Καλό ταξίδι δάσκαλε…

Καλό σου ταξίδι δάσκαλε…

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Έφυγε σήμερα από την ζωή στα 91 του χρόνια ο διακεκριμένος εκπαιδευτικός -και πρώτος μου δάσκαλος- Ναπολέων Δουβίτσας από την Καρυά  της Λευκάδας.

Προσωπικά είχα την μεγάλη τύχη να τον έχω δάσκαλο στο δημοτικό σχολείο του χωριού μου (Νεοχώρι) για τις τέσσερις πρώτες τάξεις, όταν αυτός ξεκινούσε την λαμπρή εκπαιδευτική του καριέρα κι εγώ ήμουν στο ξεκίνημα της μαθητικής μου διαδρομής και αισθάνομαι πως του οφείλω πολλά τόσο για την δική μου εξέλιξη στα γράμματα όσο και για την διαμόρφωση του χαρακτήρα μου.

Δυστυχώς λίγα χρόνια μετά την μετάθεσή του από το Νιοχώρι, διώχτηκε από την χούντα των συνταματαρχών για τις αριστερές πολιτικές του ιδέες, απολύθηκε από το δημόσιο  και φυλακίστηκε στις φυλακές των Ιωαννίνων και της Λευκάδας μέχρι την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που επανήλθε στην δημόσια εκπαίδευση στην Αθήνα όπου και την υπηρέτησε μέχρι την συνταξιοδότησή του.  Παράλληλα σαν Λευκαδιτολάτρης  που ήταν λάτρευε την Καρυά και την Λευκάδα κι είχε ενεργό δεσμό με τους Συλλόγους των Καρσάνων και των Λευκαδίων της Αθήνας ενώ δεν παρέλειπε κάθε καλοκαίρι να απολαμβάνει την δροσιά της πλατείας στην Καρυά, όπου και τον συναντούσα συχνά. Θαλερός, ευφυής και πάντα με χιούμορ, δεν παρέλειπε στην πρώτη μας συνάντηση  κάθε νέας χρονιάς τα τελευταία χρόνια, με το  που τον ρωτούσα “πως είσαι δάσκαλε” να μου δηλώνει  φωναχτά και με αισιόδοξο χαμόγελο  το γνωστό “δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη”! Δυστυχώς όμως φέτος, ο …αντίπαλος τον πρόφτασε πριν προφτάσει να μας κάνει την ίδια δήλωση.. κι έτσι θα αρκεστούμε στην ανεξίτηλη ανάμνησή του.  Ας  είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ιδιαίτερα στην αγαπημένη του σύζυγο Λαμπρινή, με την οποία ξεκίνησαν την κοινή ζωή τους πριν από 60 και πλέον χρόνια με  το γάμο τους στο Νιοχώρι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *