Αλλάζει πορεία η παράταξη “ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ” και αποσύρει τους αντιδημάρχους της

Αλλάζει πορεία η παράταξη “ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ” και αποσύρει τους αντιδημάρχους της

Μετά από πολύωρη συνδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα, η Δημοτική Κίνηση του Θοδωρή Σολδάτου αποφάσισε να διακόψει την συμμετοχή των δημοτικών της συμβούλων στο σχήμα των αντιδημάρχων του Δήμου Λευκάδας. Αυτό τουλάχιστον λέει το σχετικό δελτίο τύπου της παράταξης που υπογράφεται από τον αρχηγό της Θ. Σολδάτο. Βέβαια οι δικές μας πληροφορίες λένε πως την συγκεκριμένη απόφαση δεν θα την τηρήσουν όλοι οι αντιδήμαρχοι της συγκεκριμένης κίνησης καθότι τουλάχιστον δύο εξ αυτών σκοπεύουν να παραμείνουν αντιδήμαρχοι, κάτι  που σημαίνει πως θα έχουμε παραιτήσεις-ανεξαρτητοποιήσεις ή διαγραφές. Κυριακή κοντή γιορτή, που λέει ο λαός, το πράγμα οσονούπω θα ξεκαθαρίσει…

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου, (το οποίο όλως περιέργως φέρει ημερομηνία 30-12-2022):

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

      “AΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ”

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα 30.12.2022

 

Θέμα: Διακοπή συμμετοχής των Δημοτικών Συμβούλων της Δημοτικής Παράταξης “Αλλάζουμε Πορεία”, στο σχήμα των Αντιδημάρχων του Δήμου Λευκάδας.

 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019, η δημοτική μας παράταξη είχε ανακοινώσει την απόφασή της να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του δημάρχου κ. Χ. Καλού και να διαθέσει δημοτικούς της συμβούλους να αναλάβουν καθήκοντα αντιδημάρχων.

Η απόφαση αξιοποιήσεως δημοτικών συμβούλων που δεν είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια των εκλεγμένων δημάρχων ανά την Ελλάδα, ήταν αποτέλεσμα του νόμου Τσίπρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο οποίος προκάλεσε τεράστιο έλλειμμα “κυβερνησιμότητας” στους περισσότερους δήμους της χώρας.

Ειδικά στη Λευκάδα οι 7 αρμοδιότητες αντιδημάρχων αρχικά, που αργότερα έγιναν 10, καθώς και οι αρμοδιότητες των προέδρων του Δημοτικού Συμβουλίου, των 3 ΝΠΔΔ του Δήμου και των διαφόρων επιτροπών, σε καμιά περίπτωση δε μπορούσαν να καλυφθούν από τους 6 δημοτικούς συμβούλους που είχαν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου. Αποφασίσαμε τότε να “βάλουμε πλάτη” και να μην περιοριστούμε ως μείζων αντιπολίτευση σε ένα ξύλινο πολιτικά και στείρο αυτοδιοικητικά λόγο.

Είχαμε ξεκαθαρίσει κατά την γνωστοποίηση της απόφασής μας τότε κατά λέξη,  ότι: “…η ανταπόκρισή μας στην πρόσκληση της νέας δημοτικής αρχής, αποτελεί συνεισφορά της δημοτικής μας παράταξης στο έργο που πρέπει να επιτελεστεί και μόνο έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται, χωρίς να αποτελεί στοιχείο συνεργασίας βασισμένο σε προγραμματική συμφωνία”.

 

Στα χρόνια που ακολούθησαν είχαμε ασφαλώς διαφορετική γνώμη απ’ αυτή της δημοτικής αρχής, σε αρκετά ζητήματα. Κάποια τα λύναμε μεταξύ μας χωρίς δημόσια έκθεση, κάποια άλλα, μείζονα κατά κύριο λόγο, τα αντιμετωπίζαμε διαφωνώντας δημοσίως, όπως στο θέμα του Κάστρου που εμείς αναδείξαμε.

Δεν είχαμε υπογράψει προγραμματική συμφωνία, ούτε σύμπραξη, αλλά προφανώς είμασταν υπόλογοι για τους τομείς που είχαμε αναλάβει.

Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή μας στη διοίκηση του Δήμου, συνέβαλλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση και επίλυση σημαντικών και φλεγόντων ζητημάτων.

Αναφέρουμε επιγραμματικά το τελευταίο 12/μηνο στον τομέα της ύδρευσης, της πολεοδομίας, των ανεπιτήρητων νωρίτερα στην ορεινή Λευκάδα, καθώς και των συνθηκών διοίκησης στις δημοτικές ενότητες που ήταν επικεφαλής αντιδήμαρχοί μας.

Οφείλουμε όμως να υπενθυμίσουμε και την κατάσταση που παρέλαβε η δημοτική αρχή το 2019, όπως για παράδειγμα στον τομέα των απορριμμάτων. Την απαράδεκτη κατάσταση με τις οσμές και τη μόλυνση να κατακλύζουν την πόλη της Λευκάδας στα τελευταία δύο χρόνια της προηγούμενης δημοτικής περιόδου. Η ενεργοποίηση τότε της δημοτικής αρχής, με τη συνδρομή της πολιτείας όπου χρειαζόταν και τη δική μας συνεισφορά, αντιμετώπισε το ζήτημα με επάρκεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Το 2023 θα είναι μια κρίσιμη  χρονιά για την πατρίδα. Πόλεμοι στην Ευρώπη, ενεργειακό, οικονομία, εθνικές εκλογές, εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Χρονιά εξελίξεων!

Στο δήμο μας έχουν ήδη ξεκινήσει διεργασίες διερεύνησης και κατάρτισης συνδυασμών, ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα καθήκοντα των αντιδημάρχων ανατίθενται για ένα έτος κατ’ ελάχιστον. Στην περίπτωση που η συμμετοχή μας στο δημοτικό σχήμα συνεχιστεί κατά τη νέα χρονιά, (που θα συμπεριλαμβάνει και την προεκλογική περίοδο), είναι εξαιρετικά πιθανό και οξύμωρο, να έχουμε αντιδημάρχους που θα είναι ταυτόχρονα υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι σε διαφορετικά ψηφοδέλτια, (όπως και διαφορετικά από αυτό του δημάρχου).

Η δημοτική μας παράταξη αφού συζήτησε διεξοδικά το ενδεχόμενο ανανέωσης της συνεργασίας της με την παράταξη του Δημάρχου και μετά από εμπεριστατωμένο διάλογο που επίσης είχε μαζί του, αποφάσισε να μη συνεχίσει τη συμμετοχή της στο δημοτικό σχήμα, διευκολύνοντας έτσι και τους δημοτικούς της συμβούλους στις μελλοντικές τους επιλογές.

Εξαιρούνται προφανώς οι δύο εκλεγμένοι αντιδήμαρχοι στις νησιωτικές μας κοινότητες, οι οποίοι εκ του νόμου ασκούν αυτοδικαίως τα καθήκοντά τους, χωρίς να απαιτείται ανάθεση καθηκόντων από το δήμαρχο.

 

Συνεχίζουμε ως δημοτική ομάδα τη λειτουργία μας, με βάση τις αξίες μας, τις αρχές μας, την αγάπη μας για τον τόπο μας και το ενδιαφέρον μας για τις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε λαϊκίστικες και δημαγωγικές θέσεις και ενέργειες. Συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας με την υπευθυνότητα, την ειλικρίνεια και τη σύνεση που θεωρούμε ότι μέχρι σήμερα έχουμε επιδείξει, αλλά και με δυναμισμό όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ”

 

Θοδωρής Σολδάτος

           

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *