Βουλευτής Θ. Καββαδάς: Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του οικοπέδου για το Μουσείο

Βουλευτής Θ. Καββαδάς: Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του οικοπέδου για το Μουσείο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 6 Ιουλίου 2022

 

Θανάσης Καββαδάς: «Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του οικοπέδου για το Αρχαιολογικό Μουσείο από το Υπουργείο Οικονομικών

στο Υπουργείο Πολιτισμού»

 

Υπεγράφη στις 4 Ιουλίου η απόφαση παραχώρησης του οικοπέδου για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι παραχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η κυριότητα τμήματος του δημόσιου ακινήτου ιδιοκτησίας ελληνικού Δημοσίου με ΑΒΚ 75 Λευκάδας, εμβαδού 3.812,96 τ.μ., καταγεγραμμένου στο Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων, με ΚΑΕΚ 340261615001, κειμένου στο Ο.Τ.479 (ΚΦ), εντός των εγκεκριμένων ορίων του ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως του Δήμου Λευκάδας, με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Σήμερα πετύχαμε μία μεγάλη νίκη: το Αρχαιολογικό Μουσείο βρήκε το χώρο του στην πόλη της Λευκάδας – και αυτό το πετύχαμε έπειτα από συνεχή διεκδίκηση και επιμονή στο Υπουργείο Οικονομικών μέσα σε μόλις 5 μήνες. Το οικόπεδο που υποδείξαμε από την αρχή με έγγραφο στην Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας και στα Υπουργεία, σε ένα εκλεκτό σημείο στο παραλιακό μέτωπο, ανήκει πλέον με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, στο Υπουργείο Πολιτισμού και έτσι μπορούμε να μπούμε στην επόμενη φάση, για την εκπόνηση των μελετών και εντέλει την υλοποίηση του Μουσείου, που θα αναλάβει σύμφωνα με τη δέσμευση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη το Υπουργείο της.

Η παραχώρηση κατέστη βεβαίως δυνατή χάρη σε δύο διατάξεις που περάσαμε το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Η πρώτη από αυτές είναι το άρθρο 221 του Νόμου 4920 (ΦΕΚ 74 Α’/15-04-2022) που επιτρέπει την παραχώρηση ακινήτων από υπουργείο σε υπουργείο. Η ρύθμιση αυτή επέτρεψε την ψήφιση της εξειδικευμένης διάταξης, που αφορά την παραχώρηση και αλλαγή χρήσης του οικοπέδου για το Αρχαιολογικό Μουσείο, η οποία πλέον αποτελεί το άρθρο 88 του νόμου 4941 (ΦΕΚ 113 Α’/ 16-06-2022).

Και βεβαίως, είχε προηγηθεί η κρίσιμη Υπουργική Απόφαση 153531ΕΞ 2021/02-12-2021 (Β ́5883) του κυρίου Σταϊκούρα, με την οποία ανακλήθηκε η παραχώρηση από την προηγούμενη κυβέρνηση στην ΕΤΑΔ του εν λόγω οικοπέδου, και χιλιάδων ακόμη ακινήτων που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κοινωφελή χρήση.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος διότι με εντατική προσπάθεια καταφέραμε τη μεταβίβαση του οικοπέδου σε χρόνο-ρεκόρ. Αυτές οι διαδικασίες ως γνωστόν δεν είναι πάντα εύκολες και συχνά παίρνουν χρόνια. Όμως όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος – και τον τρόπο αυτόν τον βρήκαμε και τον εφαρμόσαμε.

Οφείλω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Υπουργό Οικονομικών, κ.Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και βεβαίως την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη που κάνουν σιγά σιγά ένα όνειρο της Λευκάδας πραγματικότητα. Το είπαμε, το κάναμε. Όμως δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε να διεκδικούμε, μέχρι οι θησαυροί απο την μακραίωνη ιστορία του νομού μας να βρουν το νέο τους σπίτι στο καινούριο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας.»

 

Την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών μπορείτε να δείτε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *