δήμαρχος Λευκαδίων έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας. Αυτή η συνεδρίαση ήταν και παραμένει ιστορικά το σημείο εκκίνησης της δεκαεξάχρονης προσπάθειας που αγκαλιάστηκε από την κοινωνία της Λευκάδας. Μια προσπάθεια γεμάτη αγώνες, αγωνίες, δικαστικές περιπέτειες, ψυχικές εντάσεις, οικονομικές θυσίες, απογοητεύσεις και αισιόδοξες στιγμές, πάντοτε όμως με αταλάντευτη πίστη και θέληση για τον δίκαιο αγώνα και με την βοήθεια του Αγίου Σπυρίδωνα φθάσαμε σήμερα στο πρώτο αποτέλεσμα που αποτέλεσε και ένα από τους σκοπούς ίδρυσης του Σωματείου μας.

Στέλνουμε τις ευχαριστίες μας στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη η οποία με την επίσκεψή της στην Λευκάδα το έτος 2020 και κατόπιν συνομιλίας του Προέδρου του Σωματείου μας μαζί της, μας διαβεβαίωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού για την επικαιροποίηση της Μελέτης και την άμεση δημοπράτηση του έργου, πράγμα το οποίο και έγινε. Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Θεμιστοκλή Βλαχούλη, την κ. Χωραφά και το λοιπό προσωπικό της Διεύθυνσης που αφουγκράστηκαν την αγωνία μας για την διάσωση του μνημείου. Ξεχωριστή αναφορά και ευχαριστίες οφείλουμε στην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος δρ. Ολυμπία Βικάτου η οποία με αυταπάρνηση, αποφασιστικότητα, επιμονή και υποδειγματική επιστημονική κατάρτιση έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε την Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Λευκάδας κ. Μαίρη Τζωρτζοπούλου που σε συνεργασία με το Σωματείο μας και το νομικό μας σύμβουλο δρομολογήθηκαν οι δικαστικές εξελίξεις για το ιδιοκτησιακό οι οποίες ακόμη δεν έχουν τελεσιδικίσει.

Αρχίζουν οι εργασίες στον Άγιο Σπυρίδωνα Λευκάδας

Αρχίζουν οι εργασίες στον Άγιο Σπυρίδωνα Λευκάδας

Τέλος ευχαριστούμε τα μέλη και φίλους του Σωματείου μας που συμπορεύονται μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια αλλά προπάντων ευχαριστούμε τον λαό της Λευκάδας που τις τελευταίες ημέρες εκφράζει ποικιλοτρόπως την αγάπη του και την στήριξή του.

Ευχόμαστε σύντομα η εργολήπτρια εταιρεία και με την βοήθεια του Αγίου Σπυρίδωνα να παραδώσει αποκαταστημένο τον Εμβληματικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στον λαό της Λευκάδας στον οποίο ανήκει, διότι ο Άγιος Σπυρίδωνας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας, των κατοίκων και της ζωής της πόλης μας.

Λευκάδα 19 Μαρτίου 2023

Για το Δ.Σ. του Σωματείου

«Φίλοι του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα Λευκάδας»

Ο Πρόεδρος

Βασίλειος Φέτσης

Ο Γραμματέας

Σπύρος Αργύρης

Τα μέλη

Θοδωρής Γεωργάκης

Νίκος Κοκόλιας

Θανάσης Σίδερης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *