Το Εργατικού Κέντρου για την ιδιωτικοποίηση της παραλίας του Κάστρου

Το Εργατικού Κέντρου για την ιδιωτικοποίηση της παραλίας του Κάστρου

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, email: ergatlef@otenet.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που κάλεσε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου για τη συζήτηση των εξελίξεων στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της περιοχής του Κάστρου, το αποτέλεσμα της κινητοποίησης στο δημοτικό συμβούλιο στις 30 Αυγούστου κλπ. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων και των συλλόγων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όπως επίσης και κόσμος που ενδιαφέρεται για το ζήτημα.

Στη σύσκεψη τονίστηκε εισηγητικά ότι η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της περιοχής του Κάστρου είναι κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής για την αύξηση της κερδοφορίας των διαφόρων επενδυτών που έρχονται και επενδύουν στα φιλέτα γης, όπως είναι και η περιοχή του Κάστρου, και ότι αυτές οι παραχωρήσεις είναι ενάντια στις λαϊκές ανάγκες, που δε θα έχει πλέον καθόλου χώρο στην παραλία, ο κόσμος να κάνει το μπάνιο του.

Εισηγητικά σημειώθηκαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις στήριξης της ανάπτυξης των κερδών μεγαλοεπιχειρηματιών στον τουριστικό κλάδο, όπως οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις για τις ξενοδοχειακές μονάδες στο Σκορπιό και στον Καστό με εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα, έγινε αναφορά στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι για να συντελείται το λεγόμενο «τουριστικό θαύμα».

Τα εργατικά σωματεία χρειάζεται να απευθυνθούν στα μέλη τους τονίζοντάς τους ότι δε φτάνει η αντίδραση μόνο της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης, αλλά χρειάζεται συνολική αντίδραση ενάντια σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις. Και αυτό γιατί δεν αντιδρούν όλοι με ανιδιοτελή κίνητρα. Ντόπιοι επιχειρηματίες προσβλέπουν στην ακύρωση της διαδικασίας παραχώρησης προκειμένου να προστατέψουν τα δικά τους συμφέροντα από μία επένδυση που θα αλλάξει συνολικά το χάρτη στον τουριστικό κλάδο στην πόλη της Λευκάδας.

Οι βασικές θέσεις της διοίκησης του εργατικού κέντρου είναι:

  • Καμία ιδιωτική εκμετάλλευση της περιοχής!
  • Καμιά ιδιωτική εκμετάλλευση της παράλιας! Να σταματήσει η όποια εκμετάλλευση υπάρχει και σήμερα από ιδιώτη. Δεν θα δεχτούμε ούτε μέτρο παραχώρησης από το κράτος (Κτηματική Υπηρεσία).
  • Να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση για την συντήρηση και για έργα ανάπλασης του χώρου για την εξυπηρέτηση των λουόμενων (τουαλέτες, ντουζ, ομπρέλες κλπ) διασφαλίζοντας τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της περιοχής και προστατεύοντας και την αρχαιολογική φυσιογνωμία της περιοχής.
  • Να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη για την αξιοποίηση και λειτουργία του παλαιού οινοποιείου ως ιστορικός χώρος της τοπικής αγροτικής δραστηριότητας του νησιού. Δεν αποδεχόμαστε ως λύση για το συγκεκριμένο κτίριο το δίλημμα «ή κατεδάφιση ή μετατροπή του σε ξενοδοχειακή μονάδα».

Η δημοτική αρχή πιέστηκε σοβαρά από την στάση των σωματείων, των φορέων που συμμετείχαν στην συγκέντρωση από τον κόσμο που συμμετείχε και αντιδρούσε στο δημοτικό συμβούλιο στις 30 Αυγούστου. Δεν πρέπει, όμως, να εφησυχάζει κανείς, αφού η αποφυγή της δημοτικής αρχής να πάρει εκείνη τη στιγμή απόφαση διακοπής της όλης διαδικασίας της μακροχρόνιας παραχώρησης-ιδιωτικοποίησης, με τη δικαιολογία να ελέγξουν οι υπηρεσίες του Δήμου Λευκάδας τις διαδικασίες και τη μελέτη του επενδυτή, εντάσσεται στην προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος, να προχωρήσει η επιχειρηματολογία υπέρ της επένδυσης στην κοινωνία για να στηριχτούν οι σχεδιασμοί της παραχώρησης.

Καλούμε τα σωματεία να συζητήσουν πλατιά, να ενημερώσουν τα μέλη τους. Είμαστε σε ετοιμότητα, αυτή τη φορά πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά θα απαιτήσουμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο με αυτό το θέμα να παρθεί απόφαση για την μη ιδιωτικοποίηση της περιοχής και την αξιοποίηση της προς όφελος του λαού! Διαφορετική απόφαση δεν θα δεχτούν οι εργαζόμενοι!

Το Εργατικό Κέντρο εντάσσει αποφασιστικά στο πλαίσιο διεκδικήσεων το ζήτημα του σταματήματος της ιδιωτικοποίησης της περιοχής του Κάστρου. Στο τέλος της σύσκεψης ανακοινώθηκαν ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων για το επόμενο διάστημα ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση που βιώνουν συνολικά η εργατική τάξη και ο λαός.

13-09-22

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *