Υπογράφηκε η σύμβαση για την ολοκλήρωση του Θεάτρου Λευκάδας

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ολοκλήρωση του Θεάτρου Λευκάδας

Σε πανηγυρικό κλίμα υπογράφηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα συμβουλίων στο Διοικητήριο η σύμβαση ολοκλήρωσης της κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου Λευκάδας, από τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Χαράλαμπο Καλό και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και Διευθύνοντα σύμβουλο της “ΙΟΝΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗΣ” κ. Νικόλαο Γράψα.

Πριν την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος ενημέρωσε τα τοπικά ΜΜΕ  και τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα για το ιστορικό του έργου, που χωρίς ποτέ να έχει ολοκληρωθεί κοντεύει να μετατραπεί σε ερείπιο  από την εικοσάχρονη εγκατάλειψη. Κυρίως όμως ενημέρωσε για τις σχετικές δικές του ενέργειες  που ξεκίνησαν πέντε μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και που οδήγησαν στην ιστορική -όπως την χαρακτήρισε- στιγμή της υπογραφής της σύμβασης. Παράλληλα και με την χρήση ενός μικρού βίντεο έδειξε πλάνα των σχεδίων του έργου και των εσωτερικών χώρων του, ώστε όλοι να κατανοήσουν το μέγεθος και την μεγάλη σημασία του για τον πολιτισμό της Λευκάδας:

Το επί τροχάδην ιστορικό του έργου μέχρι να φτάσουμε στην ευτυχή του σημερινή εξέλιξη έχει ως εξής: Πολλοί ήταν εκείνοι που γνωρίζοντας την αναγκαιότητα της κατασκευής του,  εργάστηκαν για να ξεκινήσει και να φθάσει η ανέγερση του Θεάτρου στο σημείο που είναι σήμερα. Και αφού έφθασε, βρέθηκε αντιμέτωπη με δυο προβλήματα που μένοντας  επί χρόνια άλυτα, αναγκαστικά “κόλλησε” και άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα: Το ένα -και το σημαντικότερο- ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου (δηλαδή του οικοπέδου), που ήταν του δημοσίου . Με άλλα λόγια ο Δήμος είχε ξεκινήσει ένα κτίσμα σε οικόπεδο που δεν ήταν δικό του. και ως εκ τούτου μάλλον θα ήταν αδύνατο να να βρει χρηματοδότη! Το άλλο ήταν να γίνει νέα (επικαιροποιημένη) μελέτη.

Όπως εξήγησε λοιπόν ο Δήμαρχος, “το καλοκαίρι του 2019 η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων επί διοίκησης Γαλιατσάτου εξέδωσε μια πρόσκληση για την κατασκευή κτιρίων πολιτισμού με καταληκτική ημερομηνία υποβολής  δικαιολογητικών την 31 Οκτωβρίου 2019 στις 2:00 το μεσημέρι. Που σημαίνει πως εμείς ¨βρήκαμε στον αέρα¨ όπως λέγεται , την προκήρυξη όταν αναλάβαμε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019.  Μετά από πέντε μόλις μέρες, στις 5 Σεπτεμβρίου 2019, στείλαμε έγγραφο προς το Υπουργείο Οικονομικών  στην Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας   για να μας παραχωρηθεί όλη αυτή η έκταση των 14 στρεμμάτων του κτήματος ΑΒΚ 134 .

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ολοκλήρωση του Θεάτρου Λευκάδας

Το αίτημα του Δήμου εγκρίθηκε στα μέσα του Δεκέμβρη του 2019 και η έκταση αυτή του παραχωρήθηκε κατά χρήση για 50 χρόνια κι έτσι προχώρησαν οι διαδικασίες.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους περιφερειάρχες της ΠΙΝ κ.κ. Γαλιατσάτο,  Κράτσα,  τους υπουργούς κ.κ. Βασιλόπουλο και Θεοδωρικάκο για την ταχύτατη παραχώρηση του οικοπέδου, το προσωπικό των Τεχνικών και λοιπών  Υπηρεσιών του Δήμου για την τεράστια συστράτευσή τους προς αυτή την υπόθεση, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και απηύθυνε ευχαριστίες  έκανε προς τον Βουλευτή Λευκάδας  κ. Αθανάσιο Καββαδά  του οποίου η συνδρομή ήταν πολύτιμη κυρίως για την παραχώρηση του οικοπέδου, αλλά και για την αμέριστη συνδρομή του σε κάθε εμπόδιο που ανέκυπτε σ΄ αυτήν την προσπάθεια.

Ο χρόνος που προβλέπεται από την σύμβαση για την ολοκλήρωση του έργου είναι τα δυό χρόνια.

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ του FORTSA LEFKADA.gr: από την εκδήλωση:

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ολοκλήρωση του Θεάτρου Λευκάδας

Εντυπωσιακού μεγέθους και κατασκευής το Θέατρο των 450  θεατών, θα είναι το μοναδικό νέο παρόμοιο κτίσμα στα Ιόνια Νησιά. Είναι έργο προϋπολογισμού 6.450.000 Ευρώ και σε συνδυασμό με το “Ανοιχτό Θέατρο” αλλά  και με την μεγάλη  αναβάθμιση του Πνευματικού Κέντρου προϋπολογισμού 1.806.000 που έχει δρομολογηθεί και οασονούπω δημοπρατείται, αναμένεται να απογειώσει τον πολιτισμό της Λευκάδας!

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ολοκλήρωση του Θεάτρου Λευκάδας

Αρκούντως επεξηγηματικός ο Δήμαρχος, δεν άφησε ούτε ασάφειες ούτε απορίες. Απόδειξη πως δεν του έγινε καμιά ερώτηση από τους δημοσιογράφους…

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ολοκλήρωση του Θεάτρου Λευκάδας

Η ιστορική στιγμή της υπογραφής…

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ολοκλήρωση του Θεάτρου Λευκάδας

Κι εδώ η σχετική χειραψία που είθισται να συνοδεύει και να επισφραγίζει τις σημαντικές συμφωνίες…

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ολοκλήρωση του Θεάτρου Λευκάδας

Στο τέλος μιας τόσο σημαντικής ημέρας για την Λευκάδα, δεν μπορούσε να λείπει η Λευκαδίτικη λαδόπιτα, που άλλωστε πλέον αποτελεί μέρος της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς!…

***

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *