Ομιλία Θ. Καββαδά στη Βουλή για κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης κ.α.

Ομιλία Θ. Καββαδά στη Βουλή για κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης κ.α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 12 Οκτωβρίου 2022

 

Θανάσης Καββαδάς: «Η Κυβέρνηση, μετά τον ιδιωτικό τομέα, καταργεί την εισφορά αλληλεγγύης και στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους –

2,4 δις ευρώ φοροελαφρύνσεις στον προϋπολογισμό 2023 για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες» – Ομιλία στη Βουλή

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Ο Βουλευτής στην εισαγωγή του αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, καθώς, όπως ανέφερε, η Τουρκία κινείται εδώ και αρκετούς μήνες εκτός των ορίων και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εκφράζει έναν απροκάλυπτο αναθεωρητισμό, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και θέτοντας ζήτημα κατάργησης διεθνών συνθηκών και αλλαγής συνόρων.

Τόνισε ότι απέναντι σε αυτή την απειλή η Ελλάδα προτάσσει διπλωματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ήδη αποδίδουν και εκφράζονται με καταδίκη των τουρκικών επιδιώξεων, αλλά και πράξεων όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, προτάσσει όμως και την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και ακεραιότητα.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι συσπειρωμένη γύρω από την ιδέα και την έννοια της εθνικής ενότητας και ότι όλα τα κόμματα έχουν ανακλαστικά και αίσθηση εθνικής συνείδησης και καθήκοντος. Ολοκλήρωσε την εισαγωγή του τονίζοντας ότι οι επιθέσεις της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν αφορούν το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη, δεν περιορίζονται σε αυτό, αλλά είναι επιθέσεις κατά της Ελλάδας οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με εθνική ενότητα.

Περνώντας στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι αποτυπώνει τις βασικές αρχές της καλής νομοθέτησης. Σχολίασε ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο σε όλους σχεδόν τους τομείς που χρειάζεται επικαιροποίηση και κυρίως κωδικοποίηση, ώστε να μην είναι πολυδαίδαλο, με επικαλύψεις, με διατάξεις που αλληλοαναιρούνται ή θεωρούνται ξεπερασμένες.

Τόνισε ότι αίναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχει αντιληφθεί αυτή την αναγκαιότητα και μετά από σχεδόν μισό αιώνα κωδικοποιούνται όλες οι διατάξεις που αφορούν στη διοικητική διαδικασία για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων και περιέχονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Επεσήμανε ότι επέρχεται μια επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου και ενσωματώνονται όλες οι αναγκαίες τροποποιήσεις που ήταν διάσπαρτες τα τελευταία χρόνια, κάτι που η ήδη η πραγματικότητα επιβάλει, αφού  τα τελευταία 50 χρόνια έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στις συναλλαγές, στην ίδια τη ζωή και στην οικονομία. Φτάνει να αναλογιστεί κανείς, ανέφερε,  τις συνεχείς τροποποιήσεις που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια στις διατάξεις του κώδικα είσπραξης φορολογικών εσόδων, πολλές από τις οποίες είχαν ήδη επιτελέσει τον σκοπό τους, δεν είχαν λόγο ύπαρξης και ήταν ανενεργές.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δήλωση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλου στην Επιτροπή Οικονομικών ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα είναι η μοναδική, ότι θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, τον φόρο προστιθέμενης αξίας και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.

Σχολίασε επίσης ότι η θεσμική παρέμβαση που φέρνει το νομοσχέδιο δεν στοχεύει μόνο στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας, αλλά διασφαλίζει τα δημόσια έσοδα, διαμορφώνει ένα σύγχρονο και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο και παράλληλα κατοχυρώνει κανόνες ασφάλειας δικαίου για τους φορολογούμενους.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί μια ξεκάθαρα μεταρρυθμιστική ατζέντα στον δημοσιονομικό τομέα, ενισχύει τα δημόσια έσοδα, αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή με τη συμμετοχή του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα μειώνει φόρους όχι αποσπασματικά, αλλά με μια συνεπή πολιτική που υλοποιείται από την πρώτη μέρα της θητείας αυτής της Κυβέρνησης.

Μάλιστα, τόνισε, η πολιτική αυτή αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα συζητηθεί αναλυτικά τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών, ένας προϋπολογισμός που προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, ανέφερε, της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που περιλαμβάνει μειώσεις φόρων ή και κατάργηση φόρων που επιβλήθηκαν στο παρελθόν, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που καταργείται για όλους πλέον, παράλληλα με διατήρηση των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και την παράταση ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ, την εστίαση, τις μεταφορές και άλλες υπηρεσίες.

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του δημοσίου, τους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα, όφελος για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ σε ετήσια βάση που ξεκινά από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα. Παράλληλα, κατέληξε, διατηρείται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Η διεθνής συγκυρία φέρνει για μια ακόμη φορά την Ελλάδα αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Η πρωτοφανής επιθετικότητα της Τουρκίας, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και, βέβαια, οι συνέπειες που φέρνουν αυτές οι ανατιμήσεις σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας απαιτούν για μια ακόμη φορά αντανακλαστικά, προσαρμοστικότητα, αποτελεσματικότητα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι τα διαθέτει και οι πολίτες το αναγνωρίζουν, όμως παράλληλα έχει αποδείξει ότι καμμία έκτακτη συνθήκη δεν την αποσπά από το μεταρρυθμιστικό αναπτυξιακό της έργο. Μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της φορολόγησης, την τόνωση της ρευστότητας, τη στήριξη της ανάπτυξης και των επενδύσεων, αλλά και μεταρρυθμίσεις θεσμικές, που προετοιμάζουν το κράτος για το μέλλον. Μία από αυτές είναι και η μεταρρύθμιση που φέρνει ο νέος Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, την οποία βεβαίως και υπερψηφίζουμε.»

 

 

 

 

 

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *