Σε συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε χθες (Παρασκευή 16-9-2022) το βράδυ ο Δρ Γιώργος Μεσσήνης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας, κατά πρώτον ανέλυσε την μεθοδολογία που ακολούθησε κατά την διενέργεια του Γκάλοπ (που σκοπό είχε να ανιχνεύσει την άποψη των Λευκαδιτών για την επιχειρούμενη επένδυση στην παραλία της περιοχής του Κάστρου Λευκάδας) και στην συνέχεια ανακοίνωσε τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα απ΄ αυτά.
Δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη η προσέλευση κοινού στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, όμως σύμφωνα με πληροφορίες μας αρκετοί παρακολούθησαν την συνέντευξη οon line (με σύνδεση τηλεδιάσκεψης)
Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης ο Δρ Μεσσήνης ενημέρωσε για την μεθοδολογία που εφάρμοσε ώστε το γκάλοπ να είναι αντιπροσωπευτικό, αδιάβλητο και σύμφωνο με τους κανόνες και τα συστήματα της σύγχρονης στατιστικής επιστήμης.
Ακολουθούν 4 πίνακες με αναλυτικά τα στοιχεία της κάθε κατηγορίας ερωτηθέντων και τις απαντήσεις των κατοίκων και στην συνέχεια ένα χαρακτηριστικό γράφημα με την κατανομή των απαντήσεων των δημοτών,.,
***
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
- : Ολικό Δείγμα = 1465. Εγκυρα = 1389. ‘Έγκυρες Απαντήσεις (Ερώτηση Q2) = 1860
- Οι Κάτοικοι-Δημότες Λευκάδας στο γκάλοπ επέλεξαν τα εξής:
(1) ‘Ένα 93.9% απορρίπτει την πρόταση του ΔΛΤ
(2) ‘Ένα 67.6% απορρίπτει κάθε πρόταση για ιδιωτικοποίηση της περιοχής Κάστρου
(3) ‘Ένα 68.2% προτείνει ο Δήμος να επισκευάσει τα κτήρια του Κάστρου
(4) ‘Ένα 91.1% ζητά ο Δήμος να πάρει σοβαρά την γνώμη της κοινωνίας για κάθε πρόταση
(5) ‘Ένα 79.0% ζητά ο Δήμος να διεξάγει δημοψήφισμα για την πρόταση του ΔΛΤ - Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ Ανδρών και Γυναικών
- Εξετάσαμε και τις πιθανότητες τα αποτελέσματα να είναι διαφορετικά μεταξύ δύο ορισμών για τους Λευκάδιους και μεταξύ Ανδρών και Γυναικών. Χρησιμοποίησα δύο εναλλακτικά μη-παραμετρικά τεστ (non-parametric). Το Kruskal–Wallis Rank Test και το Kolmogorov–Smirnov Test. Η μόνη σημαντική στατιστικά διαφορά είναι μεταξύ Ανδρών και Γυναικών στους εξής παράγοντες:
(α) Η υποστήριξη της πρότασης του ΔΛΤ (οι άνδρες είναι τρεις φορές πιο ένθερμοι υποστηρικτές, αν και μειοψηφία)
(β) Ο Δήμος να κατασκευάσει τα κτήρια (2 + 3 στην ερώτηση Q2)
(γ) Ο Δήμος να ακούσει σοβαρά τους κατοίκους (ερώτηση Q3)
(δ) Ο Δήμος να διεξάγει δημοψήφισμα (ερώτηση Q4) - Στο 2ο γκάλοπ παρατηρούμε (1) μια σημαντική πτώση στην υποστήριξη της πρότασης του ΔΛΤ, και (2) χαμηλότερη συμμετοχή από άνδρες. Υποθέτω τρεις πιθανές εξηγήσεις:
(α) μια ελλιπή κοινοποίηση του 2ου γκάλοπ από τα ΜΜΕ
(β) η αδυναμία ορισμένων ανδρών να πληροφορηθούν και να συμμετάσχουν.
(γ) πιθανόν η κοινή γνώμη έχει μετακινηθεί και ένα ποσοστό των ατόμων που είχαν υποστηρίξει την παραχώρηση στο 1ο γκάλοπ έχασαν τον ενθουσιασμό τους για την πρόταση του ΔΛΤ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Από το γκάλοπ βγαίνουν τα εξής αμείλικτα συμπεράσματα:
- Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι άκρως αντίθετη με την πρόταση του ΔΛΤ και την ιδιωτικοποίηση
- Σχεδόν ολόκληρη η κοινωνία (στο 90%+) επιθυμεί όπως το ΔΛΤ και ο Δήμος Λευκάδας ζητήσουν την έγκρισή της για κάθε επικείμενη απόφαση για το μέλλον του Κάστρου.
- Μια μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας (στο 79%) θα ήθελε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσει η κοινωνία αν το ΔΛΤ μπορεί να παραχωρήσει την περιοχή του Κάστρου σε μεγαλοεπιχειρηματία.
- Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι άκρως αντίθετη με την πρόταση του ΔΛΤ (στο 93%) και κάθε ιδιωτικοποίηση (στο 71%)