Η Νέα Χορωδία για την παραλία του Κάστρου

Η Νέα Χορωδία για την παραλία του Κάστρου

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ           

      ΝΕΑ  ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ                                                                 

                 Έτος Ιδρύσεως 1964                                                    

                                                                                                                                                                                                              Λευκάδα 20-09-2022

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

          Στο νησί της Λευκάδας, που η ίδια η ζωή μας χάρισε το προνόμιο να ζούμε και να δραστηριοποιούμαστε, γινόμαστε καθημερινά κοινωνοί πληροφοριών, συζητήσεων, αποφάσεων, αντιδράσεων και κινητοποιήσεων για μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή του Κάστρου-ΤΑΟΛ.

Η Νέα Χορωδία Λευκάδας ως ένα ζωντανό κύτταρο υγιούς πολιτισμού του τόπου μας και από την καταστατική λειτουργία της ως πολιτιστικό σωματείο έχει ως πρώτιστη επιδίωξή της την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και συνεπώς δεν μπορεί να μένει αμέτοχη σε μείζονος σημασίας θέματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως είναι η ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.

Η απείρου κάλους παραλία του Κάστρου-ΤΑΟΛ, με την καλύτερη ποιότητα αμμουδιάς από όλες τις παραλίες της Λευκάδας, με την ανεμπόδιστη θέα στο ηλιοβασίλεμα και τα υπέροχα διαυγή γαλαζοπράσινα νερά της, μας συντροφεύει για πολλές δεκαετίες και έχει συνδεθεί με τα ανέμελα παιδικά χρόνια των παππούδων μας, των γονιών μας, τα δικά μας, των παιδιών μας και των εγγονών μας.

Η συνειδητή εγκατάλειψη από τις αρμόδιες Δημόσιες και Δημοτικές Αρχές των υπαρχουσών τσιμεντένιων εγκαταστάσεων (τουριστικό περίπτερο-καμπίνες) και η οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την απόφαση των υπευθύνων να παραχωρήσουν σε ιδιώτη επενδυτή την εκμετάλλευση και αξιοποίηση της περιοχής.

Η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση για παραχώρηση των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου (για 22+3 χρόνια), πέραν του ότι αναδεικνύει διαχρονικά τις αδυναμίες των αιρετών εκπροσώπων του λαού της Λευκάδας να αξιοποιήσουν τον κοινόχρηστο αυτό δημόσιο χώρο προς όφελος των ντόπιων κατοίκων και τουριστών, θα μετατρέψει την περιοχή σε μια κοσμοπολίτικη παραλία, με οχλούσες δραστηριότητες (beach bar, έντονη μουσική, ομπρελοκαθίσματα, θαλάσσια σπορ κ.λπ.).

Όσοι μένουμε στη Λευκάδα γνωρίζουμε την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής της τουριστικής κίνησης στις υπόλοιπες διάσημες παραλίες της Λευκάδας και γι’ αυτό η μόνη διέξοδος για ένα μπάνιο σε κοντινή απόσταση παραμένει η περιοχή του Κάστρου.

Την ανεμπόδιστη αυτή πρόσβαση στην αγαπημένη παραλία των Λευκαδιτών που την απολαμβάνουν από άκρη σε άκρη, χωρίς περιορισμούς και οριοθετήσεις, έρχεται να αμφισβητήσει η διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης σε ιδιώτη επενδυτή.

Σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε το κόστος της επένδυσης είναι πολύ υψηλό και αυτό πρέπει να βάλει σε σκέψεις και τον πλέον καλόπιστο και ανυποψίαστο πολίτη ότι ο υποψήφιος επενδυτής θα αναπτύξει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που θα του αποφέρουν γρήγορη απόσβεση και ακόμη συντομότερο κέρδος.

Η δικαιολογημένη καχυποψία των πολιτών εντείνεται περισσότερο με την υποβολή προσφοράς του ίδιου επενδυτή να εξαγοράσει και το οινοποιείο του αγροτικού συνεταιρισμού ΤΑΟΛ με σκοπό να το μετατρέψει σε ξενοδοχειακή μονάδα.

Είναι γνωστό ότι η τουριστική ανάπτυξη της Λευκάδας βασίζεται σε μικρής κλίμακας τουριστικές μονάδες με έντονους ρυθμούς οικιστικής ανάπτυξης, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια.

Οι επιπτώσεις της ανάπτυξης, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, απειλούν όλο και περισσότερο το φυσικό περιβάλλον που εκτίθεται στην επαφή με τις υποδομές, την αδόκιμη χρήση της οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης και την κάθε είδους ρύπανση.

Εκείνο που έχει ανάγκη η Λευκάδα δεν είναι οι επιπλέον μεγάλες τουριστικές μονάδες, καταστήματα εστίασης και κέντρα διασκέδασης αλλά οι οργανωμένοι δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και που λείπουν αυτή τη στιγμή από το νησί μας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Νέας Χορωδίας Λευκάδας, κατά πλειοψηφία, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη ιδιωτική επένδυση στην ευρύτερη περιοχή του Κάστρου-ΤΑΟΛ και απευθύνει έκκληση στις αρμόδιες Αρχές της Λευκάδας για τα εξής:

 

–   τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας παραχώρησης σε ιδιώτη επενδυτή.

– τον σεβασμό και προστασία της περιοχής (αδόμητη Ζώνη Α απόλυτης προστασίας αρχαιολογικού χώρου, τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιοχή δικτύου Natura)  σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Λευκάδας.

– την αξιοποίηση του τουριστικού περιπτέρου από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σε συνεργασία με το Δήμο Λευκάδας με εξεύρεση χρηματοδοτικών κονδυλίων (είτε από εθνικούς πόρους είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα) για δημιουργία ενός σύγχρονου πολιτιστικού κέντρου, όπου θα φιλοξενούνται διεθνή συνέδρια, πολιτιστικές-αθλητικές-ναυταθλητικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

–  τη συνεργασία του Δήμου Λευκάδας με το Δ.Σ. του ΤΑΟΛ ώστε να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το οινοποιείο του συνεταιρισμού και η δρομολόγηση μετατροπής του σε ένα μοναδικό μουσείο οινοποιίας, αφιερωμένο στους ακάματους καλλιεργητές της λευκαδίτικης υπαίθρου.

– Να λάβουν σοβαρά υπόψη τη γνώμη των Λευκαδιτών και τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από διάφορους φορείς, συλλογικότητες, επιστήμονες και απλούς πολίτες ώστε να αποφευχθεί ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος των επόμενων γενεών.

– Να μεριμνήσουν για την αναστήλωση και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων των ανεμόμυλων στη Γύρα που ερειπωμένοι και εγκαταλελειμμένοι αναμένουν και αυτοί το πεπρωμένο τους.

 

 

Το  Δ.Σ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *