Ψήφισμα του Δ Σ για την κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση

Ψήφισμα του Δ Σ για την κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση

Το Δ.Σ. αφού έλαβε υπόψη του τα ανωτέρω ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ 

Την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος: 

«Με το Ν.4759/20 καταργήθηκε η δυνατότητα της κατά παρέκκλιση δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας. Ο ανωτέρω νόμος έδωσε την δυνατότητα δόμησης των οικοπέδων μέχρι τις 9/12/2022. Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, η ανωτέρω προθεσμία δεν έδωσε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Τα οικόπεδα αυτά ανήκουν ως επί το πλείστον σε ανθρώπους μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, είναι τίτλοι που κληρονόμησαν ή αγόρασαν με μόχθο με σκοπό να αξιοποιηθούν είτε από τους ιδίους είτε από τα παιδιά τους. Αγοράσθηκαν ή κληρονομήθηκαν όντας άρτια και οικοδομήσιμα και δεν θα μπορούν πλέον να οικοδομηθούν με αποτέλεσμα οι περιουσίες των πολιτών να απαξιώνονται, προς όφελος κάποιων λίγων που κατέχουν μεγάλες εκτάσεις άρτιες και οικοδομήσιμες.

• Στις δε νησιωτικές περιοχές της χώρα μας, όπως και στον Δήμο μας, ο κλήρος είναι παραδοσιακά μικρός με συνέπεια το συντριπτικό ποσοστό της ιδιοκτησίας να πλήττεται.

• Θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το πέρασμα της πανδημίας περιόρισε για μια ολόκληρη διετία τις δραστηριότητες των πολιτών ενώ παράλληλα η ενεργειακή και οικονομική κρίση επιβάρυνε το κόστος ζωής και φυσικά δημιούργησε ανεξέλεγκτες αυξήσεις στον τομέα της κατασκευής. Ουσιαστικά αυτά τα δυο χρόνια παράτασης που δόθηκαν ήταν άνευ αντικρίσματος.

Τα απαιτούμενα, σύμφωνα και με το Νόμο που καταργεί την κατά παρέκκλιση οικοδόμηση, Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, όχι μόνο δεν έχουν προκηρυχθεί, αλλά η ολοκλήρωση των μελετών τους αναμένεται το μακρινό 2025.

• Θα πρέπει να αξιολογηθούν και να συνυπολογιστούν παράλληλα και ο ανύπαρκτος χωροταξικός σχεδιασμός σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και η προβληματική ανάρτηση των δασικών χαρτών, υπάρχουν χιλιάδες ενστάσεις και οι επιτροπές για την εξέταση των εκκρεμών υποθέσεων δεν έχουν ακόμα συσταθεί.

Καθυστερήσεις ακόμα σε χαρακτηρισμούς και αναγνωρίσεις οδών, όπου έχουν κατασκευαστεί και συντηρούνται από τους Δήμους και οι μελέτες για τον χαρακτηρισμό τους ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί.

Η υποστελέχωση, τόσο στα κατά τόπους Πολεοδομικά Γραφεία που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον αριθμό των αιτούμενων οικοδομικών αδειών αλλά και όλων των άλλων συναφών υπηρεσιών των δήμων για τις απαιτούμενες βεβαιώσεις παλαιότητας.

» Η μη ολοκλήρωση του κτηματολογίου , αφού το μεγαλύτερο μέρος της Λευκάδας είναι υπό κτηματογράφηση, με πολλές και σημαντικές ελλείψεις και σφάλματα.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ (21/11/2022), σχετικά με την Βεβαίωση όρων δόμησης καθίσταται στην ουσία άχρηστη, λόγω του πλήθους των κτηματολογικών ζητημάτων του Δήμου μας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ηλεκτρονικό σύστημα e- Άδειες δεν έχει ακόμα ενημερωθεί σχετικά, προκειμένου οι αρμόδιοι μηχανικοί να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους, καταγγέλουμε τις δ/ξεις του Ν.4759/20 και ζητάμε:

1. Την παράταση της προθεσμίας για την έκδοση οικοδομικών αδειών – προεγκρίσεων κτλ, η οποία θα έδινε την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων κάτω των 4 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές να οικοδομήσουν τα ακίνητα τους, μέχρι την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

2. Να σταλθεί το παρόν ψήφισμα σε όλους του αρμόδιους φορείς.»

Η απόφαση αυτή πήρε αρ. 130/2022. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΡΟΚΚΟΣ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *